Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

01.11.2005 tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda (http://library.manas.kg/) yerleştirilen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "01.11.2005 tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda (http://library.manas.kg/) yerleştirilen."— Sunum transkripti:

1 01.11.2005 tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda (http://library.manas.kg/) yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini yada http://yordam.manas.kg/ adresini açarak kütüphanemizde bulunan eserleri elektronik ortamda tarayabilirsiniz.http://yordam.manas.kg/

2 Ayrıntılı (Detaylı) taramak için buraya tıklayın

3 Eletronik Kataloğumuz 5 dilde (Türkçe, Kırgızca, Rusça, İngilizce ve Türkmence) çalışmaktadır. İstediğiniz dili seçip oturumu başlatabilirsiniz.

4 Elektronik Kataloğumuzdun Tarama işi iki şekildedir: 1. Genel Oturumda tarama 2. Özel Oturum açarak tarama

5 Genel Oturumda sadece tarama işi yapılacaktır

6 “Aramanızı girin” yerine taranacak kelimeyi yazıp “Tara” butonuna yada “Entere” basın

7 Listeden eserlerin Adın/Yazarın, Sınıflama/Yerin, Yıl/Tarihin, Bölümün, Demirbaşın ve Durumun görebilirsiniz. Tarama sonucu liste şeklinde verilecektir.

8 “Sınıflama/Yer” yeri Eserin Sınıflama kodun (Rafdaki yerin) göstermektedir. “Ktp/Bölüm/Oda” yeri Eserin bulunduğu bölümü belirtmektedir. “Durum” yeri Eserin ödünç verilip verilmeyeceğin, Rafta yada Ödünçte olduğun gibi Durum bilgilerin göstermektedir.

9 Eser adının altındaki parantez içerisinde eserin kaç adet olduğu belirtilmektedir. Listedeki istediğiniz eserlerin “Eser adına” tıklayarak detaylı bilgilerini görebilirsiniz.

10 Detaylı bilgilerinde eserin 2. ve 3. adetinin de durumu belirlilmektedir. Eğer siz 3. adetinin detaylı bilgilerini görmek istiyorsanız Detay butonuna tıklayın.

11 Bu adetin Eser adına tıklayarak detaylı bilgilerini de görebilirsiniz.

12

13 Arama sonuçlarını kısaltmak için aynı zamanda bir kaç veya bütün indeksleri de kullanabilirsiniz Örnek olarak Türk dilinde basılmış olan Kırgız edebiyatının roman kitaplarını bulmak istediğinizde: Aranacak Kelimeyi “kırgız edebiyatı” diye yazın, Alt Tür indeksini de “Roman” seçin, Dil indeksini ise “Türkçe” seçin ve aratın.

14 Gördüğünüz gibi Türk dilinde basılmış olan Kırgız romanlarının listesi görüntülenmektedir.

15 Başka bir Örnek: Türk dilinde basılmış olan Ekonomi konusunda, Cal Kampüsündeki Okuma Salonda bulunan, 2004-2007 yıllları arasında yayınlanmış olan Kitapları bulmak istediğinizde: Aranacak Kelimeyi “Ekonomi” diye yazın, Bölüm indeksin de “Kampüs Salon 1’i” seçin, Tür indeksin de “Kitap’ı” seçin, Dil indeksin de “Türkçe’yi” seçin, Yayın Tarihi yerinede “2004...2007” yazın ve aratın.

16 Yayın Tarihi arama şekilleri >2000 - 2000 yılından sonraki yayınlar (>) <2000 - 2000 yılından önceki yayınlar (<) 2000...2005 - 2000 – 2005 yılları arasında basılmış yayınlar (...)

17 Gördüğünüz gibi Türk dilindeki, Kampüs salonunda bulunan, 2004-2006 tarihleri arasında yayınlanmış Ekonomi konusundaki kitapların listesi görüntülenmiştir.

18 Özel oturum açma işi – Tarama işinden başka Ödünç aldığınız kitaplarınızı, İadelerinizi, Arşiv ve Depo (Ders) kitaplarınızı görmek için, İlgi alanlarınızı belirlemek, Sipariş etmek, Kendinize liste yapmak, Başka birisinin elinde olan eserleri ayırtmak, ve ödünç alınan kitapların süresini uzatmak için, Sadece üyelere erişime açılan tam metinleri okumak için de gereklidir. Özel oturumu açmak için sağ tarafdaki pencereye Üye kodunuzu ve Şifrenizi yazıp “Özel oturum aç” butonuna yada Entere basınız. Şifrenizi öğrenmek için kütüphaneye başvurunuz.

19 Özel oturum açtığınızda yukarıda: Şahsi Bilgilerim, Üzerimdekiler, İadelerim, Arşivim, Ayırttıklarım, Depo Kitaplarım, İlgi Alanlarım, Listem ve Eser İstek linkleri görünecektir.

20 Şahsi bilgilerimde okuyucuya ait bilgiler verilmektedir. Buradan okuyucular kendileri günceleme yapabilirler. E-mail adresinizi ve şifrenizi burdan değiştirebilirsiniz. İlgi Alanınızı buradan doldurabilirsiniz. İlgi Alanı doldurulduktan sonra tekrar özel oturum açtığınızda yukarıda “İlgi Alanlarım” diye link görünecektir.

21 Üzerimdekiler linkini tıklayarak ödünç aldığınız eserleri görebilirsiniz. 3 günden önce Uzatma butonu pasif durumda olacaktır ve uzatma işi yapılamayacaktır. İade tarihine 3 gün kala Uzatma butonu aktif hale (beyaz renkle) getirilecektir. O butona tıklayarak uzatma işlemini yapabilirsiniz.

22 Uzatma butonunu tıkladıktan sonra yukarıdaki küçük sayfa açılacaktır. Ordan “Uzat” butonuna tıklayınız.

23 Gördüğünüz gibi küçük sayfada yeni iade tarihi belirtilecek. Kapat’a basıp işlemi bitiriyorsunuz

24 Gördüğünüz gibi uzatma işlemi yapılan eserin yeni iade tarihi belirtildi ve Durumu 14 gün olarak değişti. Diğer eserler için de ayni işlemi yapabilirsiniz.

25 İadelerim linkini tıklayarak iade ettiğiniz eserleri görebilirsiniz. Kütüphane tarafından arşivleme yapılıncaya kadar bu liste kaldırılmayacaktır. Arşivleme yapıldıktan sonra bu liste Arşivim kısmına geçecektir.

26 Ayırtma işlemi: aradığınız eser başka birisinin üzerinde kayıtlı olduğu zaman yapılacaktır. Bu işlemin amacı ise ayırtılan eserin iade edildiği zaman size e-mail ile bildirilmesi ve eserin başka birisi tarafından ödünç alınmaması içindir. Ayırtma işlemi sadece özel oturum açıldığında aktifdir. Örnek olarak Ayırtma işlemi için Özel oturum açarak “aytmatov” kelimesinde arama yapalım.

27 Gördüğünüz gibi arama sonucunda “Durum” yerinde ödünç alınmış eserlerinde Ayırtma butonu görünmektedir. Bu butonu tıklayarak ayırtma işlemini Uzatma işi gibi yapacaksınız.

28 Ayırttığınız eserleri görmek istiyorsanız yükarıdaki “Ayırttıklarım” linkine tıklayın.

29 Ayırttığınız eserleri iptal etmek istediğiniz zaman “İptal” işaretine tıklayın.

30 İlgi Alanlarım linkini tıkladığınızda Şahsi bilgilerinizde belirlenmiş İlgi alanı anahtar kelimesini içeren, kütüphaneye yeni gelen eserleri getirecektir.

31 Bu listeye bakarak ilgi alanınıza ait yeni gelen eserleri görebilirsiniz.

32 “Listem” linkini arama yaptıktan sonra gerekli seçtiğiniz eserlerin listesini yapmak için kullanacaksınız. Arama sonucunda seçtiğiniz eserleri Listeme gönder butonuna tıklatarak Kendi Listenizi hazırlıyorsunuz. Listem linkini tıklayarak seçtiğiniz listeyi görebilirsiniz.

33 Listelediğiniz eseri iptal etmek istediğinizde “Çıkar” işaretine tıklayın. Bu işlem kendinize gerekli olan eserleri tekrar arama yapmadan, buraya bakıp görebilmek içindir. Lısteyi e-postanıza göndermek isterseniz e-posta adresinizi yazıp Gönder butonuna basınız.

34 Kütüphanemizin Süreli Yayınlar bölümünde bulunan “Erdem: Atatürk Kültür Merkezi Dergisi”, “Belleten”, “Türk Dili Araştırmaları Yıllığı: Belleten”, “Türkiyat Araştırmaları Dergisi”, “Journal of Turkic Civilization Studies”, “Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi”, “Manas Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi”, “Советская тюркология: Научно-теоретический журнал” Adlı bilimsel dergilerin Tüm sayıları ve İçerikleri elektronik kataloğumuza kaydedilmiştir. Elektronik Kataloğumuzdan Bu dergilerin içerdiği makaleleri de tarama yapabilirsiniz.

35 Bilimsel dergilerin sayılarından makale aramak için “Tür” alanından “Sayı” türünü seçin. Gerekirse “Tür” alanından başka “Alt tür”, “Şekli”, “Ortam”, “Dil”, “Yayın tarihi” gibi alanları da belirleyebilirsiniz.

36 “Aramanızı girin” alanına aranacak kelimeyi yazıp, aranacak yerine “Öz/Özet/İçindekiler”i seçin ve ara butonuna yada Enter’e basın. Örnek “kırgız” kelimesi geçen makale bulalım.

37 Bulunduğu sonuçların listesinde Dergi adı, Yılı, Sayısı, Sınıflama/Yeri, Bölümü, Demirbaş No’su ve Durumu gösterilmektedir.

38 Sayıların detaylı bilgilerini görmek için birisine tıklayın.

39 Gördüğünüz gibi Öz/Özet/İçindekiler kısmında Sayı’nın içindekiler kısmı bulunmaktadır. Burda Makale adı, Makale yazarı ve sayfaları belirtilmektedir. Burda “Kırgız” kelimesi geçen makale 67-76 sayfalarda bulunmaktadır. Bu makaleyi okumak isteyenler, önceki sayfaya geçip, bölümün, sınıflama kodunu, dergi adını ve sayısın not edip, o bölümden alabilirsiniz.

40 Sayıları arama yapmadan önce dergilerin listesine bakıp, sonra tek tek dergilerin sayılarına bakmak istiyorsanız: “Tür” alanından Süreli türünü seçin ve ara butonuna yada Enter’e basın.

41 Gördüğünüz gibi sonuçta dergiler listede verilmektedir. Dergi adı, Sınıflama/Yeri, Başlangıç tarihi, Bölümü, Demirbaş No’su ve Durumu belirtilmektedir.

42 Ayrıca listede Dergi adının altında parantez içerisinde derginin kaç sayısının olduğu belirtilmektedir.

43 Seçtiğiniz derginin detaylı bilgilerini görmek için dergi adını tıklayın. Örnek “Belleten” dergisin seçelim.

44 Burda dergiye ait detaylı bilgiler verilmektedir. Derginin Sayılarına bakmak için “Cilt/Kopya No/İlinti” kısmındaki “Takım” kelimesinin yanındaki butona tıklayın.

45 Dergiye ait Sayılar liste şeklinde verilmektedir. Listenin sayılarına göre artan sıraya getirmek için “Eser Adı/Yazarlar” menüsüne tıklayın (Bu işlem diğer menülerde de geçerli)

46 Sayıların detaylı bilgilerine bakmak için seçtiğiniz sayıya tıklayın.

47 Listeler her 10 adette bir listelenmektedir. Diğer listelerine bakmak için sayfalama butonuna tıklayın.

48 Süreli yayınların dışındaki diğer Türleri de (Kitap, Tez, Kitap dışı materyaller, Makale v.b.) yukarıda belirtilen işlemlere dayanarak arama yapabilirsiniz. Ancak materyallerin “İçindekiler” kısmı sadece Süreli yayınlarda bulunmaktadır. Ayrıca bazı materyaller Tam metin de içermektedir. Tam metin olarak programımızda bulunan.pdf formatındaki metinler veya materyalin tam metnini içeren web sayfaların linkleri verilmektedir. Tam metinlerin erişimi 2 türde açıktır.

49 Arama yapılıp, istenilen materyalin detaylı bilgisi açıldığında karşımıza “URL” kısmı çıkacak ve “Full Text - Толук текстти окуш үчүн басыңыз = Eseri Okumak için tıklayın” diye yazı linki yada sayfanın kendi adresi çıkacak. Linge tıklayarak Tam metini açacaksınız. Tam metinlerin çoğu.pdf formatında olduğu için bilgisayarınıza Acrobat programı yüklenmesi gerekmektedir.Full Text - Толук текстти окуш үчүн басыңыз = Eseri Okumak için tıklayın 1. Tür - Serbest erişim: Erişim bütün kullanıcılara açıktır.

50 2. Tür – Sadece üyeler için: Erişim sadece üye olan okuyuculara açıktır. Arama yapılıp, istenilen materyalin detaylı bilgisi açıldığında karşımıza “URL” kısmı çıkacak ama orada link yada adres belirlenmeyecek. Oradaki lingi yada adresi Özel Oturum açtığınızda göreceksiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?

51 Not Eğer materyal Tam metin içermiyorsa detaylı bilgisi açıldığında “URL” kısmı görünmeyecektir.

52 Sorularınız için Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığına Telefon: 541942 – İç hat 1200 E-mail: maksatbek.inakbekov@manas.kg Değerli vakitnizden bize ayırdığınız zaman için Teşekkür ederiz!


"01.11.2005 tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda (http://library.manas.kg/) yerleştirilen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları