Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

JAPONYADA E-DEVLET 1990’ların ortasında pek çok Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ve bazı Asya ülkeleri gibi (özellikle Singapur) e-devlet uygulamalarında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "JAPONYADA E-DEVLET 1990’ların ortasında pek çok Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ve bazı Asya ülkeleri gibi (özellikle Singapur) e-devlet uygulamalarında."— Sunum transkripti:

1

2

3 JAPONYADA E-DEVLET

4 1990’ların ortasında pek çok Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ve bazı Asya ülkeleri gibi (özellikle Singapur) e-devlet uygulamalarında oldukça ilerlemeler göstermesine rağmen, Japonya e-devlet uygulamalarına yavaş bir başlangıç yapmıştır.

5 E-devlet uygulamalarında ilk ciddi adımlar Başbakan Obuchi Keizo ( ) zamanında 1990’ların sonunda yapılmıştır. Nisan 1999’da Acil Eylem Planı hazırlanmış, Temmuz 2000’de Bilişim Teknolojileri Strateji Konseyi toplanmıştır.

6 Haziran 2001’de Bilişim Teknolojileri Genel Merkezi tarafından ‘E-Japonya 2002 Programı’ hazırlanmıştır. Bu programda hükümetin bilişim teknolojileri politikasını yoğun bir biçimde ve stratejik olarak nasıl yürütmesi gerektiği ile bakanlıkların ve diğer hükümet kuruluşlarının hem ‘e-Japonya Stratejisi’ni hem de ‘e-Japonya Öncelikli Politika Programı’nı yürütmesi etkinlikleri bulunmaktadır.

7 E-Japonya Stratejisi özel sektörün gücünü etkili bir şekilde kullanmasını ve 2008’e kadar Japonya'nın dünyada öncü bir bilgi teknolojisi toplumu olmasını sağlamak için piyasa kurallarına dayalı bir ortam yaratmayı amaçlamaktadır.

8 Japonya’da e-devlet uygulamalarında bir diğer önemli gelişme de hükümet web sayfalarının bir portalda toplanmasıdır(e-Japonya). Bu portal sayesinde pek çok tür farklı bilgiye hem vatandaşlar hem de hükümet kuruluşları tarafından erişilebilmektedir.

9 VALİLİK SAYFASI FACEBOOK SAYFASI OLDU

10 Japonya’nın Kyushu adasında bulunan Takeo şehri radikal bir karar alarak valilik sitesini tamamen Facebook’a taşıdı ve bunu yapan ilk şehir unvanına sahip oldu. Facebook’un Japonya’da da yavaş yavaş yükselişe geçtiğini gören Takeo valisi Keisuke Hiwatashi de bunu bir avantaj olarak kullanmak için valilik sayfalarını bir Facebook sayfası olarak ayarladılar.

11

12 Facebook’a geçişin yaklaşık 8 bin dolar civarında bir masrafı olduğunu söyleyen Hiwatashi, Facebook sayfalarının 5 binlerde takılı kalmasını ise Facebook’un fazla bilinmemesine ve önyargıya bağlıyor. Japonya’dan gelen bu Facebook atılımının da aslında e-devlet anlayışının ve online olarak devlet-vatandaş iletişiminin gelişmekte olduğuna dair bir işaret olduğu söylenebilir.

13 JAPONYA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

14 Japonya adını oluşturan karakterler ‘güneş’ ve ‘köken’ anlamına gelir
Japonya adını oluşturan karakterler ‘güneş’ ve ‘köken’ anlamına gelir. Bu nedenle Japonya ‘Doğan Güneşin Ülkesi’ diye de bilinir

15 Başkent Tokyo 30 milyonun üzerinde ki nüfusuyla dünyanın en büyük metropoliten alanını oluşturur.
Düğün törenleri genelde Şinto dininin kurallarına göre yapılır. Cenazelerde ise Budist törenler uygulanır. Kimono Japon kültürünün en önemli unsurudur. Evli bayanların kimonolarının kolları kısa, bekarların ise uzundur. 20 yaşına basan genç kızlar aile içinde seremoniyle kimono giyer ve 20 yaşını kutlar.

16

17

18

19 Dünyanın en yaşlı nüfusuna sahiptirler.
Her yıl yaklaşık civarında deprem olur. Japonya'da sokak isimleri yoktur. Japonlar evlerine asla ayakkabıyla girmezler. Bu onlar için ayıp bir şeydir. Tokalaşma sarılma öpme yoktur. Bir çocuğun başını severseniz size çok kızar. Bu onu aşağılamak demektir. Okuma-yazma oranı %99 dur.

20 Çiğ at eti popüler yiyecektir
Çiğ at eti popüler yiyecektir. At etinden yapılan yemeğe basashi denilir.

21 suşi

22 Dünyada cinayet oranının en düşük olduğu ülkedir
Dünyada cinayet oranının en düşük olduğu ülkedir. Ancak maalesef intihar oranları o kadar düşük değil ve bu intiharların çoğu ormanlarda gerçekleşir. Bazı kızlar erkek arkadaşlarından ayrıldıktan sonra saçlarını kestirirler.

23 Japon Çay Seremonisi(Sadou)
Sadou çaya giden yol demektir. Kökenleri yaklaşık 400 yıl öncesine dayanır. Japonya'da çay töreninin öğrenilmesi bir kızın yapması gereken en önemli geleneklerden biriymiş.

24 1902 YILINDA SADOU

25

26 Animeler; geleneksel Japon çizgi filmleridir
Animeler; geleneksel Japon çizgi filmleridir. Japon halkı tarafından çok izlenmez. Ancak dünyada hatrı sayılır izlenme oranı vardır.

27

28

29

30

31 HİNDİSTAN’DA E-DEVLET

32 Hindistan dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna sahip olan ülkedir ve dünyanın en büyük demokrasisidir . Borsa sayılarına göre dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü kapasitesine sahiptir. 1991'den beri uygulanan ekonomik inkılâpları nedeniyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisidir. Buna rağmen yoksulluk ve kötü beslenme oranları hala çok yüksek, okuryazarlık ise çok düşüktür.

33 Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında büyük yatırımlar yapan Hindistan’da e-Devlet kavramı elektronik araçlar yardımıyla vatandaşlara/müşterilere hizmet ve bilgi sunumu e-Yönetim ise elektronik olarak yürütülen kararlar ve elektronik araçlar sayesinde vatandaşlarla devlet arasındaki interaktifliğin sağlanmasını anlatmaktadır. E-Yönetişim konusundaki örnek projelerine, e-Devlet alanındaki ileri tekniklere rağmen, Hindistan çok zayıf bir bilgi komünikasyon altyapısına sahiptir yılı verilerine göre 1000 kişi başına sadece 3 bilgisayar ve 22 telefon hattı düşmektedir. Kırsal alandaki insanların yarısından çoğunun değil internete erişimi telefonu bile yoktur. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kalkınmayı hızlandırarak eşitsizlik ve fakirlik problemlerine yenilikçi çözümler getirmesi umulmaktadır.

34 Hindistan internet alında önemli gelişmeler kaydetmesine rağmen Birleşmiş Milletlerin 2008 e-Devlet araştırmasına göre; e-Devlet hazır oluş indeksine göre 2005 yılında 0,4001 puanla 87. sırada iken 2008 yılı araştırmasında da 0,3814 puanla 113. sıraya gerilemiştir. Hindistan e-Devlet hazır oluşluğu açısından ciddi anlamda gerileme kaydederek 26 sıra birden düşmüştür. Simon Willis (Cisco Systems E-Devlet Avrupa Başkanı) ile yapılan ‘E-Devlette Son Trendler’ adlı röportajında Hindistan’da yapılan e-devlet çalışmalarından bahsediyor. Hindistan’da gerçekleştirilen bir uygulama da tarımda çalışan köylüler, topraklarına ne ekip biçeceklerini devlete yine dijital ortamda bildiriliyor. Böyle bir izin alma zorunluluğu var. Ürün fiyatları tespit ediliyor. Böylece fiyatlar üzerinde oluşturulan tekel de kırılıyor. Buna ‘Kiosk’ adı veriliyor.

35 “Kiosk”, internette insanların arsaları ile ilgili işlemlerini yapmasını sağlayan bir uygulama. Aynı zamanda da dünyada ve diğer şehirlerde ürettikleri malın gerçek fiyatını belirleyen bir sistemdir. Bu bir anlamda sanal devlet ofisi görevini üstleniyor. Ama köylüyü merkeze beklemiyor. Kendisi gidiyor. Devlet o bölgedeki, o köydeki en genç insanı bu işten sorumlu tutuyor. Onun altyapısını veriyor. Bu da bir bilgisayar, bir internet… Bu hizmetten yararlananlar da bir miktar para ödüyor. Paranın yüzde 90’ı o “Kiosk” işleten işletmecide kalıyor, yüzde 10’u da devlete yeni yatırımları yapması için veriliyor.

36 Hindistan’da devlet bu pilot  uygulama ile arsa kayıtlarını kontrol altına aldı. Artı ürünlerin pazar fiyatını belirlendi. Son derece az gelişmiş bir ülke ama hedefi iyi belirleyip iyi bir uygulama ile başarıya ulaşmış durumda. Çok spesifik hedeflerin belirlenmesi ve liderlerin bu konuda çalışması gerekiyor.

37 Çok dinli, çok kültürlü ve çok dilli
Çok dinli, çok kültürlü ve çok dilli... Bu üç unsur bundan üç-beş yıl öncesine kadar  Hindistan’ı tanımlamak için yeterliydi. Ama artık bu toplumsal olguların yanına bir ek daha yapmak gerekiyor. Hem de kolay kolay kimsenin aklına gelmeyecek yeni bir ek “Yazılım”... Hindistan yazılımdaki yatırım ve atılımlarıyla 1990’larda itibaren dünyanın en hızlı büyüyenleri arasında yer almaktadır. Hindistan son yıllarda bilişim sektöründe ihracat gelirlerini önemli oranda artırmıştır yılı itibariyle 1,1 m7ilyon kişinin bu alanda istihdam edilmesi beklenmektedir.

38 Son 5 yılda Hindistan’daki IT endüstrisi neredeyse 6 kat büyüdü
Son 5 yılda Hindistan’daki IT endüstrisi neredeyse 6 kat büyüdü yılı sonunda toplam büyüklüğü 2 milyar dolar civarında iken bu rakam 2001 yılı sonunda 12 milyar doları geçti. Yazılım ihracatı, Hindistan’ın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 14’ünü teşkil ediyor. Hint yazılım firmaları, ihracatlarının yüzde 60'ını Kuzey Amerika'ya gerçekleştiriyor.1995’den 2000 yılına kadar Hindistan’da yazılım sektörü yüzde 56, ihracatı ise yüzde 62 oranında büyüdü.

39 HİNDİSTAN HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

40

41 Tac Mahal: Hindistan'ın sembolü, mimari hazine ve büyük bir tutkunun anıtıdır. 17. yüzyılda Büyük İmparator Şah Cihan tarafından hayatının aşkı Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm) onuruna inşa ettirildi. Efsaneye göre Mümtaz Mahal ölmeden önce eşi benzeri görülmemiş bir anıt mezar istedi. Angra‘daki Yamuna Irmağı'nın kıyısına inşa edilen Taj Mahal'in yapımında imparatorluğun en usta zanaatkarları dahil 20,000'den fazla işçi çalıştı. Kusursuz beyaz mermerin altına döşenen milyonlarca tuğla inşaat alanında pişirildi. Tac Mahal'in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci vardır.

42 Hindistan`da oyun kâğıtları yuvarlaktır
Hindistan`da oyun kâğıtları yuvarlaktır. Hindistan’daki yıllık doğum sayısı, Avustralya’nın toplam nüfusundan fazladır. Hindistan, dünyanın %90′ lık altın rezervini karşılamaktadır. Hindistan’da ağaçların altında evlenilir. Çünkü ağaçlar aile birliğini ifade eder. Hindistan’da yeni bir içecek üretildi. Hem de inek idrarından. Ulusal Hindu inanışına göre kutsal sayılan ineğin idrarından bir tür meşrubat elde ettiler. Çeşitli Hint otlarının karışımıyla elde edilen bu içeceğin satış fiyatı da oldukça uygun şartlarda olacak. Yeni oluşturulacak markanın özellikle Hindistan’da Coca Cola ve Pepsi gibi tanınırlığı yüksek olan markalara rakip olacağı düşünülüyor.

43 HİNDİSTANIN MEŞHUR YEMEGİ BİRYANİ PİLAVI

44 Hint Kıyafetleri

45 BOLLYWOOD FİLMLERİ

46

47

48

49

50


"JAPONYADA E-DEVLET 1990’ların ortasında pek çok Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ve bazı Asya ülkeleri gibi (özellikle Singapur) e-devlet uygulamalarında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları