Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kaynak ve Hizmetlerin Tanıtımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kaynak ve Hizmetlerin Tanıtımı"— Sunum transkripti:

1 Kaynak ve Hizmetlerin Tanıtımı
İTÜ Kütüphaneleri Kaynak ve Hizmetlerin Tanıtımı Eylül 2008

2 İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na Bağlı Kütüphaneler
İşletme Fakültesi Kütüphanesi Makine Fakültesi Ratip Berker Kütüphanesi MIAM Kütüphanesi Mustafa İnan Kütüphanesi Mimarlık Fakültesi Kütüphanesi Denizcilik Fakültesi Kütüphanesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Kütüphanesi

3 Haftaiçi 08:30-21:30 Pazar 12:00-19:00 Mustafa İnan Kütüphanesi,
Çalışma Saatleri Mustafa İnan Kütüphanesi, Makine, Mimarlık, İşletme ve Denizcilik Fakültesi Kütüphaneleri Haftaiçi 08:30-21:30 Pazar 12:00-19:00

4 Kütüphaneye girmeden önce cep telefonlarının kapatılması zorunludur,
Genel Kurallar Kütüphaneye girişte ve ödünç verme işlemleri sırasında kimlik kartınızın yanınızda bulunması gereklidir, Kütüphaneye yiyecek ve içecek ile girilmesi, tütün mamullerinin içilmesi kesinlikle yasaktır, Kütüphaneye girmeden önce cep telefonlarının kapatılması zorunludur,

5 Genel Kurallar Merkez ve şube kütüphanelerdeki materyaller elektronik güvenlik sistemi ile korunmaktadır. Ödünç almadan kütüphane dışına materyal çıkarılamaz. İzinsiz materyal çıkarmaya teşebbüs edenler hakkında yasal işlem yapılır, Kütüphanede rezerv yayınlar salonu dışındaki salonlarda grup çalışması yapılamaz, Kullanıcılar yanlarında bulunan eşyaları korumakla yükümlüdürler. Meydana gelecek çalınma ve kaybolma olaylarından kütüphane sorumlu tutulamaz.

6 Mustafa İnan Kütüphanesi Binası
GİRİŞ KAT Danışma kaynakları ve tez koleksiyonu Danışma masası Kütüphane hizmetleriyle ilgili sorularınızı danışma kütüphanecisine yöneltebilirsiniz. Türk Loydu Vakfı gazete dergi salonu Günlük gazeteleri ve popüler bilim dergilerini okuyabilirsiniz. Feyzi Akkaya salonu Ansiklopedi, sözlük, yıllık, indeks gibi danışma kaynakları, İTÜ yüksek lisans ve doktora tezleri yer almaktadır. Ülkü Ersin Arıoğlu Görsel İşitsel Bölümü DVD, VCD, VHS gibi kitap dışı bilgi kaynakları bulunur. Bölüm içinde yer alan karellerde materyallerden yararlanılabilir. Yönetim Birimleri Daire Başkanlığı ve idari birimler yer alır. Kafeterya Sergi salonu

7 BİRİNCİ KAT Kitap koleksiyonu
Ödünç verme bankosu Ödünç verme, iade, PIN, barkod ve ceza işlemlerinin yapıldığı alan. Tüm kitap koleksiyonu altta listelenen salonlara LC sınıflama sistemine Göre yerleştirilmiştir. İbrahim Tuğsuz Salonu A - GZ H.Ayduk Koray Salonu H - PZ Türk Ytong Bülent Demiren salonu Q1 - QD 159 Hüseyin Ekrem Elginkan salonu QD Z Fotokopi Ekrem Yavuz salonu Rezerve yayınların (ders kitapları) kullanıma sunulduğu bölümdür. Grup çalışmaları için bu bölüm kullanılmalıdır.

8 İKİNCİ KAT Süreli yayınlar ve e-kaynaklar
Danışma masası Kütüphane hizmetleriyle ilgili sorularınızı danışma kütüphanecisine yöneltebilirsiniz. Orhan Öcalgiray Salonu Basılı dergiler bu katta yer almaktadır. Kitaplarda olduğu gibi LC Sınıflama sistemine göre yerleştirilmiştir. Dergiler kütüphane içerisinde Kullandırılmakta, ödünç verilmemektedir. Bireysel Çalışma Alanları 5 adet kapalı 3 kişilik, 20 adet açık tek kişilik odalar bulunmaktadır. Bu bölümde bulunan kapalı alanlar yüksek lisans ve üstü gruba yönelik hizmet verir. Bu odalardan yararlanmak isteyenler danışma masasına başvurmalıdırlar. Açık odalardan tüm kullanıcılar yararlanabilir.

9 ÜÇÜNCÜ KAT Süreli yayınlar ve özel koleksiyonlar
Basılı dergi koleksiyonunun TN3 B46 – Z yer numaraları arasındaki bölümü yer almaktadır. Ayrıca nadir eserler, İTÜ yayınları arşivi, eski teknik yayınlar, harita ve sanat koleksiyonu galerileri ile harita okuma bölümü de bu katta bulunmaktadır.

10 Kütüphane hizmetlerinden üyeler yararlanabilir.
Kütüphaneye Giriş Kütüphane hizmetlerinden üyeler yararlanabilir. Üye olmak için; Öğrenci kimlik kartınızla kütüphaneye gelerek, Üyelik formunu doldurmanız, Barkod ve PIN almanız gerekmektedir.

11 Ödünç Verme Lisans öğrencileri ; 15 gün süreyle 5 yayın, Lisansüstü ve doktora öğrencileri ; 15 gün süreyle 7 yayın alabilirler. Kullanıcılar ödünç aldıkları yayınları 3 kez uzatma hakkına sahiptir (Yayın üzerinde ayırtma olmaması koşuluyla). Rezerve yayınlar 2 saat süreyle ödünç verilir, uzatma yapılmaz. Görsel işitsel eğitim materyalleri 1 hafta süreyle ödünç verilir, uzatma yapılmaz. Süreli yayınlar, tezler, danışma kaynakları, haritalar, nadir eserler ödünç verilmez. Kütüphane içinde yararlandırılır.

12 Kullanıcı İşlemleri

13 Kullanıcı kaydı görüntüsü ve yapılabilecek işlemler
Pin kodu değiştirme İade süresini uzatma Kullanıcı üzerindeki yayınlar Ayırtmalar kullanıcı kaydında görülebilir

14 Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.

15 Hızlı tarama alanından gibi erişim uçlarından
Katalog Tarama Hızlı tarama alanından yazar, eser adı, konu, yer no., dergi adı gibi erişim uçlarından kütüphane kataloğundan tarama yapılabilir. Kütüphanenin sahip olduğu tüm elektronik kaynaklardan toplu tarama yapılabilir. Elektronik dergi listesi bu alandan taranabilir.

16 Ayrıntılı katalog tarama
sayfasından çeşitli erişim uçları kullanılarak daha detaylı katalog taraması yapılabilir. Bu alandan tek bir yazarın eserleri içinden tarama yapılabilir. Ders adına göre tarama yapılabilir. Katalog taraması için yardım menüsünden yararlanılabilir.

17 Tarama sonuçları sayfası

18 Katalog kaydı görüntüsü
Yayına raftan ulaşmak için bulunduğu yer ve statüsüne dikkat edilmeli, yer numarası not edilerek raflara gidilmelidir. İTÜ Kütüphanelerinde koleksiyon Kongre Kütüphanesi (LC: Library of Congress) sınıflama sistemine göre yerleştirilmiştir. Bu sistemde aynı konudaki yayınlar bir arada bulunmaktadır. Aranılan yayının yer numarası aynı zamanda eserin konusunu ifade etmektedir.

19 Ödünç alınmış bir yayını ayırtmak için istek yap butonu kullanılır.

20 Elektronik kaynakların kullanımı
Kütüphanemizde, e-dergiler, e-kitaplar, standartlar, referans kaynakları olmak üzere çeşitli türlerde elektronik kaynaklar bulunmaktadır. Veritabanlarına iki yoldan erişmek mümkündür; Toplu tarama: tek bir arayüzden tüm elektronik kaynaklara erişim, Veri tabanlarının kendi sayfalarından erişim.

21 Tüm elektronik kaynaklara tek bir arayüzden erişim
Toplu tarama Tüm elektronik kaynaklara tek bir arayüzden erişim mümkündür.

22 Toplu tarama sayfasından istenilen veri tabanı/veri tabanları
seçilerek ya da “select all” seçeneği işaretlenerek tüm veri tabanlarından tarama yapmak mümkündür.

23 Tarama sonucu veri tabanlarına göre listelenir.

24 Görüntülenmek istenen sayfasına yönlendirilir.
makale seçildiğinde ilgili veri tabanının sayfasına yönlendirilir.

25

26 Veri tabanlarının listesine elektronik kaynaklar linki
altından erişmek mümkündür. Veri tabanlarına kampüs dışından erişmek için kütüphane üyesi olmak gereklidir.

27 Gerekli alanlar doldurulduğunda istenilen veri tabanına erişim
sağlanır.

28 Elektronik dergi listesi
İTÜ kütüpahnelerinin abone olduğu tüm elektronik dergi listesinden tarama yapmak için bu yolu izleyebilirsiniz.

29 Dergi adında geçen kelimelere göre çeşitli kriterlerde tarama yapılır.
Ayrıca dergilerin konularına göre gruplandığı listelere buradan ulaşabilirsiniz.

30 Diğer Hizmetler İTÜ Mensubu olan tüm kütüphane kullanıcıları kütüphane koleksiyonuna alınması için yayın isteğinde bulunabilirler. Yayının sağlanmasına koleksiyon geliştirme politikası çerçevesinde Daire Başkanlığı’nca karar verilir. Yayın isteğinde bulunmak için web sayfasındaki hizmetler linki altında yer alan yayın istek formu doldurulmalıdır. Kullanıcılar salonlarda en az 5 kişilik gruplar halinde rezervasyon yaptırarak film izleyebilirler. Ayrıca Ülkü Ersin Arıoğlu Görsel İşitsel Bölümü’nde tek kişilik kabinlerde film izlenebilir. Kütüphanemiz elektronik ortamda geniş bir standart koleksiyonuna sahiptir. Yararlanmak isteyenler web sayfasında kütüphane kataloğu linki altındaki standart talep formunu doldurarak istekte bulunabilirler.

31 Diğer Hizmetler Haftaiçi hergün 10:00-11:00 saatleri arasında danışma kütüphanecisi tarafından “chat” hizmeti verilmektedir. Web sayfasında bulunan kütüphaneciye danışın linkinden “chat” sayfasına ulaşabilirsiniz. Kablosuz ağ üzerinden kullanıcılar kendi bilgisayarları ile de internete bağlanabilirler. Kablosuz ağın adı İTÜ'lüler için "ITU-NET", misafir kullanıcılarımız için "ITU-NET Misafir"dir. Şifreleme işlemi yapılmadığından, kredi kartı numarası gibi önemli bilgilerin girilmesi durumunda meydana gelebilecek olumsuzluklardan kütüphane sorumlu değildir. Kablosuz ağa bağlanarak kütüphaneye lisanslı içeriği yasal olmayan biçimde indiren kullanıcılar kullandıkları cihazların numaraları aracılığıyla tespit edilmekte ve haklarında idari ve gerekirse yasal işlem yapılmaktadır.

32 Kütüphane hizmetleri ve koleksiyonuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için danışma kütüphanecilerimize başvurabilirsiniz. Özlem Gürkan / Giriş kat danışma bankosu / 4110 Ebru Akçeken / 4111 Gülçin Kubat / 2.kat danışma bankosu / 4118 Handan Uğur / 6624


"Kaynak ve Hizmetlerin Tanıtımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları