Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA

2 Kütüphanede katalog taraması nasıl yapılır?

3 Kütüphane kaynaklarına ulaşmak için www. bilgi. edu
Kütüphane kaynaklarına ulaşmak için sayfasından e-kaynaklar/kütüphane butonuna (e-resources and library) tıklayınız veya adresini kullanınız.

4 Katalog taraması yapmak için kütüphane web adresi olan http://library
Katalog taraması yapmak için kütüphane web adresi olan ye gelerek ekranda bulunan “katalog” alanına tıklıyoruz.

5 Karşımıza gelen ekrandan öncelikle “kaynak başlığı, yazar soyadı- adı, konu, dergi adı, yer no. veya ISBN/ISSN” bilgilerinden hangisini gireceğimizi belirtmemiz gerekiyor. Yaptığımız aramayı ayrıca konuma göre (Kuştepe, Dolapdere, Santral Kütüphanesi ) veya konulara göre (İnsan Hakları , Video-DVD, Avrupa Birliği, Müzik, Sivil Toplum Kuruluşları vb.) sınırlandırabiliriz.

6 Katalogdan kaynak taraması için bir örnek görelim
Katalogdan kaynak taraması için bir örnek görelim. Arayacağımız kaynaklardan biri, Memet Fuat’ın Demokrasi Kültürü kitabı olsun. Genel arama yapmak için anahtar kelime olarak “Demokrasi Kültürü” yazıyoruz ve ara butonuna tıklıyoruz.

7 Ara tuşuna bastığımızda bu arama ile ilgili sonuçlar aşağıdaki şekilde listelenmektedir.

8 “Demokrasi Kültürü” başlıklı kitap ilk sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kitabın ve yazarın adını içeren mavi aktif alana tıkladığımızda kaynağın ayrıntı bilgisine ulaşabiliriz.   Bu sayfada ayrıca “Demokrasi Kültürü“ başlıklı kitabın yayın yeri ve yayımlayan, yayım tarihi, sayfa sayısı vb. bilgisi görünmektedir. Bu kitabı ödünç almak için Call No.yu not ederek kitabı raftan kendimiz bulabilir, ardından ödünç verme bankosundan kitabı ödünç alabiliriz.

9 Kütüphane Sözlüğü LOCATION: Kaynağın hangi kütüphanede, kütüphanenin hangi bölümünde bulunduğunu göstermektedir. Location’u “genel koleksiyon” olarak görünen bir kaynak uzun süreli ödünç alınabilirken, Location’u “reserve” olarak görünen bir kaynak saatlik ödünç alınabilmektedir. RESERVE: Üniversitede verilen her dersin temel ve yardımcı basılı online kaynakları kütüphanenin “Reserve Bölümü”nde kullanıma sunulmuştur. Bu kaynaklar kısa süreli ödünç alınabilmektedir. Üç kütüphanede de reserve bölümü ödünç-iade bankosunda bulunmaktadır. CALL NO: Kaynağın kütüphanedeki yerini gösterir. Baştaki harf veya harfler konuyu, devamı sistematik şekilde diğer alt bilgileri (tarih dahil) gösterir. Kaynağın “Call No”sunu not ederek, raftan önce harfler, sonra sayılar sıralı şekilde takip edilerek kitaba ulaşılabilir. Kütüphanedeki kitaplar, ( LC Library of Congress) sınıflama sistemi kullanılarak düzenlenmiştir. Sınıflama sistemi ile ilgili bilgi, kütüphane salonlarında görünür yerlerde asılıdır. Ayrıca kütüphane görevlilerinden bu konuda bilgi alabilirsiniz. AVAILABLE: Kaynağın kütüphane rafında ulaşılabilir durumda olduğunu belirtir. Kütüphanede açık raf sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemde salondaki kaynaklara doğrudan ulaşmanız mümkündür. HOLD: Ödünçte olan kaynağı, online ortamından ayırtma işlemidir. Bunun için ekranın üstündeki “hold” butonuna tıklanır. Böylelikle kaynak iade edildiğinde, gelip almanız için belli bir süreliğine bekletilir.

10 Katalog taramasında yazar alanını seçerek, önce yazarın soyadını, adını yazıyoruz ve ara butonuna tıklıyoruz. YAZAR ADINA GÖRE TARAMA

11 Karşımıza çıkan ekranda kitap bilgisinde ulaştık
Karşımıza çıkan ekranda kitap bilgisinde ulaştık. Kitabın statüsüne dikkat ederseniz, available yerine iade edileceği tarih yazmaktadır. Kitabı ayırtmak isterseniz Hold işlemi yapmanız gerekmektedir.

12 Karşımıza gelen ekrana isim, ID No
Karşımıza gelen ekrana isim, ID No. yani “öğrenci numaranız” ve PIN Kodu bilgisini girerek, kitabı ayırtabilirsiniz. Kitap iade edilince ile haberdar olur ve kitabı ödünç alabilirsiniz.

13 AYRINTILI TARAMA Katalog’dan ayrıntılı tarama örneği olarak Kuştepe Kütüphanesi’nde William Shakespeare ile ilgili İngilizce kitapları arayalım. Bunun için önce “Ayrıntılı Arama”ya tıklıyoruz.

14 Açılan sayfada arama çubuklarından ilkini “Author” seçeneğinde bırakıyoruz, karşısına “Shakespeare, William” yazıyoruz. Language kısmından “English”, Material Type kısmından “Book”, Location kısmından ise “Kuştepe General Coll.” seçeneklerini seçili halde bırakıyoruz. İsteğe bağlı olarak yayınevi veya tarih aralığı da yazabiliriz.

15 Search’e tıkladığımızda açılan sayfada görüldüğü üzere Kuştepe Kütüphanesi’nde William Shakespeare’e ait (ya da bu yazarın konu edildiği) İngilizce metinli kitapların listesine ulaştık. Listede ikinci sırada bulunan kitabı raftan nasıl bulacağımızı “Raftan Kitap Bulma” başlıklı dosyada örnek olarak görebilirsiniz.

16 Karşılaşacağınız her türlü teknik sorunda kütüphaneye telefonla ulaşabileceğiniz gibi adresine de atabilirsiniz.


"İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları