Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BDEM105 Ünite 5: Word 2010 ( 2. Bölüm) 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BDEM105 Ünite 5: Word 2010 ( 2. Bölüm) 1."— Sunum transkripti:

1 BDEM105 Ünite 5: Word 2010 ( 2. Bölüm) 1

2 Tablolar ile Çalışmak Word 2010’da Insert sekmesinde Tables bölümünü kullanarak tablo yaratmak mümkündür.

3 Tablolar ile Çalışmak Tablo içerisinde hareket etmek için klayvenizin yön tuşlarını kullanabilirsiniz veya Sekme (Tab) tuşunu kullanarak da geçişi sağlayabilirsiniz. Sekme tuşu aynı zamanda tablonuzun son hücresinde bulunduğunuz zaman tablonuza yeni bir satır eklemek için de kullanılır.

4 Tablolar ile Çalışmak Hücreleri genişletmek veya daraltmak için; boyutunu değiştireceğiniz hücrenin sağındaki sütun çizgisine gelin, işaretçi çift başlıklı oka dönüşünce farenizin sol butonuna basın ve hücre boyutunu genişletmek için farenizi sağa veya daraltmak için sola doğru hareket ettirin.

5 Tablolar ile Çalışmak Satırları ve sütunları genişletip-daraltmak için tablo araçlarından Layout grubunda bulunan Cell Size komutlarını kullanabilirsiniz.

6 Tablolar ile Çalışmak Satır seçmenin en kolay yolu satırınızın sol yanındaki boşluğa fare ucunu getirmek ve işaretçinizin şekli yana yatık olduğu zaman bir kez tıklamak. Veya seçmek istediğiniz satırların ilk hücresine tıklayıp sol butonu basılı tutarak farenizi son hücreye kadar çekmektir

7 Tablolar ile Çalışmak Sütun seçme yöntemi satır seçme ile benzerdir. Sütun üzerindeki boşluğa gelinerek işaretçinin aşağı bakan siyah bir oka dönüşmesinden sonra sol tuşa basarak tüm sütun seçilebilir. Eğer elinizi sol butondan çekmeden sağa veya sola doğru hareket ettirirseniz diğer sütunlarında seçileceğini görürsünüz.

8 Satır ve Sütun Eklemek Tablonuza satır, sütun veya hücre eklemek için altta bulunan en uygun komutu seçmeniz gerekir. Sola sütun ekler Sağa sütun ekler Üste satır ekler Alta satır ekler Hücre ekler Ekleme yapacağınız hücrenin içine tıklayın. Hücre üzerinde sağ butona basın. Resimde yer alan açılan menüden uygun komutu seçin.

9 Satır ve Sütun Silmek Tablonuzdaki sütunu silmek için;
Silinecek sütunun içine tıklayın Menü çubuğunda bulunan Layout sekmesini açın. Rows and Columns grubundan Delete düğmesine tıklayın. Ekran görüntüsü aşağıdakine benzer olacaktır. Hücreleri sil – komutu seçili satırı siler Sütun sil – komutu seçili sütunu siler Satır sil – komutu seçili satırı siler Tablo sil – komutu seçili tabloyu siler

10 Tabloda Hücreleri Birleştirme

11 Birleştirilmiş Hücreleri Bölmek

12 Satır ve Sütun Genişliklerini Ayarlamak
Sütun genişliğini ayarlamak için genişletmek istediğiniz sütun çizgisinin üzerine farenizi getirdiğiniz zaman fare göstergeci çift başlı ok şeklini alır. Bu durumda farenin sol butonuna basıp, basılı tutarak, farenizi sağa doğru hareket ettirirseniz sütunu genişletmiş olursunuz. Veya aynı durumda satırı genişletmek için fareyi aşağa doğru hareket ettitmeniz gerekir.

13 Tablolarınızı Otomatik Olarak Biçimlendirme ve Kenarlık Uygulama
Tablolarınızı otomatik olarak biçimlendirmek için, tablo seçili iken aktif olan Table Tools başlığının altında yer alan Design sekmesinin altındaki Table Styles grubunda bulunan hazır stillerden birini kullanabilirsiniz.

14 Satır, Sütun veya Hücreyi Gölgelendirme
Gölgelendirme uygulayacağınız satırı, sütunu veya tek bir hücreyi seçin. Menü çubuğunda bulunan Design sekmesini açın. Table Styles komut grubunda bulunan Shading butonundan uygun rengi seçin

15 Tabloda Hücreleri Hizalamak
Hizalanacak satır, sütun veya hücreyi seçtikten sonra hizalama seçeneklerini Layout sekmesinin Alignment bölümünde bulabilirsiniz.

16 Tablodaki Veri Yönünü Değiştirme

17 Tablo Özelliklerini Değiştirmek
Tablo üzerinde sağ tuş yapıp Table Properties seçeneğinden tablonun word sayfası içindeki konumunu hizalayabilir, Tablodaki metinlerin hücre sınırlarını ve mesafelerini belirleyebilir, Satır ve sütun genişliklerini inç olarak tanımlayabilir, Verinin hücre içindeki konumunu ayarlayabilirsiniz.

18 Tablo Özelliklerini Değiştirmek

19 Sayfa Yapısı İle Çalışmak
Word’de çalışmaya başladığınızda A4 boyutunda 21cm’ye 29.7 cm’den oluşan dikey yönelime sahip, tek sayfalık boş bir belge açılır. Bu kağıdı ve yönelimini değiştirmek için Page Layout sekmesindeki Page Setup grubundaki komutları kullanabilirsiniz.

20 Kenar Boşlukları Ayarlamak
Kenar boşluklarını ayarlamanın 2 yöntemi; Birincisi sayfanın üst ve sol kenarlarında bulunan cetveli kullanmak İkincisi ise Page Layout Sekmesinde bulunan Margins butonunu kullanmak Soldaki resimde de görülen farklı kenarlık seçeneklerinden birini seçebilirsiniz veya Custom Marginden kendi ölçülerinizi tanımlayabilirsiniz.

21 Kenar Boşlukları Ayarlamak
Custom Margin’i seçtiğiniz zaman açılan pencereden sayfa kenarlıklarına ait alt, üst, sağ ve sol boşluklarını ayarlayabilirsiniz.

22 Sayfalarınızın Yönelimini Değiştirmek
Word’de oluşturduğunuz bir sayfa ilk olarak dikey yönelimindedir. Soldaki seçeneklerden bu yönelimi yataya çevirebilirsiniz.

23 Sayfa Boyutunu Değiştirmek
‘Size’ butonuna tıkladığınız zaman açılan soldaki menüden istediğiniz sayfa boyutunu seçtiğiniz anda sayfanıza uygulandığını görebilirsiniz.

24 Metninizi Sütunlara Bölmek
Metninizi sütunlara bölmek için Page Layout sekmesinde bulunan Page Setup grubundan Columns komutunu kullanabilirsiniz.

25 Metninizi Sütunlara Bölmek
Belgenin seçilen bölgesi, seçilen bölgeden sonrası veya tüm belge içeriğini sütunlara bölmek için Apply to özelliği kullanılır.

26 Belgenize Bölüm, Sütun Sonu ve Kesmeler Eklemek
İki sütun oluşturduğunuz bir belgenin bir noktasından itibaren keserek, diğer sütunun başlangıç kısmına ekleyebilirsiniz. Veya bir paragrafın belirli bir noktasından keserek diğer sayfadan başlamasını sağlayabilirsiniz. Belgenizin kesileceği noktaya tıklayın, ‘Break’ butonundan altta açılan seçeneklerden amaca en uygun olanı seçerek uygulayabilirsiniz.

27 Belgenize Bölüm, Sütun Sonu ve Kesmeler Eklemek
Oluşturduğunuz kesmeyi kaldırmak için ise; kesmeyi oluşturduğunuz noktaya tıklayın ve Delete tuşuna basınız.

28 Belgenize Sayfa Numarası Eklemek
Belgenize sayfa numaraları eklerken sayfanın başına, sayfanın sonuna, veya kenar boşluklarına farklı formatlarda ekleyebilirsiniz. Belgenize sayfa numarası eklemek için Insert sekmesindeki Header & Footer grubunda bulunan Page Numbers komut düğmesini tıklayınız.

29 Belgenize Sayfa Numarası Eklemek
Seçtiğiniz sayfa konumuna göre sayfa sayısının hizalama seçenekleri de alt menüde açılarak eklentiyi tamamlayabilirsiniz.

30 Belgenize Sayfa Numarası Eklemek
Adım 2 Adım 1

31 Üst Bilgi ve Alt Bilgi Eklemek
Üst bilgiler(Header) ve alt bilgiler (Footer), oluşturduğunuz her sayfanın üst, alt ve kenar boşluklarına eklenebilecek bir bilgi veya resimdir. Üst bilgi veya alt bilgi eklemek için Insert sekmesinden ‘Header & Footer’ grubunda bulunan Header (üstbilgi) veya Footer (altbilgi) butonunu seçiniz. Alt menüde açılan gösterim formatlarından birini seçiniz.

32 Üst Bilgi ve Alt Bilgi Eklemek
Üstbilgi veya altbilgi oluşturduğunuz zaman ekranın üzerine oluşan Header & Footer Tools araç çubuğundan yararlanarak farklı ayarlamalar yapabilirsiniz. İlk sayfada farklı üstbilgi veya altbilgi olmasını sağlayabilirsiniz. Gerekli düzenlemeler yapılınca yukarıda gösterilen Close butonuna tıklayın. Tek ve çift sayfalarda farklı üstbilgi veya altbilgi olmasını sağlayabilirsiniz. Üstbilgi ve altbilginin sayfaya göre mesafesini buradan belirleyebilirsiniz.

33 Üst Bilgi ve Alt Bilgi Kaldırmak
İnsert sekmesindeki Header&Footer komut grubundan kaldırılacak olan üstbilgi veya altbilgi butonuna tıkladıktan sonra altta açılan menüden, kaldırılacak olan üstbilgi ise, Remove Header, kaldırılacak olan altbilgi ise, Remove Footer seçenekleri seçilir.

34 Belgenize Tarih ve Saat Eklemek
Adım 1 Adım 2 İnsert sekmesindeki Text(metin) grubundan Date & Time butonuna tıkladığınız zaman, açılacak olan seçeneklerden istediğiniz tarih ve saat formatını seçerek ekleyebilirsiniz. Otomatik olarak güncelleme yaparak, belgenin açıldığı zamanki tarihi ve saati gösterir.

35 Belgenize Resim Eklemek
Sayfanıza ekleyebileceğiniz resim çeşitleri: Özel Resimler (Picture) Hazır Resimler (Clip Art) Hazır Şekiller (Shapes) Diyagramlar (SmartArt) Grafikler (Chart) Word Art Metinleri (WordArt)

36 Belgenize Özel Resim Eklemek
İnsert sekmesinde İllustrations komut grubunda bulunan Picture butonuna tıkladığınızda alttaki pencere açılacaktır. Klasörünüzü açıp resmi bulup İnsert butonunu seçerek resmi belgenize ekleyebilirsiniz.

37 Resmin Boyutunu Düzenlemek
Resmin üzerine tıkladığınız zaman resmin etrafında oluşan noktalardan tutup çekerek resim boyutunu büyütüp küçültebilirsiniz veya...

38 Resmin Boyutunu Düzenlemek
Resme tıklayıp yukarıda açılan Format sekmesinden Size komut grubunda bulunan Height (yükseklik) ve Width (genişlik) boyutlarını inç olarak ayarlayabilirsiniz.

39 Resmi Belge İçinde Konumlandırmak
1. Resminizi seçip resim araçlarından Format sekmesinde bulunan Position (Konum) butonuna tıklayın. 2. Açılan seçeneklerden istediğiniz resim yerleşimini seçin 3. Resmin sayfa üzerindeki konumlaması hemen değişecektir.

40 Resmi Belge İçinde Konumlandırmak
Adım 1 Adım 2 Adım 3

41 Belgenize Hazır Resim Eklemek
Adım 1 İnsert sekmesinde İllustrations komut grubunda bulunan Clip Art butonuna tıkladığınızda sayfanın sağında pencere açılacaktır. Oradan istediğiniz hazır resmin üzerine tıklayarak sayfaya ekleyebilirsiniz. Adım 2

42 Belgenize Hazır Şekiller Eklemek
Adım 1 İnsert sekmesinde İllustrations komut grubunda bulunan Shapes butonuna tıkladığınızda yandaki pencere açılacaktır. Oradan istediğiniz hazır şeklin üzerine tıklayarak belge üzerinde farenin butonuna basılı tutarak, şekli çizebilirsiniz. Adım 2

43 Belgenize Hazır Şekiller Eklemek
Eklemiş olduğunuz şekli seçtiğiniz zaman araç çubuklarınız özelleşir. Eklemiş olduğunuz şekli buna benzer şekilde görürsünüz.

44 Belgenize Hazır Şekiller Eklemek
Eklediğiniz şeklin içini renklendirmek için kullanılır. Eklediğiniz şekle farklı açılardan gölgelendirme effekti ekler. Eklediğiniz şeklin çizgilerini renklendirmek için kullanılır.

45 WordArt Metni Eklemek İnsert sekmesinde Text komut grubunda bulunan WordArt butonunu seçin. Açılan (solda) alt seçeneklerden istediğiniz simgeyi seçin. Seçiminizi yaptıktan sonra karşınıza metninizi yazmanızı isteyen bir pencere açılır. Metninizi yazdıktan sonra OK düğmesinden metninizi onaylatıp bu görüntüyü elde edersiniz. Adım 1 Adım 2

46 WordArt Metni Eklemek Adım 3 Adım 4

47 WordArt Metnini Düzenlemek ve Silmek
WordArt metnine tıkladığınız zaman oluşan WordArt Format çubuğundan metin üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. Örneğin 3-D Effects butonuna tıklayarak farklı 3 boyutlu görünüm uygulayabilirsiniz. Metni veya eklediğiniz bir resmi sayfanızdan kaldırmak için tek yapmanız gereken silinecek olan WordArt metnine veya resme tıklamak ve klavyeden Delete tuşuna basmaktır.

48 Word’de Baskı Önizlemeyi Kullanmak
Baskı önizleme görünümü, belgelerinizi kağıt üzerine aktarmadan önce, son kontrolleri yapabileceğiniz bir görünümdür. Baskı önizleme görünümüne gelmek için File menüsüne tıklayın ve Print opsiyonunu seçin.

49 Word’de Baskı Önizlemeyi Kullanmak
Ekran görüntünüz aşağıdakine benzer şekilde olacaktır.

50 Word’de Baskı Önizlemeyi Kullanmak
Bu Ekranda; Yazdıracağınız kopya sayısını belirleyip Print butonuna basarak belgenizin yazdırılmasını sağlayabilirsiniz. Printer kısmından, belgenizi yazdırmak istediğiniz yazıcıyı seçebilirsiniz. Printer Properties kısmından ise seçilen yazıcının özelliklerini değiştirebilirsiniz.

51 Word’de Baskı Önizlemeyi Kullanmak
Settings kısmından belgenizin tüm sayfalarını yazdırabileceğiniz gibi, Print All Pages butonunun yanındaki oka tıklayarak, farklı yazdırma seçeneklerini görebilirsiniz. Sadece seçtiğiniz alanı yazdırmak için Print Selection, Bulunduğunuz sayfayı yazdırmak için Print Current Page, belirlediğiniz sayfaları yazdırmak için Print Custom Range opsiyonunu seçin.

52 Word’de Baskı Önizlemeyi Kullanmak
Belgenizi tek veya çift yüzeye yazdırma Belgenizi yatay veya dikey olarak yazdırma Sayfa marjinlerini düzenleme Tek sayfaya basılacak sayfa adeti


"BDEM105 Ünite 5: Word 2010 ( 2. Bölüm) 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları