Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR"— Sunum transkripti:

1 OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
Selma ÖZTÜRK Beslenme ve Diyet Uzmanı

2 TEDAVİ PRENSİPLERİ

3 I.ADIM: ÖYKÜ Tıbbi geçmişe yönelik öykü Ailesel ve sosyal öykü
Ağırlık ve beslenmeye dair öykü Beslenme öyküsü ve var olan yeme alışkanlıkları(anket-besin tüketimi) Kilo kaybı ve daha önceki tedavilerin öyküsü Suplement ve ilaç öyküsü Egzersiz ve aktivite öyküsü Kilo verme amaçları ve tedaviden beklentileri

4 Tıbbi Geçmişe Yönelik Öykü
Tıbbi değerlendirmeyi yapabilmek için önceden geçirilmiş ve varolan hastalıklar öğrenilmeli ve tüm vücut sistemleriyle ilgili değerler incelenmelidir.Örneğin kişinin iskemik kalp hastalıklarının öyküsü olduğunu bilmek,ağırlığın fazla hızlı azaltılmaması ve egzersiz düzeylerinin hızlı artırılmaması gerektiği konusunda hassas olmayı sağlar.

5 Şişmanlık ile ilgili sağlık sorunlarının risk faktörleri
Artmış risk(>3) Orta artmış risk(2-3) Hafif artmış(1-2) Tip2 DM KOAH Meme,endometrium İnsülin direnci Osteoartirit kolon,prostat CA Dislipidemi Hiperürisemi Üremehormonu prob. Hipertansiyon Gut Polikistikover send. Safrakesesi has Fertilite boz. Uyku apnesi Bel ağrıları Solunum prob Artmış anestezi riski

6 Aile Sağlık Öyküsü Kalp hastalığı Diabet Hipertansiyon
Eklem hastalıkları Kanser

7 Ağırlık ve beslenmeye dair öykü
Varolan ağırlığın öyküsü nedir? Genel ağırlık,kilo kazanımı ve kaybı yöntemleri nelerdir? 6 ay önceki,1 yıl önceki ve 5 yıl önceki ağırlık? Ağırlık kazanımı için kritik dönemler var mı? Erişkin olarak ulaşılmış en yüksek ağırlık-ne zaman? Erişkin olarak ulaşılmış en düşük ağırlık-ne zaman? Doğum ağırlığı ve 18 yaşındaki ağırlık? Tercih edilen veya ‘’en iyi’’ağırlık-neden,nasıl,en son ne zaman ulaşıldı? Ağırlık kazanımı veya kaybı için algılanan nedenler nelerdir?

8 Beslenme öyküsü ve varolan yeme alışkanlıkları
Beslenme alışkanlıklarının mevcut durumunu anlamak,değerlendirmek ve ortak bir bilinç ortamı oluşturmak için diyet öyküsünün (diyet günlüğü) alınması gerekir.Kişiye,günlüğün nasıl tutulacağına dair sözlü ve yazılı bir açıklama yapılması gerekir.

9 Kilo kaybı ve daha önceki tedavilerin öyküsü
Geçmişte yapılan diyetlerin sayısı ve tipi Önceki kilo kaybı girişimleri,yöntemleri ve başarısı Kişinin neyin işe yaradığı ,neyin yaramadığına dair algıları sorgulanmalıdır.

10 Suplement ve ilaç kullanımı
Vücut ağırlığını artıran ilaçlar Antipsikotikler(fenotiyazinler,butirofenonlar) Antidepresanlar(trisiklik yapıda) Antiepileptikler(valproate,carbamazephine) Steroidler(glukokortikosteroidler) Adrenerjik antagonistler Seratonin antagonistleri Antidiabetikler(insülin,sülfonilüreazlar)

11 Egzersiz ve aktivite öyküsü
İsteyerek yapılan aktivitenin adı,haftalık sıklığı,yoğunluk süresi Günboyu yapılan aktiviteler(adımsayar) Oturularak yapılan işlerin süresi(tv,bilgisayar) Aktivite yapmaya istekli olma düzeyi

12 Kilo verme amaçları ve tedaviden beklentilerin belirlenmesi
Kişi şu anda tedaviyi neden istiyor? Kişinin tedavi için hedefleri neler? Kişi ağırlık yönetimini nasıl başaracağını düşünüyor? Kişinin değişim yapma konusundaki motivasyon ve ilgi düzeyi ne? İstenilen değişimleri yapma konusunda kişi kendine ne derecede güveniyor?(psikolog konsültasyonu)

13 II.ADIM Metabolik profil Laboratuar sonuçları Fizik muayene
Antropometrik ölçümler

14 Laboratuar sonuçları-Metabolik profil
Açlık kan şekeri Lipit profili(Total kolesterol,LDL,HDL,VLDL,Trigliserid) Tam kan sayımı Tansiyon takibi Elektrokardiogram İnsülin;insülin direnci,hiperinsülinemi TSH,(T4),(T3),Anti TPO,Anti TG Elektrolitler Ürik asit Karaciğer Fonksiyon Testleri Demir,Ferritin,B12,Folik asit PTH,25-OH Kolekasiferol

15 Fizik Muayene-Antropometrik Ölçümler
Boy uzunluğu (boy ölçer) Ağırlık BKI hesaplaması Bel-Kalça çevresi ölçümü,Bel/kalça oranı hesaplaması Deri kıvrım kalınlığı ölçümü (Holtaın skınfold calıper) Bazal Metabolizma Hızı Ölçümü Segmental Bıoelektriksel Empedans Analizi (Ağırlık,Yağ oranı(%),yağ miktarı(kg),yağsız kütle,toplam vücut sıvısı,3.boşluk sıvı miktarı(ödem),hücre içi ve dışı sıvı oranı ve miktarı)

16 III.ADIM Beslenme şekli ve Enerji Alımının Düzenlenmesi (Besin replicaları) Ağırlık Kaybı ve Kontrolü İçin Fiziksel Aktivite Planı Görüşme Sıklığı Süresi (ilk görüşme dk.sonrakiler dk.)

17 IV. ADIM Davranış Tedavisi(Yaşam tarzı modifikasyonu)
Kaybedilen Ağırlığın Korunması

18 Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi
Dyt.Selma Öztürk Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi


"OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları