Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ 2013772013 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ 2013772013 "— Sunum transkripti:

1 DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ  

2 Katman 3 Switchler (Layer 3 Switch)
1.1 Anahtarlama cihazı (switch) 1.2 Switch 1.3 Katman 2 Switch (Layer 2 Switch) 1.4 Katman 2 Switch Türleri 1.5 Katman 3 Switchler (Layer 3 Switch) 2.1 Köprü (Bridge) 2.2 KÖPRÜ (BRİDGE) 2.3 NIC (Ağ Arabirim Kartı)

3 1.1 Anahtarlama Cihazı (Switch) : Anahtarlama cihazları da göbek(Hub) gibi kendisine bağlı bilgisayarlara yol sunar. Ancak göbek cihazlarından farklı olarak anahtarlamalı olarak yol sunarlar. Ağ yapısına dahil iki bilgisayar birbiri ile haberleşirken anahtarlama özelliğinden dolayı diğer bilgisayarlar da aralarında iletişim kurabilirler. Bundan dolayı göbek cihazlarına göre daha yüksek performans gösterirler. 8 ile 48 arasında değişen port sayısına sahip ve şaseli modelleri vardır. Şaseli anahtarlarda gerektiğinde port eklenebilir. OSI modelinde 2. katman cihazlarıdır. Paketleri MAC adreslerine göre yönlendirirler ve MAC adreslerine bağlı çarpışma alanları ayırırlar. Ağları birbirinden yalıtılmış kanallara bölerler ve özel bir durum olmadığı sürece gönderilen paket diğer kanallara karışmadığından trafiği bozmaz.

4 1. 2 SWITCH Akıllı HUB’da denir. Fakat HUB’dan daha pahalıdır
1.2 SWITCH Akıllı HUB’da denir. Fakat HUB’dan daha pahalıdır. Gelen bilgileri sadece belli bir bilgisayarlara gönderir. Ağ durumunu izler, veriyi gönderip, iletim işleminin yapılıp yapılmadığını test eder.

5 Switch Modeli :

6 HUB VE SWITCH HUB SWITCH

7 Switch İle Ağda Bölümleme

8 Switch Veri Akışı

9 1.3 Katman 2 Switch (Layer 2 Switch)
OSI’nin 2. katmanında çalışır. Topolojinin merkezinde yer alarak gelen bilgiyi ilgili terminale yollar. Aynı anda birden fazla çağrıya cevap verebilir. MAC adresler ile çalışır. Katman 3 Switche göre daha ucuzdur.

10 1.4 Katman 2 Switch Türleri Paketi giriş portundan aldıktan sonra buffer’a atar. Ardından paketi ilgili çıkış portuna gönderir. Paketteki hataları kontrol etmez, bu nedenle daha hızlıdır. Ancak bozuk paketler ağda ilerler. Paketi iletmeden önce hedef adresi belirler. Ardından adresin çıkış portuna bu paketi iletir. Pakette hata olup olmadığını kontrol eder. Hatalıysa iletmez.

11 1.5 Katman 3 Switchler (Layer 3 Switch)
Bir hedefe giden tek bir yol ve MAC adres kullanılır Bir ağ genişletilmek istendiğinde ve alt ağların sayısı arttırıldığında Katman 3 Switch’ler ile performans arttırılabilir. OSI’nin 3. katmanı olan ‘Ağ’ katmanında çalışır. Switch ve Router’ın özelliklerinin birleşimidir. Paketleri bir Router gibi ağda yönlendirebilir.

12 2.1 Köprü (Bridge) : Köprüler aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir; aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez.

13 2.2 KÖPRÜ (BRİDGE) OSI Veri İletim katmanında çalışır.
MAC adreslerini kullanarak paketleri iletir. Köprüler bağımsız çalışma gruplarını birbirine bağlamak için kullanılır. Birbiri ile aynı topolojide veya farklı topolojide olabilir. Örneğin bir yıldız ve bir halka topolojisinde ağları birbirine bağlayarak tek bir ağ gibi gösterir. Veri yönlendirme işlemi yapar. 10 Mbps ve 100 Mbps ağları birbirine bağlayabilir.

14 KÖPRÜ (BRİDGE)

15 İki Farklı Ağ Ve Köprü

16 2.3 NIC (Ağ Arabirim Kartı) : Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. Genel olarak verilerin elektriksel sinyallere veya elektriksel sinyallerin verilere dönüştürülmesini sağlarlar. Bilgisayarın özelliklerine göre anakartla bütünleştirilmiş halde olabilir ya da anakart üzerindeki herhangi bir çevresel yuvaya takılı olabilir. Ağ arabirim kartı, ağda kullanılacak protokol çeşidi, sistem veriyolu ve fiziksel bağlantı çeşidine uygun olacak şekilde seçilmelidir. Ağ ara birim kartları kablo aracılığı ile ya da kablosuz olarak modem ile bağlantı kurarlar. OSI modelinde 1. ve 2. katmanda çalışırlar. Ağ arabirim kartları genel olarak 2 grupta incelenebilirler. Ethernet arabirim kartları kullanılan kablonun özelliğine göre aldıkları elektriksel sinyalleri ya da ışık dalgalarını sayısal verilere çevirir. Kablosuz (Wireless) arabirim kartları ise aldıkları elektromanyetik dalgaları sayısal verilere çevirir.

17 KAYNAKÇA

18 TEŞEKKÜRLER..


"DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ 2013772013 " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları