Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi."— Sunum transkripti:

1 1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi. “ Evi ile çalıştığı yer aynı mahallede değildir. ” cümlesi, yüklemi bakımından aşağıdakilerden hangisine benzemektedir?

2 2/20 Cümle Bilgisi A B C D Nisan ayına girerken insanın içine bahar sevinci doluyor. Çocuk uyursa, mutlaka iyileşmiş demektir. İşten erken dönersem anneme uğrayabilirim. Bu hızla koşarsa, yarı yolda nefesi kesilir. Yapı bakımından farklı olan cümle hangisidir?

3 3/20 Cümle Bilgisi A B C D Yüklemi çok defa çekimsiz bir fiil olur. Yüklemi kimi zaman şartlı fiillerden biri olur. Yan cümlecik, bir veya birden fazla olabilir. Yan cümlecik, her cümlede yer alır. Aşağıdaki seçeneklerin hangisi yan cümleciğin özelliklerinden değildir?

4 4/20 Cümle Bilgisi A B C D Felâketine ağlamayan – esaretine nasıl tahammül eder. Hür olan – felâketine ağlamayan Hür olan – kör olsun Esaretine nasıl tahammül eder – kör olsun Nasıl tahammül eder, hür olan esaretine? Kör olsun ağlamayan ey vatan felaketine!... Mısralarında yer alan “ yan cümlecik” aşağıdakilerden hangisinde, doğru olarak yer almıştır?

5 5/20 Cümle Bilgisi A B C D Yarın akşam olsun da bu konuyu yine konuşalım. Bu konunun uzaması hepimizi üzüyor. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır. Derdini söylemeyen derman bulamaz. Aşağıdakilerden hangisi, yapı bakımından bağlı cümledir?

6 6/20 Cümle Bilgisi A B C D “Ülkemizde insanlar, el ve gönül birliği ile huzur içinde yaşamalıdır.” cümlesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? Yüklemine göre fiil cümlesidir. Yapısına göre bağlı cümledir. Anlamına göre olumlu cümledir. Öğelerin dizilişine göre kuralı cümledir.

7 7/20 Cümle Bilgisi A B C D Okulun bahçesindeki ağaçlar pek güzeldi. Dağlarına kuşlar şarkı söylerdi. Gövdesi kalın, yaprakları koyu yeşil bir ağaçtı. Bunlardan biri de çitlembikti. Aşağıdakilerden hangisi yüklemine göre fiil cümlesidir?

8 8/20 Cümle Bilgisi A B C D I. mısra Bin yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu, Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu, Sandım ki uzaklaştı yağan kar ve karanlık, Uykumda bütün bir gece Körfezdeyim artık. Bu dörtlükteki mısralardan hangisi fiil cümlesidir? II. mısra III. mısra IV. mısra

9 9/20 Cümle Bilgisi A B C D Evin içi de dışı da yeni boyandı. Onun her zaman işi başından aşkındı. Elindeki çapayı yere bıraktı. Bahçede dolaşan çocuk caddeye çıktı. Aşağıdakilerden hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?

10 10/20 Cümle Bilgisi A B C D Siz buraya geldiğinizde saat kaçtı? Tembelliğimizden elimizdeki fırsatlar da kaçtı. O konuyu düşündükçe mi uykularınız kaçtı? Zamanında gelemediğinizden otobüs kaçtı. Aşağıdakilerden hangisi isim cümlesidir?

11 11/20 Cümle Bilgisi A B C D Olumlu cümledir. Sıralı cümledir. Kurallı cümledir. Fiil cümlesidir. “ Annemin misafirini uğurladıktan sonra örgüsünü eline alıp oturma odasına geçti.” cümlesi ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

12 12/20 Cümle Bilgisi A B C D Birleşik “ Saraya elli altmış adım kalınca muhafızların meşhur komutanı al atını şahlandırarak ileri sürdü, elçinin ta önüne geldi, onu selamladı.” cümlesi, yapısı bakımından aşağıdakilerden hangisine uygundur? Sıralı Basit Bağlı

13 13/20 Cümle Bilgisi A B C D Ödevini tamamlayınca kitabını ve defterini çantasına koydu. Yolda yürürken kardeşini ve onun arkadaşını arabaya aldı. Uzun süre ders çalıştı ve sabaha karşı biraz uyudu. Havanın güzelliğine aldanıp paltosuz yola çıktı. “ Arkadaşını yanına çağırdı ve bir şeyler söyledi.” cümlesinin yapısı ile aşağıdakilerden hangisi arasında bir benzerlik vardır?

14 14/20 Cümle Bilgisi A B C D Yüklemine göre isim cümlesidir. Anlamına göre olumludur. Öğe dizilişi bakımından kurallıdır. Yapısı bakımından bileşik bir cümledir. “ Esiyor içime doğru bir rüzgâr.” cümlesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

15 15/20 Cümle Bilgisi A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur? Hakkımda ne düşündüğünü bilmiyor değilim. Ne gezmesini ne de eğlenmesini bilir. Onunla konuyu görüşmüş değiliz. Gök yüzünde küçük bir bulut bile yok.

16 16/20 Cümle Bilgisi A B C D Odayı havalandırmak için pencereyi açmış. Çocuk uyurken üstündeki örtüyü açmış. Kardeşimin karnı sabahtan beri açmış. Sıkıntısından gömleğinin yakasını açmış. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yüklemin çeşidine göre diğerlerinden farklıdır?

17 17/20 Cümle Bilgisi A B C D Aile, toplumun temelidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür. Atatürk, yurtta ve dünyada barış ister. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Aşağıdakilerden hangisi yüklemine göre fiil cümlesidir?

18 18/20 Cümle Bilgisi A B C D Çok koşan çabuk yorulur. Acele yürüyen yolda kalır. El ile gelen düğün bayramdır. Bin merak, bir borç ödemez. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

19 19/20 Cümle Bilgisi A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisi, bileşik bir cümle değildir? Tabur, sokaklarından geçerken pencereler açılıyor, kadın başları sarkıyor. Gün bitti ağaçta neşe söndü. Uygulayan, yapan, karar verenden daha kuvvetlidir. Çok koşan çabuk yorulur.

20 20/20 Cümle Bilgisi A B C D Öğrencilerin başarılı oluşunda ailenin etkisi yok değil. Okumanın bu kadar önemli olduğunu anlamış değil. Etrafında olup bitenden bir sıkıntı duymuyor değil. Bütün bunların neye mal olduğunu bilmiyor değil. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumsuzdur?


"1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları