Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UMRE DİNİ SUNUM. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UMRE DİNİ SUNUM. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ."— Sunum transkripti:

1

2 UMRE DİNİ SUNUM

3 UMRENİN FAZİLETİ

4 CİHADA DENKTİR İbn Mace’deki rivayet şöyledir:
Hz. Aişe (r.a) Efendimiz’e (s.a.v) sorar: “Ey Allah’ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır?” Efendimiz (s.a.v): “Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir” (İbn Mace) Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resulullah (s.a.v) buyurdular ki: “Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.” (Nesâî)

5 GÜNAHLARI ÖRTER Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor:
Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurur: “Bir umre, diğer umreyle arada işlenen günahlar için kefarettir. (Buharî, Müslim) İbn Abbas (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki: “Bunlar (hac-umre) tıpkı körüğün demirdeki kiri pası temizlediği gibi günahları temizler.” (Nesâî, İbn Mace)

6 ALLAH’IN (c.c) MİSAFİRİDİR
Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Hacılar ve umre yapanlar, Allah'ın elçileridir. O'ndan istedikleri zaman onlara verir, istiğfar ettiklerinde onları affeder, O'na dua ettiklerinde dualarına karşılık verir. Birisi için şefaat ettiklerinde şefaatleri kabul edilir.” (İbn Mace, İbn Hıbban, Beyhakî)

7 MEKKE VE MEDİNE’NİN FAZİLETİ

8 MEKKE’NİN FAZİLETİ Peygamberimiz (s.a.v) Mekke'yi fethinin ikinci gününde okuduğu hutbesinde şöyle buyurmuştur: "Ey insanlar! Şüphe yok ki, Allah, göklerle yeri, Güneş ile Ay'ı yarattığı gün, Mekke'yi de haram ve dokunulmaz kılmıştır.” (Buhari) “Burası, Allah'ın haram ve dokunulmaz kıldığı bir bölgedir. Kıyamet gününe kadar da, haram ve dokunulmaz olarak kalacaktır. Mekke'yi haram ve dokunulmaz kılan Allah'tır (c.c). Allah'a (c.c) ve ahiret gününe inanan kimseye, Mekke hareminde kan dökmek, ağaç kesmek, helal olmaz” (Ahmed) Efendimiz (s.a.v), Medine’ye hicret ederken hasretle Mekke’ye bakmış ve şöyle demişti: "Sen ne hoş beldesin. Seni ne kadar çok seviyorum! Eğer kavmim beni buradan çıkmaya mecbur etmeseydi, senden başka bir yerde ikamet etmez, yurt yuva kurmazdım." (Tirmizi)

9 MEDİNE’NİN FAZİLETİ Efendimiz (s.a.v) hicretten önce şöyle buyurdu:
“Yüce Allah, onları (Medineli Ensarı) size kardeş yaptı ve Medine’yi size emniyet ve huzur bulacağınız bir yurt kıldı!” (İbn Hişam, Sire) Resulullah (s.a.v) buyurdular ki: “O Medine, gerçekten temizdir. Ateşin gümüşteki kirleri temizlediği gibi Medine kişiyi temizler.” (Müslim) Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki: “Medine’nin sıkıntı ve meşakkatlerine ümmetimden sabır gösteren herkese, Kıyamet günü şefaatçi ve şahit olacağım.” (Müslim, Tirmizi)

10 MEKKE – MEDİNE İBADET VE ZİYARET PROGRAMLARIMIZ

11 MEKKE PROGRAMIMIZ İlk umre, Kabe’yi ilk görüş 5. Genel ziyaretler:
Umre Tavafı – Umre Sa’yi 2. Mekke Tanıtım sunumu 3. Yakın Ziyaretler: Efendimiz’in (s.a.v) evinin yeri, Şecere Mescidi Cin Mescidi Cennet-ül Mualla Hz. Hatice (r.a) annemizi ziyaret 4. Umreler: Ten’im Umresi Hudeybiye Umresi Cirane Umresi 5. Genel ziyaretler: Sevr Dağı Arafat Rahmet Tepesi Müzdelife Mina Hira Dağı 6. İrşat Sohbetleri 7. Tavaflar 8. Veda tavafı yaparak ayrılma

12 MEDİNE PROGRAMIMIZ 1. Efendimiz’i (s.a.v) ilk selamlama
2. Hz. Ebubekir, Hz. Ömer (r.a) selamlama 3. Medine Tanıtım Sunumu 4. Yakın Ziyaretler: Gamame Mescidi Hz. Ebubekir (r.a) Mescidi Hz. Ömer (r.a) Mescidi Hz. Ali (r.a) Mescidi 5. Cennet-ül Baki Ziyareti: Hz. Osman, Ehli Beyt ve Sahabeleri (r.a) ziyaret 6. Genel ziyaretler: Uhud Ayneyn (okçular) tepesi İki Kıbleli Mescid Hendek Kuba Mescidi 7. İrşat Sohbetleri 8. Efendimiz’i (s.a.v) selamlayarak ayrılma

13 UMRENİN YAPILIŞI (ÖZET)
İhrama girilir Kabe’de umre tavafı yapılır. (Tavaftan sonra tavaf namazı kılınır ve zemzem içilir.) Safa Merve arasında Sa’y yapılır. Saç tıraşı ile ihramdan çıkılır.

14 İHRAMA GİRİŞ Vücut temizliği yapıp gusül abdesti alınır (sünnet)
Erkekler tüm dikişli elbiselerini çıkarıp ihram örtülerine bürünür. İhram namazı kılınır. (Kerahet vakti değil ise) Niyet ve Telbiye getirilir. Niyet: «Allahım. Ben Umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul eyle» Telbiye: «Lebbeyk. Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke la şerike leke lebbeyk. İnnel hamde ven nimete leke velmülk la şerike lek» Bundan sonra ihram yasaklarına dikkat eder. Not: İlk olarak Mekke’ye gidenler memleketinde havaalanında ihramlarını giyerler. Direk Medine’ye gidenler ise havaalanında ihram giymezler, Medine’den Mekke’ye geçerken ihrama girerler.

15 ERKEKLERİN İHRAM BAĞLAMA ŞEKLİ

16 BAYANLARIN İHRAMI Kadınlar, ihram için özel bir elbise giymezler. Her zaman giymiş oldukları elbiseleri ile ihrama girerler. Yüzlerini ve ellerini kapatmazlar. İhramlı iken elbiselerini değiştirmelerinde sakınca yoktur. Özel günlerinde olan bayanlar da ihrama girerler. Niyet ve telbiye getiriler. Ancak özel günleri bitince Kabe’ye gider ve tavaf ederler. Niyet ve telbiye getirdikten sonra özel günleri bitene kadar ihram yasaklarına dikkat ederler.

17 İHRAM YASAKLARI KOKU SÜRÜNMEZ VE KOKULU SABUN KULLANMAZ
VÜCUTTAN KIL KOPARMAZ VEYA TIRAŞ OLMAZ TIRNAKLARI KESMEZ ELBİSE GİYMEZ (ERKEKLER İÇİN) BAŞI VE YÜZÜ ÖRTMEZ KÖTÜ VE İNCİTİCİ SÖZLER SÖYLEMEZ

18 İHRAMDA SERBEST OLAN ŞEYLER
DİKİŞLİ KEMER BAĞLANABİLİR DİKİŞLİ ÇANTA TAŞINABİLİR, OMZA ASILABİLİR SAAT KAYIŞINDA DİKİŞ OLABİLİR YÜZÜK TAKILABİLİR BAŞA DEĞDİRMEDEN ŞEMSİYE KULLANILABİLİR

19 TAVAF 6 7 5 4 2 3 1

20 TAVAF NAMAZI VE ZEMZEM

21 SA’Y Safa 7 6 4 2 3 1 5 Merve

22 İHRAMDAN ÇIKIŞ

23 SON HATIRLATMALAR

24 Tefekkür edip zamanı ibadetle değerlendirelim.
DÜNDEN BU GÜNE! Mekke’de Hz. Peygamber (s.a.v) ve sahabelerinin (r.a) işkenceler çektikleri, açlıktan karınlarına taş bağladıkları yerlerde biz klimalı odalarda, yaylı yataklarda, buz dolabı yanımızda, tv karşımızda, yiyecek, içecek bol, 24 saat sıcak, soğuk su… bir çok imkan var. Tefekkür edip zamanı ibadetle değerlendirelim.

25 Umreci de kutsal beldelerde Allah’ın (c.c) konuğu,
İBADETE SARILMAK Anne babasını veya hocasını ziyarete giden kişi onun ile meşgul olur, gözü başka bir şey görmez. Evin halısı ile perdesi ile kendini meşgul etmez, annesinin yanında olmanın keyfine bakar. Umreci de kutsal beldelerde Allah’ın (c.c) konuğu, O’nun ziyaretçisidir. Başka şeylerle meşgul olması yakışmaz. Umreci yüce Allah’ın evinde olmanın gereğini olarak ibadete sarılmalıdır.

26 ONSUZ ASLA GİDİLMEZ Umrenin nasıl yapılacağını anlatan kitapları ve ilmihallerin umre bölümünü okumalı, böylece ön bilgi elde ederek, gitmelidir. Mutlaka ihram bağlamayı öğrenmeli. Evde bunun provasını defalarca yapmalı. Telbiye’yi güzel ezberleyip manası ile beraber öğrenmeli.

27 KUR’AN-I KERİM’İ YANINIZA ALIN
OKUYABİLECEĞİNİZ KUR’AN-I KERİM’İ YANINIZA ALIN Mekke ve Medine’deki Kur’an’ı Kerim’lerin yazım biçimi farklı olduğundan okuyamayabilirsiniz. Rahat okuyabildiğiniz Kur’an-ı Kerim’inizi yanınıza almayı unutmayınız.

28 NİYETİMİZ Şirket olarak düsturumuz:
Yaratılana hürmet ve hizmet ederek, yaratanımızın rahmet ve bereketini umarız. Ziyaretçilerin bir hayır duasını almayı, her türlü ticaretin ve karın üstünde biliriz. Kutsal beldelere giden herkesi hizmete ve hürmete layık görür, tevazu ve alçak gönüllüğü şiar ediniriz. Farzlara, vaciplere, sünnetlere ve edeplere uygun hareket etmeyi önemseriz.

29 Teşekkür Ederiz.


"UMRE DİNİ SUNUM. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları