Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce."— Sunum transkripti:

1 1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce hemen yatıştı. Yeni işine büyük bir istekle girişti. O, dersten sonra öğretmeniyle görüştü.

2 2/25 Fiil Çatısı A B C D “ Dün okulda eski öğretmeniyle görüştü.” cümlesinin yüklemi aşağıdakilerden hangisine uygundur? Edilgen fiil Geçişli fiil Dönüşlü fiil İşteş fiil

3 3/25 Fiil Çatısı A B C D Dikkatli bakmayınca fark göremezsiniz. Dikkatli bakmayınca fark bulamazsınız. Dikkatli bakmayınca farkına varamazsınız. Dikkatli bakmayınca farkında olmazsınız. Yüklemi geçişli fiil olduğu halde nesne kullanılmamış cümle, aşağıdakilerden hangisidir?

4 4/25 Fiil Çatısı A B C D Geçişli fiil Ettirgen fiil Dönüşlü fiil İşteş fiil “İki kardeş hasretle kucaklaştılar ” cümlesindeki “ kucaklaştılar ” fiili, aşağıdaki seçeneklerden hangisine uygundur?

5 5/25 Fiil Çatısı A B C D İşe gitmek için erkenden hazırlandı. Bahçe kapısından içeri girdi. Pencereden etrafa baktı. Çocuk, hediyeye çok sevindi. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, dönüşlü bir fiil değildir?

6 6/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir? İki arkadaş akşama kadar durmadan çalıştılar. Kardeşim benimle konuştuktan sonra okula gitti. Çocuk arabanın önüne aniden fırlayıverdi. Elindeki küçük çantayı masanın üzerine bıraktı.

7 7/25 Fiil Çatısı A B C D Kendisiyle sık sık buluşuyorduk. Öfkesi sonunda yatışmıştı. Zor bir işin altına giriştik. Evine gidip mutluluklar dilemiştik. “ Arada sırada telefonla görüşüyoruz.” Bu cümlenin yüklemi çatı bakımından aşağıdaki cümlelerden hangisiyle benzerlik göstermektedir?

8 8/25 Fiil Çatısı A B C D Üzümcü, küfeyi yavaşça yere bıraktı. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir? Pencerenin önünde ona bakıyordu. Küfenin altında iki büklüm gidiyordu. Soluklanıp, derin derin mavi denize baktı.

9 9/25 Fiil Çatısı A B C D Edilgen – Geçişli Etken – Geçişsiz Etken – Geçişli Edilgen – Geçişsiz “ Alıverdi ” fiilinin çatısı aşağıdakilerden hangisidir?

10 10/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi edilgen çatılıdır? Hakem sahaya çağrıldı. Kardeşi sokağa çıktı. Çocuklar oyun oynuyor. İki takım sahada yer aldı.

11 11/25 Fiil Çatısı A B C D Ali fıkra anlatırken çok güler. Konferans, konser dinlerken gülünmez. Masalda anlatılanlara gülüverdi. Karagöz’ün hareketlerine çocuklar çok güldü. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, “ gülmek ” fiili edilgen çatılıdır?

12 12/25 Fiil Çatısı A B C D “ Onunla böyle konuşursan kalbi kırılır.” cümlesinin yüklemi çatı bakımından ne çeşit fiilidir? Edilgen – Geçişli Etken – Geçişsiz Etken – Geçişli Edilgen – Geçişsiz

13 13/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken çatılıdır? Semtimize bu yıl yeni parklar yapılıyor. Otomobilimiz on gündür boyanıyor. Hırsızlar, her gün birer ikişer yakalanıyor. Çocuklar, oyun sahasının yokluğundan yakınıyor.

14 14/25 Fiil Çatısı A B C D “ Çocuğu gezi için hazırladık.” cümlesindeki fiilin öznesine göre çatısı, aşağıdakilerden hangisidir? Etken Edilgen Dönüşlü İşteş

15 15/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, edilgen çatılı bir fiilidir? Fıkra anlatırken hiç mi hiç gülmeyiniz. Karagöz’ün hareketlerinden çok etkilendi. Çocukluk anılarımızı hatırladıkça gülüşüyorduk. Konferanslarda ve konserlerde konuşulmaz.

16 16/25 Fiil Çatısı A B C D Kardeşim yatmadan önce yıkanmış. Yılbaşı için bütün vitrinler süslenmiş. Yerler daha yeni silinmiş. Bulaşıklar çok iyi temizlenmiş. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatı bakımından öbürlerinden farklıdır?

17 17/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizgili sözcük çatı bakımından ötekilerden farklıdır? Seni darıltmak istemiyorum. Bu konuyu birlikte seçmiştik. Seni durakta çok bekledim. Onun için bu kadar üzülmemelisin.

18 18/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken çatılıdır? Sınıfın tahtasına güzel bir atasözü yazıldı. Evimizin camları dün güzelce silindi. Küçük kardeşim gün boyunca uyudu. Yemişler, çocuklar tarafından kapışıldı.

19 19/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatısı bakımından farklıdır? Aynanın karşısında taranıyor. Erkenden kalkmış yıkanıyor. Yeni elbisesini giyiniyor. Okul çantaları hazırlanıyor.

20 20/25 Fiil Çatısı A B C D Öğrenciler çiçekleri suladılar. Arkadaşım yeni elbisesini giydi. Kardeşimin kitapları alındı. Kızlar aynanın karşısında taranıyorlar. Hangi cümlenin yüklemi edilgen çatılıdır?

21 21/25 Fiil Çatısı A B C D Çınar yeşili sundurmamada Bakmalıyım ayçiçeği tarlasına Akçakavaklar ıslanırken Örter bizi güz ananın yaprakları İşte duruyor bir çocuk Mürdüm eriği gözleriyle Bir yüce dağdan bir yüce dağa Dikmiştim ışıklı direklerimi Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, gereklilik kipindedir?

22 22/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem bileşik zamanlı bir fiildir? Mermiler altında geçerek suyu Yollara döküldü bahtsız kafile Mucize başlamıştı eşsiz ve çılgın Yıkanan kuşlar gibi enginlerde Bu akşam rüyamda Leylâ’yı gördüm. Derdini ağlarken yanan bir muma Susamış ruhumla mesafelere Hiçbir şey bağlanamaz beni bir yere

23 23/25 Fiil Çatısı A B C D Sınavı kazanıp istediğim okula gideceğim. Öğle yemeği için evden bir şeyler getirdim. Herkesçe bilinen kitapları okuyorum. Kaybolmuş yıllarımı şimdi arıyorum. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilimsi yoktur?

24 24/25 Fiil Çatısı A B C D İçimizdeki en büyük güzellik sevgidir. Sevgi, mutluluğun birinci şartı. Her şeyi,herkesi ve kendinizi sevin. İnsanın kendini tanıması kolay mı? Aşağıdakilerden hangisi fiil cümlesidir?

25 25/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı değildir? Eve gitmesek de sinemaya gitsek. Ödevimi yapsam da rahatlasam. Elindekileri bitirse de gitsek. Versem de borcumdan kurtulsam.


"1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları