Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAMBOL - DRAMA - BOYACİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAMBOL - DRAMA - BOYACİK"— Sunum transkripti:

1 YAMBOL - DRAMA - BOYACİK
GEZİSİ 2 GÜN

2 BÖLGE HAKKINDA TARİHİ BİLGİLERİ
Yambol bölgesi Koca Balkan dağının güneyinde yer alan Balkan yarımadasının ana kavşaklarını kapsamaktadır. Antik dönemden günümüze kadar burada iki yol sistemi kesişiyor: hala “Tuz yolu” gibi anılan Kara deniz’den batıya giden yol (Doğu – Batı ana yolu) ve Ege denizden Tunca ve Meriç havzaları üzerinden Koca Balkan istikametinden Tuna boylarına uzanan yol(Kuzey – Güney ana yolu). Tunca (eski adı Tonzos) vadisinin bir bölümünü kapsayan Yambol İli topraklarında M.Ö. VI – I binyillar arasında kadim yerleşmeler oluşturulmuş. Bölgede 150’ ye yakın kadim yerleşmeler belgelenmiş ve bazısında arkeoloji kazılar yapılıyor. Kazılarda gün ışığına çikarılan bulgulardan bir bölümü Paris Louvre Müzesi, British Museum ve Sofya Arkeoloji Müzesinde sergileniyorlar. Yambol Tarih Müzesi söz konusu bulgularının büyük bir kısmına sahipdir. Yambol’un 30 km. güneyinde Drama hüyük te yapılan ortak bulgar – alman arkeoloji ekibinin kazı çalışmaları sonucu ilginç bulgular keşfedildi. Mikene seramiği parçaları ve güneydoğu Trakya ve Ege bölgesi nin arasında var olan münasebetlerini kanıtlayan “Linear B” tipi yazıyla yazılan seramik damgası Bulgaristan da ilk defa bulunuyor. Bulgaristan topraklarında bulunan trak kavimlerinin en önemli ve büyük kenti Kabile arkeoloji rezervesi Yambol dan 6 km. mesafede. Antik kent hakkında dönemin ünlü yunan yazarlar Demostenius, Teopompus ve Strabonius tarafından bilgi veriliyor. Kabile kenti trak Odris devletinin baş kenti ve Spartok ve Skostok krallarının köşkü olarak tanılıyor. Trakya nın iç kısmındaki kendi para kesme merkezine sahip olan trak kralalrına ve özerk kentlere para kesen tek antik kentdir.  Osmanlı döneminden Yambol un merkezinde iki harika mimari anıtlar bulunuyor. XV yüzyilında yapılan ve Bulgaristan da tek kalan Bedesten ve Eski Cami. Her iki bina restore edilmiş ve iyi durumda.  Osmanlı döneminden kalma ve töre ve gelenekleri yaşattıran “Aya Georgi ” ve “Aya Troitsa” kiliseler iyi durumda ve hala faaliyetteler. Ocak 1878 tarihinde Rus askerlerinin yardımıyla kurtuluşuna kavuşmuş. Kurtuluşun anısına Bakacık tepelerinde “Aya Aleksandar Nevski” kilisesi yapılmış.Bu kilise bulgar – rus dostluğun ilk anıtı olmuş. XX yüzyilın başında Yambol hamam ve kaplıcalarla, eşsiz at tramvayı, sülün yetiştirme kooperatifi ve başka görülecek yerleriyle ünlü olmuş.

3 1'inci gün 1’inci gün – “Tunca” oteline konaklama yilinda kurulan Yambol Tarih müzesi, “Jorj Papazov” güzel sanatlar galerisi, ХV yüzyilın ikinci bölümünde yapılan Bedesten, 1413 tarihinde inşaat edilen “Eski cami” ye ziyaret. Gece disko’da ya da otelin lokantasında eğlenmek.

4 “Tunca” oteli

5 Tarih Müzesi Müze 1952 yilinda kurulmuş. Bölümler: “Arkeoloji", " ХV-ХІХ yüzyillarda Bulgaristan", “Yeni tarih dönemi", “Halkla ilişkiler" и “Restorasyon". Fonlar: tarihöncesi dönem eşya; antik dönem еşya; orta cağ dönemi еsya; nunizmatik bölümü еşya; uyanış dönemi еşya; etnografi bölümü еşya; yeni tarih dönemi еşya; güncel dönem

6 Güzel sanatlar galerisi
Galeri 1952 yilında Yambol Tarih müzesinin sanat bölümü olarak kurulmui. Kasım 1979 tarihinde Galerin yeni binasında dekoratif sanatların İkinci Ulusal sergisi açılıyor ve bu tarihten itibaren Galeri başımsız bir kültürel kuruluşu olarak faaliyete geçer. Galerinin koleksiyonu oldukça zengin sanat eseri, 3000 birim bilimsel – destekleyici fon ve çilt den fazla özel edebiyat eserleri. Galeri dekoratif sanat eserlerden ülkenin en zengin koleksyona sahib.

7 Bedesten Bedesten ХV yüzyilın ikinci bölümünde yapıldı. Yambol un göbeğinde bulunur. Bu tipten Bulgaristan da tek bina ve XV yüzyilın en cazip ve iyi korunan binalardan birisidir. Kente farklı bir özellik veriyor ve ayni zamanda kentimizin sembollerinden birisidir yillar arasında gerçek haline ve modern kent koşullarına uygun bir şekilde restore edildi.

8 Cami ESKİ CAMİ (Ebu Bekir Camisi)
Yambol’un göbeğinde bulunuyor yilında yöreye yerleşen osmanlıların dini ihtiyaclarını karşılamak üzere yapıldı. ХХ yüzyilın 70’li yillarda restore edildi. Eski Cami kentin en etkileyici binalardan birisidir. Cami Bulgaristan’ın faaliyette olan en büyük camilerden birisidir.

9 2'inci gün 2’inci gün – kahvaltı, Drama hüyük kazıları, Boyacik köyünde bulunan bilgisayar mucidi John Vinsent Atanasov’un müzesine ziyaret. Yambola dönüş. Disko da eğlence

10 İvan Atanasov John Vincent Atanasov kimdir?
Çağdaş cağımız bilgisayarsız ne halde olacak? Kabul ya da inkar edilen bilgisayar insanın hayatında vazgeçilemez alet haline geldi. Hepimiz ister istemez modern teknolojiler çağısına geçiş yaptık. Ama bilgisayar mucidinin damarlarında bulgar kanı aktığını çok az kişi bilir. Bulgar kökleriyle gurur duyan dahiyane amerikalı mucid John Atanasov’dur. John Vincent Atanasov 4 ekim 1903 tarihinde New York eyaleti, Hamilton şehrinde dünyaya geldi. Babası – İvan Atanasov, Bulgaristan, Yambol ili, Boyacik köyünde doğumlu yilında osmanlıya karşı yapılan bulgarların isyanı sırasında yetim kalmış yaşında iken 1889 tarihinde amcasınla Amerikaya göç ediyor. Matematik öğretmeni Iva Lucena ya evleniyor.

11 Boyacik köyü Boyacik köyü
Köy Aya İliya tepeleri kuzeyindeil merkezi Yambol dan 22 km. Trakya ovasında yer almaktadır. Osmanlı döneminde 1830 yilından itibaren Edirne ili, Sliven kaazasında nahi merkezi oluyor ve Novay adını alır. Köy tarihinin en önemli olayı 1876 yilinda osmanlıya karşı Boyacik ayaklanması ve ondan sonra yapılan katlıyamdır.


"YAMBOL - DRAMA - BOYACİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları