Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğretmen Yetkinlikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğretmen Yetkinlikleri"— Sunum transkripti:

1 Öğretmen Yetkinlikleri
6 Ekim 2014 Caroline Kearney Kıdemli Proje Müdürü & Eğitim Analisti

2 Yetkinlikler; Bilgi Beceriler Tutumlar
Dinamik ve karmaşık bir kombinasyon Gerçek hayatta, etkili aksiyonlara yön verir

3 Öğretmen Yetkinlikleri Yapıları
Ulusal düzey: Öğretmen Yetkinlikleri yapılarının tanımlanması & uygulanması konusunda çok çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Geniş yetkinlik setlerinden (örnek: Finlandiya) kuralcı listelere (örnek: İngiltere) kadar birçok farklı türü vardır.

4 Öğretmen Yetkinlikleri Yapıları
AB/uluslararası düzey: Kapsamlı bir genel yapı bulunmamaktadır; sadece belirli konu alanları için yapılar mevcuttur. (örneğin UNESCO'nun Öğretmenler için BİT Yetkinliği Yapısı; Dil Öğretmenleri Eğitimi konusunda Avrupa Profili) Yetkinlikler konusunda 3 büyük alan, 2005 yılında prensiplerle ilgili dökümanda tanımlanmıştır: Öğretmen Yetkinlikleri & Nitelikleri konusunda Ortak Avrupa İlkeleri (Avrupa Komisyonu, 2005) Öğretmen yetkinlikleri hakkında uluslararası literatür incelemesi, standartlar ve gelişim: Öğretmenlerin Çekirdek Yetkinlikleri: gereksinimler ve geliştirme (Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi üzerine Avrupa Komisyonu Tematik Çalışma Grubu, 2011)

5 Öğretmenler için 3 büyük Yetkinlik Alanı
Başkalarıyla Çalışma Öğrencilerle Efektif bir şekilde Çalışma Meslektaşlarla İşbirliği yapma Öğretmen Yetkinlikleri & Nitelikleri için Ortak Avrupa İlkeleri (Avrupa Komisyonu, 2005)

6 Öğretmenler için 3 büyük Yetkinlik Alanı
2) Toplum ile birlikte ve toplum içinde çalışma Yerel topluluklar ve eğitim paydaşları (örneğin veliler, öğretmenlikle ilgili eğitim kurumları, kültürel organizasyonlar, işletmeler v.b.) ile etkin bir şekilde çalışma Öğrencileri evrensel olarak sorumlu vatandaşlar olmaya hazırlama Öğretmen Yetkinlikleri & Nitelikleri için Ortak Avrupa İlkeleri (Avrupa Komisyonu, 2005)

7 Öğretmenler için 3 büyük Yetkinlik Alanı
3) Teknoloji & Bilgi ile Çalışma İyi seviyede konu bilgisi ve pedagojik bilgi Eğitim ve öğretimi geliştirmek için teknolojiyi etkin bir şekilde entegre etme yeteneği Etkin bir şekilde bilgiye erişme, bilgiyi analiz etme, doğrulama, bilgi üzerinde düşünme, bilgiyi aktarma ve üzerine inşa etme yeteneği Öğretmen Yetkinlikleri & Nitelikleri için Ortak Avrupa İlkeleri (Avrupa Komisyonu, 2005)

8 Öğretmenlerin Sahip olduğu Bilgiler
1. Konu bilgisi 2. Pedagojik konu bilgisi 3. Pedagojik Bilgi 4. Müfredat bilgisi 5. Eğitim bilimleri (Tarihsel, felsefi, psikolojik, sosyolojik v.b.) 6. Gelişim Psikolojisi 7. Dahiliyet & Çeşitlilik Konuları 8. Yeni Teknolojiler 9. Eğitim Politikaları (içeriksel, kurumsal, organizasyonel boyutları) 10. Grup dinamikleri, öğrenme teorileri & motivasyonel konular 11. Değerlendirme süreçleri & yöntemleri Öğretmenlerin Çekirdek Yetkinlikleri üzerine Literatür incelemesi (Avrupa Komisyonu, 2011)

9 Öğretmenlerin Becerileri
1. Eğitimi yönetmek, koordine etmek ve planlamak 2. Eğitim materyallerini ve teknolojileri kullanmak 3. Öğrencileri ve grupları yönetmek 4. Öğrenim seviyelerini izlemek ve değerlendirmek 5. Meslektaşlar, veliler ve sosyal hizmetler ile işbirliği yapmak 6. Müzakere becerileri 7. Mesleki topluluklarda öğrenme için düşünmeye dayalı, bireylerarası ve işbirlikçi beceriler 8. Birden fazla seviyeli dinamiklere uyum sağlama yeteneği (hükümet politikalarından öğrenci, sınıf ve okul dinamiklerine kadar) 9. Kayıtları ve verileri yorumlayarak sonuçlara ulaşma ve karar alma yeteneği Öğretmenlerin Çekirdek Yetkinlikleri üzerine Literatür incelemesi (Avrupa Komisyonu, 2011)

10 Öğretmen Tutumları/Değerleri
1. Bir konuya/konulara bağlılık; ilgili konunun tarihsel gelişimi, mevcut durumu ve diğer konu alanlarıyla ilişkisi hakkında farkındalık 2. Değişime uyum sağlamaya eğilimli olma 3. Tüm öğrencilerin öğrenim seviyelerini geliştirme konusunda yoğun çaba sarfetme 4. Öğrencileri demokratik vatandaşlar olarak geliştirmeye eğilimli olma 5. Hayat boyu Öğrenme konusunda istekli olma 6. Kendi uygulamalarını sorgulamaya ve üzerinde düşünmeye eğilimli olma Öğretmenlerin Çekirdek Yetkinlikleri üzerine Literatür incelemesi (Avrupa Komisyonu, 2011)

11 Yetkinliklerinizi geliştirmek ister misiniz?
KeyCoNet Çevrimiçi Kursu: “21. yüzyıl Okulları için Yetkinlikler” Başlama Tarihi: 17 Kasım 2014 Kayıtlar şimdi açıldı: eTwinning izleme faaliyetine katılarak yetkinliklerinizin nasıl geliştiğini gözlemleyin Başlama Tarihi: 13 Ekim 2014 haftası ‘Eğitime Yetkinlik Bazlı Öğrenimin Entegre edilmesi’ konulu KeyCoNet Final Konferansı 25-26 Kasım 2014 Kayıt:


"Öğretmen Yetkinlikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları