Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elhovo – Stefan Karacovo – Yambol – 2 günlük gezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elhovo – Stefan Karacovo – Yambol – 2 günlük gezi"— Sunum transkripti:

1 Elhovo – Stefan Karacovo – Yambol – 2 günlük gezi

2 Yambol ili Bulgaristan Cumhuriyeti’nin güneydoğu kısmında yer alır
Yambol ili Bulgaristan Cumhuriyeti’nin güneydoğu kısmında yer alır. Yüzölçümü км2. Ülke topraklarının 4% alır. Kuzeyde Sliven ili, doğuda Burgas ili, batıda Haskovo ili ile sınırı vardır. Yambol ili güney sınırı Bulgaristan ve Türkiye ortak sınırına denk olur. İl topraklarında Tunca nehri geçer. İlde 4 şehir - Yambol, Elhovo, Stralca ve Bolyarovo, 5 ilçe ve 106 köy var.

3 Birinci gün Elhovo şehrine yola çıkıyoruz. Orada etnografi müzesi ve ’’Sveti Dimitar Solunski ’’ kilisesi ziyaret edilecek. Ondan sonra şehir gezisi ve ’’Rodni prostori’’ oteline konaklama.

4 Elhovo şehri Bulgaristan’ın doğusunda, Yambol’un güneyinde 36 km
Elhovo şehri Bulgaristan’ın doğusunda, Yambol’un güneyinde 36 km., Burgas dan 94 km., Trakya ovasında, Tunca kıyılarında, Sakar ve Istranca dağlarının arasında Elhovo düzlüğünde yer alır. Tunca nehri alçak dağlarının güney kısmından geçer ve Dervent tepelerini Sakar dağlarından ayırır.Deniz seviyesinden yüksekliği metre arasında. Çivarında Manastır ve Dervent tepeleri yer alır yilında yapılan son nüfus sayımına göre Elhovo ilçesinin nüfusu dur. Yerleşimin tarihsel izleri trak döneminden Oruditsa ad Burgum kadim yerleşime bizi götürüyor. Orta çağlarda slav isimleri Yoanitsa ve Yanitsa dir. Osmanlı döneminde bir kaç isim değiştirmiş ver sonuncusu Kızılağaç olmuş. Hizmete yeni açılan Hamzabeyli – Lesovo kapısına mesafe 25 km. dir.

5 Etnografi müzesi Elhovo Etnografi müzesi Elhovo yöresi ve Istranca – Sakar bölgesinin zengin etnografi mirasını yaşattırmaktadır. Koleksiyon 4 salonda sergileniyor. Birinci salonda ХІХ yüzyilının son bölümünde halkın geçim kaynakları sergileniyor – çiftçilik, bağcılık, tütün yetiştirmek, hayvancılık, av ve balıkçılık ve bazı el sanatları – terzilik ve bakırcılık. İkinci salonda ХІХ yüzyilının son bölümünden köy evinin düzeni gösteriliyor. Üçüncü salonda Bulgaristan’ın güneydoğu topraklarında yaşayan halkın geleneksel kıyafetleri sergilenmektedir. Dördüncü salonda düğün, kuker oyunları, koleda örfü, lazaruvane örfü gibi geleneksel bayramlar ve örfler takdim ediliyor. Her sene müze salonlarını civarında seyirci ziyaret ediyor. Müze koleksiyonunda yer alan eşyalarla Bulgaristanın çeşitli yerlerde, Budapeşte, Viana, Bükreş ve Monreal da düzenlenen sergilere katılmiş yilından itibaren Elhovo Etnografi müzesi “ Bulgaristanı tanı – 100 milli turistik yer” Ulusal hareketinin listesine eklendi.

6 Elhovo ’’Sveti Dimitar Solunski’’ kilisesi
XIX yüzyilda kilise kurulması konusunda yaşanan zorluklara rağmen 1836 yilında Elhovo da küçük bir kilise kurulmuş. Binaya 1853 yilına kadar okul için kullanılan bir oda bağlanmış. Söz konusu yillar bulgar halkı ve yunan dini adamlar arasında yaşanan çatışmalarının en sıcak dönemdir. Elhovo yöresinde yaşayan bulgar halkı Fener Rum Patrikanesi temsilcilerine açıkça karşı cikiyor ve bulgar kilisesinin özerkliğini kazanmaya çaba harcıyor yilında Elhovo halkı yunan papaza vergi ödemesini red eder, kasabadan kovar, yunan dini kitaplarının yerine bulgar dini kitapları alır. Olaydan sonra kilisede ayin yalnız bulgarca yapılır. Ayni 1874 yilında küçük kilisenin yerine yeni ve daha büyük kilise yapımı başlar. İnşaat yillarında tamamlanır ve kiliseye “Sveti Dimitar Solunski” adı verilir. Mimari açısından kilise dönemin klasik kiliseler(bazilik) şeklinde yapılmış.

7 “Rodni prostori" oteli Tanıtım:
Üç katlı bina, birinci katta mutfak, yemekhane, geleneksel bir bölüm ve lavabo var. İkinci ve üçüncü katlarda suit şeklinde otel odaları yer alır. odalar: Çift yataklı - 8 oda üç yataklı - 8 oda dört yataklı - oda Toplam: 50 yatak Otelde: Şömineli bölüm,modern mutfak, yaz yemekhanesi ve barbekü mevcut. Turistik hizmetler: rehber, müze ve tiyatro ziyareti, ulaşım. Ücretler: kış mevsimi kişi başı 7.00 leva yaz mevsimi kişi başı 6.00 leva 35 kişilik gruplara, 2 günden fazla kalanlara, ve 7 yaştan küçük çocuklar indirimler yapılır.

8 İkinci gün Kahvaltı ve Stefanan Karacovo köyüne gidiş ve halk kahramanı Stefan Todorov Dimov’un müzeye dönüştüren evine ziyaret. Ondan sonra Yambol’a gidiş. Burada “Saglasie” kültür merkezi ve kütüphane, Sanat Galerisi, Tarih müzesi ve Bedesten’i ziyaret edeceğiz. Disko ya ziyaret ile dahil “Borovetz” oteline konaklama.

9 Stefan Karaca Müze halk arasında Stefan Karaca isimle tanılan halk kahramanı Stefan Todorov Dimov’un ailesinin evidir. Stefan Karaca tarihinde İçme köyünde ailesinin dokuzuncu çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Ailesi romen şehri Tulça’nın bulgar mahallesine yerleşir yilında Sırbistana gider ve Vasil Levski, Haci Dimitar ve Hristo Makedonski gibi devrimcilerle tanışır. Başta Georgi Rakovski’nin bulunduğu Birinci Legya’ya (askeri birimi) katılır ve Vasil Levski ile beraber savaşlarda savaşır. İşte bu savaşlarda Stefan Karaca nekadar cesur ve kahraman olduğunu gösterir. Askeri birimin dağılmasından sonra Tulça ya dönüp bir çete kurmuş ve 1864 yilına kadar dağlarda çetecilik yapar yilında Romaniya Djurcu kasabasına gider ve bulgar mültecilerinin merkezi olan bir ahçı dükkanı açar. Ayni senede Haci Dimitar’ın çetesiyle birlikte Bulgaristan’ın Koca Balkanında çetecilik yapar. 1867 yilında Belgrad ta ikinci Bulgar Legya’sına katılır. Burada 125 kişilik bir çete kurup yakın dostu olan Haci Dimitar ile başına geçer. Çete nin amacı Bulgaristana geçip halkı ayaklanmaya kaldırmak. Çete tarihinde Tuna nehrini gemiyle geçer. Bulgar topraklarında çete çatışmalara girer ve Selvi kasabasına yakın Kanlıdere mevkiinde bozguna uğrar. Ağır yaralanan Stefan Karaca tutuklanır ve baştan Tarnovo ondan sonra Rusçuk zindanına kapatılır tarihinde kendisini asmışlar. 1895 yilında doğuduğu evinin yanına halk kahramanın anıtı dikilmiş yilinda köy meydanında heykeltıraş Dimko Dimçev’in yaptığı daha büyük ve daha güzel anıt dikilir.

10 Yambol şehri Yambol şehri Yambol ilinin merkezidir. Tunca ırmağın kıyılarında 91 км2 arazı alır. Kara Deniz den 93 км. Mesafede bulunur. Nüfusu yaklaşık kişi. Şehir Bulgaristan Cumhuriyeti güneydoğu kısmında Tunca – Istranca ovasında yer alır. Yambol ülkenin dördüncü büyük nehirin kıyılarında kurulmuş. Şehrin 10 yüzyildan fazla zengin bir tarihi var.

11 “Saglasie” Kültür merkezi ve kütüphane
“Saglasie” Kültür merkezi XIX yüzyildan beri şehrimizin kültür hayatının merkezlerinden birisidir yilinda burada ilk sinema gösterisi yapılır ve 1927 yilında ilk radyo yayını yapan tesisatı kurulur. Kültür merkezinde “Gusla” şehir korosu, Çocuk müzik ekolü, Müzik tiyatrosu, komedi ekibi, kukla tiyatrosu, dans ekipleri, kütüphane, ressamlar grubu çalışmalarını yaparlar. Merkezde 50 yildan fazla bir geçmişi olan Yambol Drama tiyatrosu faaliyettedir. Tiyatronun geniş repertuvarında yerli ve yabancı oyunlar yer alır.

12 Yambol Güzel sanatlar galerisi
Yaklaşık 3500’den fazla sanat eseriyle ülkenin en büyük galerilerinden birisidir yilından itibaren Paris’te yaşayan Ünlü Yambol ressam Jorj Papazov’un ( г.) adını taşır: Paris ressam ekolün sürrealist, avanjardist ressamı. 1952 – 1979 yillar arasında Yambol tarih müzesinin bölümü olarak faaliyette. Ondan sonra kendi binasına kavuşüyor. Galerinin koleksyonu oldukça zengin – XX yüzyilın basından resimler, ekonlar, afişler, heykeller ve 1000 çilt özel kitaplar.

13 Yambol tarih müzesi Yambol Tarih müzesinin kuruluşunu bölgede tarihsel araştırmalarının temellerini atan gönüllü incelemeler yapan kişilere borçluyuz. Müzenin ilk sergisi Prof. Petar Noykov’un inisiyatifi olarak 1886 yilında Yambol’un ilk okulunda arkeoloji derneğinin bulgularından oluşturulmuş. Müze kuruluşunda üç bölüm varmış: (eski çağlardan – 1944 tarihine kadar Yambol ve bölgenin tarihsel gelişimi içeren) tarih bölümü tarihinden günümüze kadar olayları gösteren ikinci bölüm ve doğabilim bölümü. Yavaş yavaş müzenin faaliyetleri ve uzman sayısı artmaya başlar. Şimdi Yambol tarih müzesi uzmanları dört bölümde çalışıyor: “Arkeoloji" ( “Tarihöncesi", “Antik dönemi", “Orta çağ" ve “Para“bölümleri içerir); “Bulgar toprakları ХV-ХІХ yüzyillar arası" ( “Uyanış" ve “Etnografi“ bölümleri içerir); “Yeni tarih" ve “Halkla ilişkiler". Müzeye bağlı restorasyon atyolyesi faaliyette. Müze koleksyonu ’den fazla eser kapsar. Müzede dahili bilgisayar şebeke kurulmuş. Zengin koleksyonları ve deneyimli uzmanlar sayesinde son yillarda Yambol tarih müzesi Yambol ve bölgesi konusunda 30 dan fazla büyük sergi düzenlenmiş.

14 Yambol’un Bedesteni ХV yüzyilın ikinci bölümünde yapıldı. Yambol un göbeğinde bulunur. Bu tipten Bulgaristan da tek bina ve XV yüzyilın en cazip ve iyi korunan binalardan birisidir. Kente farklı bir özellik veriyor ve ayni zamanda kentimizin sembollerinden birisidir yillar arasında gerçek haline ve modern kent koşullarına uygun bir şekilde restore edildi

15 Yambol “Borovetz” oteli
İki kat, toplam – 48 yatak 22 oda   20 çift yataklı 2 suit Tesiste: Lobi Kokteyl bar Gece kulübü Bahçeli lokanta Kahvaltı salonu mevcut odalar: SAT TV minibar Rum service wc Tesiste: bilgi otopark telefon Tesise yakın: Otobüs durağı Tren istasyonu mağzalar postane Taksi durağı İş ve tanıtım turizmi teklif ediliyor


"Elhovo – Stefan Karacovo – Yambol – 2 günlük gezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları