Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

2 PAİNT Bilgisayarda çizim ve resim yapabilmemiz için çeşitli programlar vardır. Başlat düğmesine tıkladıktan sonra sırasıyla “Programlar” “Donatılar” ve “Paint” menülerini seçelim. Paint programı başlayacaktır. Paint programı açıldığı zaman karşımıza aşağıdaki paint penceresi gelir.

3 PAİNT PENCERESİ Başlık Çubuğu Menü Çubuğu Çizim Alanı Araç Kutusu
Dikey Kaydırma Çubuğu Seçenek Kutusu Yatay Kaydırma Çubuğu Renk Paleti

4 Menü Başlıkları Dosya: Dosya ve yazdırma işlemleri
Düzen: kesme, kopyalama, yapıştırma işlemleri Görünüm: Pencere görüntüsü ile ilgili seçenekler Resim: Resimleri döndürme, çevirme gibi işlemler Renkler: Renk paletine ilişkin işlemler Yardım: Paint programına ilişkin yardım alma Araç Kutusu: İçinde çizim yaparken kullanacağımız çeşitli araçlar yer alır. Program ilk açıldığında araç çubuğu pencerenin sol üst tarafında görüntülenir. Seçenek Kutusu: İçinde kullanılan araç ile ilgili seçenekler bulunur (örneğin çizgi kalınlığı ve fırça şekli gibi). Burada yer alan seçenekler ilgili araçlar ile birlikte açıklanacaktır. Çizim Alanı: Şekilleri çizmek için kullanılan sayfadır. Yeni açılan resim dosyaları bu bölümde gösterilir. Kaydırma Çubukları: Çizim alanında dikey ve yatay yönde hareket etmek için kullanılır. Renk Paleti: Bir ressamın paletine benzer. Üzerinde, resim yaparken kullanabileceğimiz renkler yer alır. Renk paletinde iki sıra halinde toplam 28 adet renk kutusu vardır. Durum Çubuğu: araçların kullanımı ile ilgili kısa bilgileri gösterir.

5 PAİNT ARAÇLARI Araçlar genel olarak iki ana gruba ayrılır.
Çizim araçları, Yardımcı araçlar Çizim araçları şekiller ve çizgiler çizmek, boyama yapmak ve yazı yazmak için kullanılır. Yardımcı araçlar ise seçim yapmak, renk seçmek ve resmi yakınlaştırmak gibi işlerde kullanılır. Tüm araçların çizim alanı içinde görülen bir fare imleci vardır. Birçok araç için ortasında minik bir yuvarlak olan + işareti kullanılır. Bazı araçların ise kendilerine özgü imleçleri vardır.

6 Seçme Aracı: Resmin bir bölümünü taşımak, kopyalamak veya silmek için önce bir
seçim yapılır. Dikdörtgen şeklinde bir alan seçmek için seçme aracı kullanılır. Seçme yapabilmek için fare tuşu bir noktada basılarak sürüklenir. Seçme işlemi bittiği zaman fare tuşu bırakılır. Seçilen alan şekildeki gibi kesik çizgili bir dikdörtgen olarak görünecektir. Serbest Seçme Aracı: Dikdörtgen bir alan yerine resmin rastgele bir bölümünü seçmek için kullanılır. Seçme yapabilmek için fare tuşu bir noktada basılır ve seçilecek alan serbest olarak çizilir. Fare tuşu serbest olarak bırakıldığında, seçme işlemi tamamlanır ve yine kesik çizgili bir dikdörtgen görünür. Kalem Aracı: Serbest çizimler yapmak için kullanılır. Serbest çizimde bilgisayar kontrolü bize verir. Çizim alanında istediğimiz yere kalem ile çizebiliriz. Bu aynı beyaz bir kağıt üzerinde kurşun kalem kullanmak gibidir. Faremizin sol tuşuna basalım ve basılı tutarak kalemi hareket ettirelim. Biz Hareket ettirdikçe kalem de sayfaya çizecektir.

7 Silgi Aracı: Çizim alanında daha önce çizdiğimiz resimleri silmek için kullanılır.
Tıpkı sınıfta kullandığımız silgi gibi çizilmiş yerlerin üzerinden geçmemiz gerekir. Bu işlemi yaparken silgiyi kağıda değdirmek için fare tuşuna basarız. Silgi aracı seçildiğinde fare imleci bir kare şekline alır. Paint programında dört farklı büyüklükte silgi seçebiliriz. Silgi aracı seçildiğinde araç kutusunun hemen altında yer alan seçenek kutusu içindeki silgilerden birini seçelim. Fare imlecinin büyüklüğü de silgi seçimine göre değişecektir. Renkle Doldurma Aracı: Şekillerin içini renk paletinde seçilen renk ile doldurmaya yarar. Renk paletinde istediğimiz rengi seçelim. Boyama aracını seçelim. Daha sonra faremizi çizim alanı içinde istediğimiz noktaya hareket ettirelim. Boyama bu noktadan başlayacaktır. Son olarak fare tuşunu tıklayalım. Renk Alma Aracı: çizim alanındaki bir rengin renk paletine kopyalanması için kullanılır. Bir şeklin üzerine gelip sol tıkladığımızda imlecin altında bulunan renk çizim rengi olarak sağ tıkladığımızda ise zemin rengi olarak seçilir. Seçilen renk yeni şekiller çizerken kullanılır. Renk alma aracının simgesi bir damlalık gibidir.

8 Büyüteç Aracı: Resmi yakınlaştırmak için kullanılır
Büyüteç Aracı: Resmi yakınlaştırmak için kullanılır. Bu aracın simgesi bir büyütece benzer. Büyüteç aracı seçildiğinde çizim alanında bir dikdörtgen belirecektir. Fareyi hareket ettirdikçe bu dikdörtgende hareket eder. Resmin hangi bölgesini yakınlaştırmak istiyorsak bu dikdörtgeni oraya yerleştirelim. Sonra fareyi bir kez tıklayalım. Resmi daha yakından göreceğiz. Bu işlemi bir kez daha yaparsak resim eski haline dönecektir. Büyüteç aracı seçildiğinde araç kutusunun altında yer alan seçeneklere bakalım. Paint programı size dört faklı büyütme seçeneği sunar. Bunlar, 1 kat, 2 kat, 6 kat ve 8 kat büyütmedir. Fırça Aracı: Bir boya fırçası kullanarak çizim yapmamızı sağlar. Bu araç tıpkı kalem aracına benzer. En önemli farkı, fırçamızın şeklini ve büyüklüğünü seçebilmemizdir. Fırça aracımızı seçelim ve fırça seçeneklerini inceleyelim. Yuvarlak, kare ve çizgi uçlu fırçaları ve büyüklüklerini görelim. Püskürtme yöntemi ile boyama yapmak için kullanılır. Renk paletinde seçilen renkte boyayı farenin bulunduğu bölgeye püskürtür. Püskürtme arcında 3 farklı seçenek vardır. Bu seçenekler boyanın püskürme şeklini belirler.

9 Metin Aracı: Yaptığımız resimlere yazı eklemek için kullanılır
Metin Aracı: Yaptığımız resimlere yazı eklemek için kullanılır. Metin aracını seçip çizim üzerinde bir noktaya tıkladığımızda kesik çizgili bir kutu belirir. İstediğimiz metni bu kutu içine yazarız. Ayrıca metin yazı tipini, büyüklüğünü ve özelliklerini seçmek için bir pencere açılacaktır. Bu pencereyi kullanarak yazımızı istediğimiz biçime getiririz. Çizgi Aracı: İki nokta arasında bir doğru çizmek için kullanılır. Fareyi çizim alanında bir noktada tıklayıp, basılı tutarak, ikinci noktaya sürükleriz. Fare tuşunu serbest bıraktığımızda bu iki nokta arasında bir çizgi çizilir. Paint programı bize çizgilerin kalınlıklarını seçme olanağı veriri. Seçenek kutusu içinde 5 farklı çizgi kalınlığı seçilebilir. Bunlar inceden kalına doğru sıralanmıştır. Kıvrım Aracı: Eğik çizgiler çizmek için kullanılır. Aynı çizgi aracında olduğu gibi çizgi kalınlığı seçenek kutusunda seçilebilir. Eğik çizgiler çizmek için önce iki nokta arasında düz bir doğru çizilir. Sonra bu doğru üzerinde kıvrım oluşması istenen yere tıklanır. Tıklanan noktada bir kıvrım meydana gelir. Son olarak fare sürüklenerek bu kıvrıma istenen şekil verilir.

10 Dikdörtgen Aracı: Çizim alanı içinde farklı boyutlarda dikdörtgenler çizmek için kullanılır. Bir dikdörtgen çizmek için fareyi bir noktada tıklayıp tutarak ikinci noktaya kadar sürükleriz. Bu iki nokta arasında kalan alana bir dikdörtgen çizilecektir. Çizeceğimiz dikdörtgenin içi boş ya da dolu olabilir. Seçenek kutusunda 3 farklı çizim şekli seçilebilir. Birinci seçenek içi boş bir dikdörtgen çizmek için kullanılır. İkinci seçenek içi dolu bir dikdörtgen çizmek için kullanılır. Renk paletinde seçili olan çizim rengi dikdörtgenin çerçevesi için, zemin rengi ise içinin boyanması için kullanılır. Son seçenek ise çerçevesi olmayan bir dikdörtgen çizmek için kullanılır. Bu seçenek dikdörtgenin içi çizim rengi ile boyanır. Çokgen Aracı: Çokgen çizmek için kullanılır. Çizmek istediğimiz çokgenin bir köşesinden başlayarak sırasıyla tüm köşelere tıklayıp tekrar başladığımız köşeye döneriz. Örneğin sadece üç köşeye tıklayarak çizilen bir çokgen, üçgen şeklinde olacaktır. Çizim seçenekleri dikdörtgen aracında olduğu gibidir. Elips Aracı: Yuvarlak şekiller çizmek için kullanılır. Fare bir noktada tıklanıp ikinci bir noktaya sürüklendiğinde, arada kalan alana bir elips çizilir. Çizim seçenekleri dikdörtgen aracında olduğu gibidir. Yuvarlatılmış Dikdörtgen Aracı: Bu araç tıpkı dikdörtgen aracına benzer. Tek farkı çizilen dikdörtgenin köşeleri yuvarlatılmıştır.

11 Çizim Rengi Renk Kutuları Zemin Rengi Renk paleti çizimlerimizde kullanacağımız renkleri seçmemize yardım eder. Sol tarafta yer alan iki kutu o anda seçili olan renkleri gösterir. Üstteki kutu çizim rengini, alttaki kutu ise zemin rengini gösterir. Çizimlerimizde en çok kullanacağımız renk çizim rengidir. Kalem, fırça, boyama, püskürtme gibi araçlar bu renge göre çizim yaparlar. Zemin rengi ise içi dolu olarak çizeceğimiz şekillerde kullanılır.

12 ARA SINAV


"BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları