Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E-TİCARET VE GÜVENLİĞİ. E TİCARET NEDİR? İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte Ticaret, birtakım sistemler aracılığıyla internet üzerinden de yapılır hale.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E-TİCARET VE GÜVENLİĞİ. E TİCARET NEDİR? İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte Ticaret, birtakım sistemler aracılığıyla internet üzerinden de yapılır hale."— Sunum transkripti:

1 E-TİCARET VE GÜVENLİĞİ

2 E TİCARET NEDİR? İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte Ticaret, birtakım sistemler aracılığıyla internet üzerinden de yapılır hale geldi. Bu yeni ticaret anlayışına elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret denilmektedir. Ürünlerin ve hizmetlerin e-kataloglarda düzenli bir şekilde müşteriye sunulması, siparişin basit bir şekilde alınması, satın alma işleminin kolaylıkla ve güvenlik içinde gerçekleştirilmesi, ve ürün ya da hizmetin en hızlı şekilde müşteriye ulaştırılması eticaret in ana hatlarını oluşturur. Kısacası e-ticaret, bir şirketin iş yapma olanaklarını 24 saat-365 gün devamlılığı içinde bütün dünyaya sunmasıdır.

3 E-ticaretin amaci mal ve hizmet maliyetlerini düşürmek ve müsteriye hizmet zamanlamasi ve kalitesini iyilestirmektir. Yeni ekonomide, bilgi çağinda elektronik ticaretin bu ilk adimlari büyük bir iş stratejisi olarak ortaya çikmaktadir. Bilgisayar teknolojilerindeki ve telekomünikasyon sistemlerindeki gelişmeler işin yapilma şeklini değiştiren yeni uygulamalara kapilari açmistir. Birçok degisik büyüklükteki firmalar elektronik ticaret stratejisini ya başlatmiş durumdalar ya da çok yakin bir gelecekte bunu planlamaktadirlar. Müşteri beklentilerindeki mal ve hizmet arzındaki artış, iş dünyasındaki rekabeti küresel ölçekte zorlaştırmaktadır. İşadamları buna uyum sağlamak için organizasyonlarını ve çalışma tarzlarını değiştirmekte, firma-müşteri-tedarikçi arasıdaki bariyerleri İnternet ve E-Ticaret ile kaldırmaktadır.

4 E-ticaretin Avantajları Nelerdir? Maliyetleri ucuzdur. İnternet üzerinde metinler, resimler, hatta video ve ses bir arada kolay ve ucuz bir şekilde yayınlanabilmekte; herkes istediği bilgilere, araştırdığı ürünlere hızlı ve güvenli bir biçimde, oturduğu yerden ulaşabilmektedir. E-ticaret bu sebeplerden dolayı maliyet ve zaman tasarrufu sağlayarak büyük bir ivme ile büyümektedir. E-Ticaret özellikle KOBİ’lere önemli faydalar sağlamaktadır. Düşük maliyetli ticaret imkanı sayesinde birçok üretici doğrudan pazara giriş yaparak çok çeşitli ve kaliteli ürünlerin satışını yapmaktadır. Bu şekilde pek çok firma uygun rekabet imkanlarına ulaşabilir ve büyüme şansını yakalayabilir.

5 Aracısız satış yapma imkanı sunar. Ürünlerinizin hiçbir aracıya gerek kalmadan tanıtımını ve satışını yapabilir, müşterilerin taleplerini, eğilimlerini, profillerini izleyerek satış stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle dikey pazarlardaki firmalar için bu ciddi satış ve kar avantajı sağlar.

6 7/24 çalışır İnternet ortamı sanal mağazanızın 365 günü 24 saat satışa hazır olmasını sağlar. Siz gece uyurken müşterileriniz sitenize girip istediklerini ürünleri satın alıp, ödemelerini gerçekleştirebilirler.

7 İnternet yayıldıkça pazar payı giderek artmaktadır. İnternet teknolojinin gelişmesiyle artık köyden kente her yere ulaşmış durumdadır. Hatta mobil teknolojilerin gelişmesiyle herkesin cebinde taşıdığı bir yapıya bürünmüştür. Bu gelişmeler internetle birlikte e-ticaretin de ciddi şekilde büyüdüğünü göstertmektedir. Diğer pazarlarda daralmalar yaşandıkça, e-ticaret pazarı her geçen gün büyüme kaydetmektedir. Türkiye’de, internet kullanıcı sayısı Uluslararası Telekom Birliği’ne (ITU) göre 2000’li yıllardan bu yana %750 gibi bir büyüme kaydetmiştir. Bu artış e-ticaret pazarında çok etkili olmuştur. Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2011 yılı sonunda 22,8 milyar TL’ye ulaştı. 2011 yılında, 2010 yılına göre %48 oranında artmıştır. 2012 ilk iyi ayında ise 4,6 Milyar TL ile 2011 yılına göre %30 artış göstermiştir.

8 Müşteri açısından avantajları; Evden hızlı bir şekilde alışveriş yapma imkanı sağlar. Ürün fiyat araştırması ve alım yapmak için harcanan ulaşım giderleri ortadan kalkar. Ürün çeşitliliği içinde tercih yapma imkanı geniştir. Ürün kıyaslama imkanları daha geniştir. İstenilen ürün hakkında araştırma ve kullanıcı deneyimlerine ulaşmak kolaydır. Bu sayede ürün hakkında ilk elden gerçekçi bilgilere ulaşma imkanı sağlar

9 E-Ticaretin Dezavantajları Nelerdir? Ürünlere anında sahip olamıyorsunuz Bir e-ticaret şirketinden alışveriş yaptığınızda, satın aldığınız ürün hemen elinize geçmiyor. Kargonun size ulaşması için bir kaç gün beklemeniz gerekiyor. Bazı siteler kargo şirketleriyle yaptıkları anlaşmaya göre, gün içinde ya da ertesi güne sipariş teslimatı gibi seçenekler sunabiliyor. Kargonun hızlı gelmesi kargo ücretinin de artmasına sebep olabiliyor tabi ki bu durumda. Genellikle kullanıcılar bedava kargo hizmetinden yararlanmak için 3 ile 5 gün arasında kargo teslimatını beklemeyi seçebiliyor.e-ticaret

10 İnternet siteleri zaman zaman çökebiliyor İnternet sitelerinin teknik altyapıları yeterli değilse ve düzenli olarak bakımı yapılmıyorsa siteler çökebiliyor ve bu yüzdende siparişiniz gecikebilir ve alışveriş yaptığınıza dair olan bilgilerde aksaklıklar yaşanabilir. Bu durumda da o firmayla telefon ya da e-posta ile irtibata geçip teknik destek almanız gerekebiliyor

11 Ürünle ilgili bir sorunuz olduğunda yetkili kişiye hemen ulaşmanız mümkün olmayabiliyor Bir mağazada alışveriş yaparken aklınıza ürünle ilgili bir soru takıldığında oradaki görevliyi bularak sorularınıza yanıt alabiliyorsunuz; fakat online alışverişte aklınıza bir şey takıldığında online olarak bir yetkiliye hemen ulaşamıyorsunuz ve telefonda teknik destek için beklemeniz gerekebiliyor. Bazen telefon görüşmeleri sırasında kesintiler gerçekleşebiliyor ve o süreci tekrar yaşamanız gerekebiliyor.

12 Ürünü elinize alıp inceleme fırsatınız olmuyor Bir e-ticaret şirketinden ürün aldığınızda ya da almadan önce ürünü elinize alıp inceleme fırsatınız olmuyor. Bazen tüketici satın almadan önce o ürünü dokunup, daha detaylı bir şekilde incelemek istiyor ve online alışverişte de tüketicinin bu fırsatı bulması pek de mümkün olmuyor. Bunun dışında kargo şirketleri yanlış ürün yollayabiliyorlar ve bunun geri dönüşünde para iadesi konusunda sıkıntı olabiliyor. Bunun için alışveriş yapmadan önce alışveriş sözleşmelerini dikkatli okuyarak bu tarz problemlerle karşılaşırsanız ne gibi haklarınız olduğunu bilmenizde fayda var.

13 Güvenlik sorunlarıyla karşılaşılabiliyor Pazarın büyümesinden dolayı internette de her geçen gün yeni bir online alışveriş sitesi açılıyor. Bugün Türkiye’de 30 binden fazla e-ticaret şirketi bulunmakta ve alışveriş yaparken de kullanıcıların bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Sonuçta kötü niyetli kişiler insanların bu taleplerini kötüye kullanıp tüketicileri dolandırmaya çalışabiliyor. Bu yüzden tüketiciler alışveriş yapmadan önce, o internet sitelerini forumlardan, sözlüklerden ve bloglardan araştırmalılar. O site hakkında diğer kullanıcıların neler dediği, kullanıcı memnuniyetinin nasıl olduğunu internetten araştırarak öyle alışveriş yapmaları kendi güvenlikleri için doğru bir tercih olacak. Sonuç olarak baktığımızda e-ticaret sektörü teknolojiyle beraber büyümeye devam ediyor ve bundan sonra da büyümeye devam edecek. Bir de mobil ticaretin de bu pazara olan katkılarını da düşünürsek ilerleyen dönemlerde e-ticaretin hayatımızda daha çok yer alacağını söylemek pek de yanlış olmaz. Bu sebeple de şirketler kullanıcıları e-ticarete yönlendirecek yeni uygulamalarla bu işlemleri onlara daha kolay ve güvenilir hale getirecek yollar sunarak, sektörün daha hızlı gelişmesine katkıda sağlayabilirler.


"E-TİCARET VE GÜVENLİĞİ. E TİCARET NEDİR? İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte Ticaret, birtakım sistemler aracılığıyla internet üzerinden de yapılır hale." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları