Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Chapter 4. Ağ Topolojileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Chapter 4. Ağ Topolojileri"— Sunum transkripti:

1 Chapter 4. Ağ Topolojileri
Topoloji, bilgisayar ağını oluşturan bileşenlerin birbirine fiziksel olarak nasıl bağlanacağını, aralarındaki bilgi alışverişinin nasıl sağlanacağını ve ağ içerisindeki kabloların nasıl döşeneceğini ifade etmektedir. Ağ elemanlarının birbirine bağlanma biçimi fiziksel topoloji olarak, bilgi alışverişi gerçekleştirme biçimi de mantıksal topoloji olarak adlandırılır.

2 Ağ topolojisi seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar
Kurulum kolaylığı Ağa bağlanacak bilgisayar sayısı Veri transfer hızı Yeniden düzenleme kolaylığı Ortamdaki bir problemden etkilenen birim sayısı Güvenlik Maliyet

3 Fiziksel Topoloji Ağda blunan bilgisayarların yerleşim düzeni ile ilgilidir. Kablolar bilgisayarlar arasında nasıl dolaşmakta, birbirlerine nasıl bağlanmışlar... gibi gözle görülen fiziksel topolojiyi belirler.

4 A. Veri Yolu (Bus) Topolojisi
Tüm bilgisayarlar tarafından paylaşılan bir veri yolu vardır. Kabloda bir sorun olursa tüm ağın iletişimi biter. Koaksiyel Kablo ve sonlandırıcı kullanılır.

5 B. Yıldız (Star) Topolojisi
Gereken Donanım: Hub, Switch, UTP kablo ve Rj45’ler, ağa bağlanacak aygıtlar(bilgisayarlar, server, yazıcı, tarayıcı)

6 B. Yıldız (Star) Topolojisi
Tüm ağın merkezinde bir hub veya switch, UTP ve STP kablolarla düz bağlantı yapılır, Hublar bir veriyi tüm bilgisayarlara gönderiri ve performans düşüşlerine neden olur. Bunun yerine Switch sadece veriyi taleb eden bilgisayara iletim yapar. Günümüzde en sık kullanılan fiziksel topolojidir.

7 B. Yıldız (Star) Topolojisinin Güçlü ve Zayıf Yanları
Güçlü Yanlar Ağın kurulumu kolaydır. Bir bilgisayara bağlı kablo bozulduğunda ağ etkilenmez Ağdaki sorunları tespit etmek kolaydır. Ağa bilgisayar eklemek ve çıkarmak kolaydır.

8 B. Yıldız (Star) Topolojisinin Güçlü ve Zayıf Yanları
Bus topolojiye göre daha fazla kablo gerektirir. Hub/Switch bozulduğunda tüm ağ çalışmaz hale gelir. Hub/Switch gibi aygıtlar gerektiğinden kurulumu daha pahalıdır.

9 C. Halka (Ring) Topolojisi
Gerekli donanımlar: Çok istasyonlu erişim birimi, UTP, fiber optik kablo, Token Ring veya FDDI ağ kartı olan bilgisayarlar, server, yazıcı, tarayıcı...vb.

10 C. Halka (Ring) Topolojisi
Bilgisayarlar arka arkaya halka şeklinde birbirine bağlanır ve kapalı bir döngü oluşur. Veriler saat yönünde veya tersinde tek yönlü iletilir. Halka içerisinde bir sorun olduğunda tüm ağdaki veri iletişimi kesilir.

11 D. Ağaç (Tree) Topolojisi
Bilgisayarlar arka arkaya halka şeklinde birbirine bağlanır ve kapalı bir döngü oluşur. Veriler saat yönünde veya tersinde tek yönlü iletilir. Halka içerisinde bir sorun olduğunda tüm ağdaki veri iletişimi kesilir.


"Chapter 4. Ağ Topolojileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları