Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEZAYİR DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEZAYİR DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ"— Sunum transkripti:

1 CEZAYİR DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ

2 Günümüzde de kullanılan hali ile 3 Temmuz 1962 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bayrakta bulunan beyaz renk ruhsal saflığı, yeşil renk ile birlikte hilal ve yıldız ise İslamiyeti simgelemektedir. Hilal ve yıldızda bulunan kırmızı renk ise Cezayir askerlerinin Cezayir bağımsızlık savaşı esnasında döktükleri şehit kanlarını temsil eder.

3 Afrika’nın en büyük ülkesidir. Başkenti Cezayir
Afrika’nın en büyük ülkesidir. Başkenti Cezayir. Ülke 48 vilayete ayrılmış durumdadır. Ülkenin kuzeydoğusunda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra bulunmaktadır.

4 Resmi Adı : Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Başkent : Cezayir Nüfus : 37,1 milyon Yüzölçümü : km² Dil : Arapça (resmi), Fransızca, Berberice Din : Sünni Müslüman % 99, Diğer % 1 Para Birimi : Cezayir Dinarı (1 TL = 39,87 DZD) Yönetim Biçimi : Cumhuriyet Cumhurbaşkanı : Abdülaziz BUTEFLİKA (27/04/1999) Başbakan : Abdülmelik SELLAL (03/09/2012)

5 Tarihçe Cezayir'in tarih sahnesine girmesi, Berberi kökenli 22. Mısır hanedanının kurulmasıyla oldu. Cezayirlilerin kökeni, Berberilerin M.Ö ’den buyana ülkeye yerleşmesi ile başlamış olduğu görülmektedir yılında Oruç reis ve Barbaros Hayrettin paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmış olup, buradaki Osmanlı hakimiyeti 5 Temmuz 1830 tarihine kadar devam etmiştir. Osmanlı hakimiyetine son veren Fransa’nın hakimiyeti ise 5 Temmuz 1962 yılına kadar süregelmiştir. Bu tarihten itibaren de bağımsızlık devam etmektedir.

6 Demografik Yapı Toplam Nüfus : 37.100.000
Cezayir halkının % 78'ini Araplar, % 20'sini Berberiler oluşturur. Cezayir'de ayrıca sömürge döneminden kalma az sayıda Fransız ve % 1'den daha az oranda yahudi bulunmaktadır. Az sayıda da Osmanlı döneminden kalma Türkler vardır. Ortalama Yaşam Süresi : 73,08 yıl Kadın : 75,7 Erkek : 72,3 Nüfus Artış Oranı : % 1,9 Okuma Yazma Oranı : % 69,9 (Toplam Nüfus) Kadın : % 60,1 Erkek : % 79,6

7 Yönetim Yönetim şekli Cumhuriyettir. Ülkenin başında 5 yılda bir seçilen cumhurbaşkanı bulunur. Cumhurbaşkanı; Bakanlar meclisi ve Yüksek güvenlik konseyinin’ de başıdır. Başbakanı ve bakanları cumhurbaşkanı atamaktadır. Seçilen ilk cumhurbaşkanı Ahmed bin bella’ dır. Şuan ki cumhurbaşkanı Abdülaziz BUTEFLİKA 27/04/1999 Şuan ki başbakan Abdülmelik SELLAL 03/09/2012

8 İktisadi Cezayir, Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biridir. GSMH bazında bakıldığında kıtanın en büyük beşinci ekonomisine sahiptir. Doğal Kaynaklar Petrol, Doğalgaz, Demir, Uranyum, Kurşun, Fosfat ve Çinko Petrol : Üretimde 13. İhracatta 9. Doğalgaz : Üretimde 5. İhracatta 4. GSYİH : 212,1 milyar USD (48.sırada) Kişi Başına GSYİH : USD

9 Başlıca İhracat Yapılan Ürünler: % 98,4’ lük gibi büyük bir kısmını Petrol, Doğalgaz ve Petrol Ürünleri oluşturmaktadır. Başlıca İhracat Yapılan Ülkeler: İtalya %16, ABD %15, İspanya %11 ve Türkiye % 3,7’lik oranla 9. sıradadır. Başlıca İthal Ürünler: Motorlu Kara Taşıtları % 16.3, Makine ve cihazlar % 13.5 v.b. Başlıca Tedarikçiler: Fransa % 12.8, Çin % 12.6, İtalya % 9.6 ve Türkiye % 3.8’lik oranla 7. sıradadır.

10 Dini Yapı 7.Asır’ın ortalarında Abdullah bin Ebu Serh tarafından ülke fethedilene kadar ülkede Hristiyanlık hakim. Fetih’ten sonra halk İslamiyet'i kabul etmiştir. Şuan da ülkedeki toplam nüfusun % 99’unu Müslümanlar oluşturmaktadır. Geriye kalan bölümü ise Hristiyanlar ve Yahudilerden oluşmaktadır. % 99’luk Müslüman kısmın büyük bir çoğunluğu Malikidir geriye kalanları ise Hanifilerdir. Cezayirli ilim adamları ve ünlü düşünürler vaaz ve irşad çalışmaları ile Hristiyan misyonerlerin yıkıcı faaliyetlerinin önüne geçmişlerdir. Halkın şuurlanmasında hizmeti geçmiş ilim adamlarından bazıları şunlardır; Emir Abdülkadir, Şeyh Abdülhamid bin Badis, Şeyh Abdüllatif, Malik bin Nebi ve Şeyh Ahmed Sahnun’ dur.

11 İslami Oluşumlar 1989 anayasasının siyasi amaçlı dernek, cemiyet ve parti kurulmasına izin vermesinden sonra çeşitli parti ve dernekler kurulmuştur. Bunların başlıcaları; İslami Selamet Cephesi: Prof. Abbasi Medeni liderliğinde Mart 1989’ da kurulmuştur. İslami Toplum Partisi: Müslüman kardeşler cemaatinin Cezayir kanadının lideri Mahfuz Nannah başkanlığında Kasım 1988’ de kuruldu. GIA (Silahlı İslami Grup): Ülkedeki en radikal grup olarak bilinmektedir. 1992’ de kurulmuştur ve liderliğini Ebu Abdirrahim Emin yapmıştır. AIS (İslami Kurtuluş Ordusu): Darbecilere karşı 1992 yılında İslami Selamet Cephesinin askeri kanadı olarak ortaya çıkmıştır. MIA (Silahlı İslam Hareketi) FIDA (Cezayir Cihadı İçin İslami Cephe): 1994 yılında GIA’ dan ayrılan kurmuştur. İslami Devlet Hareketi


"CEZAYİR DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları