Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YALOVA’DA 710.000 M3 KİMYASAL MADDE DEPOLANMAK İSTENİYOR Hazırlayan: Bahar DOĞAN (CHP Yalova İl Genel Meclis Üyesi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YALOVA’DA 710.000 M3 KİMYASAL MADDE DEPOLANMAK İSTENİYOR Hazırlayan: Bahar DOĞAN (CHP Yalova İl Genel Meclis Üyesi)"— Sunum transkripti:

1 YALOVA’DA 710.000 M3 KİMYASAL MADDE DEPOLANMAK İSTENİYOR Hazırlayan: Bahar DOĞAN (CHP Yalova İl Genel Meclis Üyesi)

2 VOPAK TERMİNAL MARMARA YALOVA’DA. 79 TANKTA 360.000 M3 KİMYASAL MADDE VE PETROL.. 59 TANKTA 175.000 M3 KİMYASAL MADDE VE BİTKİSEL YAĞ.. 12 TANKTA 175.000 M3 PETROL OLMAK ÜZERE,. 150 TANKTA TOPLAM 710.000 M3 ÜRÜN DEPOLAMAK İSTİYOR. http://www2.cedgm.gov.tr/cedsureci/ced_proje_d urum/838.htm http://www2.cedgm.gov.tr/cedsureci/ced_proje_d urum/838.htm

3 KİMYASAL MADDE DEPOLAMA VE TERMİNAL PROJENİNİN DOĞURACAĞI ÇEVRESEL RİSKLER. ( ÇED Dosyasından Bire Bir Alınmıştır.) http://www2.cedgm.gov.tr/cedsureci/ced_proje_durum/838.htm http://www2.cedgm.gov.tr/cedsureci/ced_proje_durum/838.htm  Hava Kalitesi Üzerine Etkiler:Tanklarından yükleme ve boşaltma esnasında havaya salınacak Uçucu Organik Bileşekler hava kalitesini etkileyecek temel kirletici olacaktır. (ÇED Sayfa/13)  Su Kalitesi Üzerine Etkiler:Atık sular ve olası kazalar sonucunda denize, toprağa dökülebilecek ve sızabilecek tehlikeli maddeler, olumsuz etkiler yaratabilecektir.(ÇED Sayfa/13)  Toprak Kalitesi Üzerine Etkiler:Kullanılacak yağ ve yakıt ile boya ve solventler gibi tehlikeli maddeler,olası dökülme yada sızıntı sonucu toprak kirliliği riski oluşturabilecektir.(ÇED Sayfa/14 )  Flora Fauna Üzerine Etkiler:Deniz trafiği,gürültü,gece ışıklandırması, olası kazalar, yağ, kimyasal madde dökülmesi ve sızıntı deniz yaşamı üzerinde yıkıcı etkilere neden olabilecektir. (S/13 - 14)  Peyzaj Üzerine Etkiler:Projenin doğu sınırındaki konutlarda yaşayan ve kıyıyı kullanan yerel halk görsel değişimden etkilenecektir.(ÇED S/15)

4 DEPREMSELLİK VE AKTİF FAY HATTI Yapılmak istenen Kimyasal madde depolama tanklarının 3 km güneyinden diri olan KAF hattı, içinden ise tali fay hatları geçmektedir. 1.Derece deprem bölgesidir. Bölgede 1999 depreminde Akrilonitril tankından sızıntı sonucu tankın 8 km çevresinde yaşayan halk boşaltıldı.

5

6 CHP Grup Başkanvekili Sayın Muharrem İnce, Yalova CHP İl ve İlçe yönetimlerinin desteği ile Yalova İl Genel ve Yalova Belediye Meclis Üyelerimiz KİMYASAL DEPOLAMA önergesi vermişlerdir. YALOVA İL GENEL MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA Tarih:06.01.2011 Konu: Gündem Teklifi.1/25000 ölçekli imar planına not eklenmesi hakkında. “1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni planı ve buna bağlı alt ölçekli diğer imar planlarında planlamaya alınan alanlarda, Sanayi tesislerinin üretim sürecinde ihtiyaç duyacakları kimyasal maddeleri kendi arazileri üzerinde depolamaları hariç, ticari amaçlı tehlikeli ve kimyasal maddelerin (sıvı katı ve gaz) depolanacağı terminaller kurulamaz Bu alanlarda kömür yakıtlı enerji üretim tesisleri ile kömür yakıtlı termik santraller kurulamaz.” ifadesinin plan notuna eklenmesi hususunun İl Genel Meclisimizce gündemine alınarak gerekli kararın alınmasını arz ederim. Z. Altuğ DOĞAN Bahar DOĞAN İl Genel Meclis Üyesi

7 YALOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA TARİH:06.12.2010 KONU : Yalova 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planına hakkında gündem teklifi. 1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni planı ve buna bağlı alt ölçekli diğer imar planlarında planlamaya alınan alanlarda ve sanayi alanlarında; 1- Sanayi tesislerinin üretim sürecinde ihtiyaç duyacakları kimyasal maddeleri kendi arazileri üzerinde depolamaları hariç, ticari amaçlı tehlikeli ve kimyasal maddelerin (sıvı katı ve gaz) depolanacağı terminaller kurulamaz. Kömür yakıtlı termik santraller ve enerji üretim tesisleri kurulamaz. 2- Şeklinde1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni Planı kararı alınması hususunun Belediye Meclisi gündemine alınarak değerlendirilmesini arz ederiz. 06.12.2010 Kadir OFLUOĞLU Kadir KOYUNCUOĞLU Ümit YALÇIN Baydur BİLEN Belediye Mec.Üye. Belediye Mec Üye Belediye Mec Üye. Belediye Mec Üye.

8 . YEREL MECLİSLERİN 1/25000 ÖLÇEKLİ PLANDA KİMYASAL DEPOLAMA, KÖMÜR YAKITLI TERMİK SANTRAL KARARI Yalova İl Genel MeclisiYalova Belediye Meclisi Karar tarihi :06.01.2011Karar Tarihi:05.01.2011 Karar Sayısı:10Karar Sayısı:20 KARAR “1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni planı ve buna bağlı alt ölçekli diğer imar planlarında planlamaya alınan alanlarda,Sanayi tesislerinin üretim sürecinde ihtiyaç duyacakları kimyasal maddeleri kendi arazileri üzerinde depolamaları hariç, ticari amaçlı tehlikeli ve kimyasal maddelerin (sıvı katı ve gaz) depolanacağı terminaller kurulamaz. Bu alanlarda kömür yakıtlı enerji üretim tesisleri ile kömür yakıtlı termik santraller kurulamaz.” ifadesinin 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama hükümlerinde değişiklik yapılması tüm üyelerin evet oyu ile oybirliğiyle kabul edildi.

9 KİMYASAL DEPOLAMADA SIRASIYLA SÜREÇ  Firma ELYAF’ın yerini alıyor ve mevcut fabrika binalarını yıkıyor.  İmar planına uygun olmadığı için ÇED olumlu raporunu alamıyor.  Kendine uygun İmar planı kararı alınması için müracaat ediyor.  Yerel Meclislerin, 1/25000 Ölçekli Yalova Çevre düzeni planı ile ilgili «kimyasal depolama kurulamaz» şeklinde plan notu kararı almasına,  Kurulmak istenen kimyasal depolama tankları ve terminalleri Taşköprü Belediyesinin imar yetki alanında olmasına rağmen,  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2011 genel seçimine 3 gün kala 09.06.2011 tarihinde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli KİMYASAL DEPOLAMA planını onaylıyor. Taşköprü Belediyesi de de duruma zaten dünden razı.  Askıdaki imar planının iptali için CHP nin katkısıyla oldukça yoğun itirazlar yapılıyor.  Bakanlık itirazlara 60 gün içinde cevap vermediği için, itirazlar zımnen ret olmuş sayılıyor. TEMA Vakfı, İnşaat Mühendisleri, Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası imar planının iptali için dava açıyor. Davalar devam ediyor. 15.01.2012

10 07 HAZİRAN 2009 YER: DİLOVASI KİMYEVİ MADDE DEPOSUNDA YANGIN  Kimyevi maddelerin bulunduğu 27 adet tanka sıçramaması için köpük ve su sıkılıyor.  Isı ve patlama dolayısıyla müdahale edilemiyor.  Tamamen yanması bekleniyor.

11 EKİM 2010 YER: MACARİSTAN  KARADENİZ TEHDİT ALTINDA Macaristan’ın Ajka kentinde yaşanan kaza sonucu 700.000m3 kimyasal atıklı kırmızı çamur Tuna Nehrinin aktığı yönde Karadeniz’e doğru ilerliyor.

12 Yalova’dan Yürüyen Köşkle dünyaya önemli çevre mesajı veren ATATÜRK’ÜN benim kentim dediği Yalova'mızın Kaplıca ve doğal güzellikleri ile anılması gerekirken KİMYASAL DEPOLAMA TANKLARI İLE ANILMASINI İSTEMİYORUZ. YÜRÜYEN KÖŞK TERMAL KAPLICA ÇOBANKALE DELMECE YAYLASI ERİKLİ YAYLASI KARLIK YAYLASI ARBORETUM DOĞA YÜRÜYÜŞÜ KENT ORMANI HASAN BABA HÖYÜK TEPE İSTİHKAM TEPESİ

13 KAMP TURİZMİ KAPILI ÇINAR GEYİKDERE ÇAMLIK PLAJLAR SU ALTI TURİZMİ DENİZ AVCILIĞI YAT TURİZMİ SUDÜŞEN ŞELALESİ ERİKLİ ŞELALESİ DİPSİZ GÖL ATATÜRK KÖŞKÜ Bu bölgelere verilecek insan ve çevre sağlığı zararı ile turizm ve ekonomik alandaki her türlü olumsuzluk nasıl telafi edilecektir.

14 Kızılderili Sözü “Son nehir kuruduğunda,Son ağaç kesildiğinde,Son balık tutulduğunda, zenginler de paranın yenecek bir şey olmadığını anlayacaklar.”


"YALOVA’DA 710.000 M3 KİMYASAL MADDE DEPOLANMAK İSTENİYOR Hazırlayan: Bahar DOĞAN (CHP Yalova İl Genel Meclis Üyesi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları