Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Anavatanı Hindistan olan mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısağın tarihi insanlık kadar eskidir.Tarihin ilk çağlarında Sümerler’in.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Anavatanı Hindistan olan mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısağın tarihi insanlık kadar eskidir.Tarihin ilk çağlarında Sümerler’in."— Sunum transkripti:

1

2 Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

3 Anavatanı Hindistan olan mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısağın tarihi insanlık kadar eskidir.Tarihin ilk çağlarında Sümerler’in sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları elde edilen arkeolojik kayıtlardan anlaşılıyor. Sarmısak bugün dünyanın her tarafında yetiştirilmektedir. SARIMSAĞIN TARİHİ Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

4 GENEL ÖZELLİKLERİ Sarımsak zambakgiller ailesinin en keskin kokuya sahip üyesi olup mutfak soğanına çok benzemektedir. Sarımsak 300 kadar çeşidiyle bilinen en eski bahçecilik ürünleri arasında yer almaktadır.   Avusturya hariç, Avrupa ve Asya’dan kuzeybatı Amerika’daki Pasifik Okyanusu kıyılarına kadar olan kuzey yarım kürede geniş bir yayılış alanına sahiptir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

5 GENEL ÖZELLİKLERİ   Tüm dünyada tarımı yapılmakta ve yılda tondan fazla üretilmektedir. Ülkemizde yıllık ortalama üretim 75000– tondur ve Erzurum, Rize ve Trabzon illeri dışında tüm bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Kastamonu üretimin en fazla yapıldığı ilidir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

6   Sarımsak kendine özgü koku ve lezzeti veren biyolojik aktiviteye sahip organosülfürlü bileşenler içermektedir.   Sarımsakta aroma oluşumu diğer tat ve koku verici maddelerden farklı olarak enzimatik yol ile oluşmaktadır.   Aroma, hücre dokusunun kesilme ya da ezilmesi sırasında hücre özsuyunda bulunan sülfür bileşenleri alliinaz enziminin etkisi ile hızlı hidrolize uğraması sonucu taze ezilmiş sarımsak kokusunun oluşumunu sağlamaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

7   Sarımsakta bulunan sülfür bileşenlerinin % 85’ini aliin, % 5’ini isoalliin ve % 10’unu metil aliin oluşturmaktadır ve bunlar tamamıyla kokusuz bileşenlerdir.   Sarımsağın biyolojik aktif maddeleri reaksiyonlar sonucunda oluşan alisin, ajoen ve diallilsülfür bileşikleridir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

8 SARIMSAĞIN BİLEŞİMİ   Sarımsağın içeriğinde şimdiye kadar saptanabilen 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit bulunmaktadır.   Bu aminoasitlerin içinde vücut tarafından sentezlenemeyen ve yiyecekler aracılığıyla dışardan alınması gerekenlerin tümü mevcuttur ve bu özelliği ile sarımsak, “mucize bitki” olarak tanımlanmaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

9   Büyük bir kısmı su olan sarımsağın bileşiminde früktoz, protein, lif ve serbest aminoasitler bulunmaktadır.   Yüksek oranda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, vitamin A ve C ile düşük oranda kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, mangan, B grubu vitaminler içermektedir. Ayrıca fenolik madde içeriği de yüksektir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

10 SARIMSAĞIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Yüzyıllardır bilinen ve kullanılan, doğal bir antibiyotik ve antioksidan olan sarımsağın; sağlık açısından önemi kuşkusuz tartışılmazdır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

11 SARIMSAĞIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ   Antiseptik oluşu,   Bağışıklık sistemini güçlendirici,   Tansiyon ve kolestrol düşürücü,   İdrar ve safra salgılarını arttırıcı,   Kalp ve damar hastalıklarını önleyici,   Sakinleştirici,   Kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etkili,   Kanser yapıcı maddeleri vücuttan uzaklaştırıcı olması ilk akla gelen faydalarıdır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

12   Etkinin çiğ ve kuru olarak tüketilen sarımsakta daha fazla olduğu, pişirme ile etken maddelerin kayıplara uğradığı da bildirilmektedir.   Ayrıca, iştah üzerine olumlu etkiler yapması sonucu pankreastan insulin salgılanmasını arttırması ve kan inceltici özelliğe sahip olması nedeniyle anti-koagülan ilaç tedavisi görenler, diyabetliler ve hamilelerin tükettikleri miktara dikkat etmesi gerekmektedir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

13 SARIMSAĞIN ANTİBAKTERİYEL ETKİSİ   Antibakteriyel maddelerin en güçlü etkinliği, sarımsağın soğanında görülür.   Sarımsağın uçucu yağında bulunan çeşitli maddelerin kompleks etkilerinin söz konusu olduğunu belirtilir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

14 SARIMSAĞIN ANTİVİRAL ETKİSİ   Sarımsağın etken maddelerinin antiviral etkisi üzerine farelerde Influenza Virüsü ile 15 gün önceden başlayarak saf sarımsak özütünün oral yoldan uygulanmasıyla gerçekleştirilen deneylerde anlamlı antiviral etki ispatlanabilmiştir.   Eğer tedavi ilk enfeksiyon anında başlatılmazsa; sarımsak özütleri antiviral etki göstermezler. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

15 SARIMSAĞIN TÜMÖR ÖNLEYİCİ ETKİSİ   Sarmısağın antitümör etkisi vardır.   Sarmısaktaki alliinaz enzimiyle, setilsistein sülfoksit üzerinden giderek, reaksiyon ürünü olan tiyosülfit etil esterinin etkileri araştırılmıştır.   Hem etil ester, hem de analoğu esterlerin kuvvetli tümör önleyici olduklarını ispatlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

16 SARIMSAĞIN KAN PIHTILAŞMA SÜRESİNİ UZATMA ETKİSİ 100 g tereyağı kullanımı ile plazma fibrojen seviyesinin yükselmesi, 50 g sarımsak özütünün eş zamanlı kullanımı ile engellendiği ve bunun üzerinden değerlerin düştüğü gösterilmiştir.   Kan pıhtılaşma zamanını önemli biçimde uzattığı ispatlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

17 SARIMSAĞIN KAN BASINCINI DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ Yapılan çalışmalar sonucunda Sarımsağın yüksek kan basıncına sahip hastaların kan basınçlarını düşürdüğü kanıtlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

18 SARIMSAĞIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ   Sarımsağın kan şekerini düşürücü etkisi, pek çok hayvan deneylerinde ispatlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

19 SARIMSAĞIN METABOLİZMA ENZİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ   Kolesterolesteraz enzimlerinin faaliyetlerini engeller.   Sarımsak yağı, karaciğer mitokondrisinde oksidatif fosforilizasyonu azaltır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

20 SARIMSAĞIN YAŞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ. Sarımsak bütün salgı bezlerini çalıştırmak ve vücudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genç ve dinç olmayı, uzun yaşamayı sağlıyor. Yaşlanmayı geciktiriyor. Yaşlılarda ve kuvvetten düşmüş hastalarda tedavi edici etki gösteriyor. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

21 SARIMSAĞIN GENEL AĞRILAR ÜZERİNE ETKİSİ   Klinik araştırmalarda trombosit fonksiyonları ve kan lipit seviyesi üzerine sarımsak preparatlarının etkilerinin incelenerek genel ağrılar üzerindeki etkileri de irdelenmiştir.   İştahsızlık, sindirim bozuklukları, depresyon ve yorgunluk gibi durumlarda açıkça bir iyileşme gözlenmiştir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

22 Türkiye’de yaygın olamamakla birlikte; dünyada faklı şekillerde sarımsak tüketilmektedir. Son yıllarda kullanım kolaylığı nedeniyle kurutulmuş sarımsak tozuna ve kapsüllenmiş ürünlere olan ilgi giderek artmaktadır. Sarımsak tüketilme çeşitleri Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

23 1. 1. Kurutulmuş sarımsak tozu Sarımsak tuzu Sarımsak uçucu yağı Kapsüllenmiş sarımsak aromaları Sarımsak ekstraktı Dondurulmuş sarımsak İnce tabaka halinde sarımsak Sarımsak konservesi Kızartılmış sarımsak Sarımsak tüketilme çeşitleri Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

24 SARIMSAĞIN YAN ETKİLERİ  En sık bildirilen yan etkiler; halitozis, vücutta kötü koku, bulantı, kusma, ishal, nadiren hipersensitivite reaksiyonu (astma, kontakt dermatit), uzun süre topikal yoldan kullanıma bağlı olarak yanık oluşumudur. halitozis, vücutta kötü koku, bulantı, kusma, ishal, nadiren hipersensitivite reaksiyonu (astma, kontakt dermatit), uzun süre topikal yoldan kullanıma bağlı olarak yanık oluşumudur.  Ayrıca bir olguda trombositleri etkilemesi sonucu spinal hematom ortaya çıkmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

25 Besin Öğeleri Birim% Ana Bileşenler Sug58.58 Enerjikcal149 Proteing6,36 Toplam Lipid g0,50 Külg1,50 Karbonhidratg33,06 Toplam Lif g2,1 Toplam Şeker g1,00 Mineraller Camg181 Femg1,70 Mgmg25 Pmg153 Kmg401 Namg17 Znmg1,16 Cumg0,299 Mnmg1,672 Semg14,2 Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

26 VitaminlerBirim% Vitamin C mg31,2 Thiamin mg0,200 Riboflavin mg0,110 Niasin mg0,700 Pantotenik Asit mg0,596 Vitamin B 6 mg1,235 Toplam Folat mcg3 Folik Asit mcg0 Vitamin B12 mcg0,00 Vitamin A ıu0 Retinol mcg0 Vitamin E mg0,01 Vitamin K mcg1,4 LipidlerBiri m % Yağ Asitleri (Toplam Doymuş) g0,089 Yağ Asitleri (T.Tekli Doymamış) g0,011 Yağ Asitleri, (T.Çoklu Doymamış) g0,249 Kolesterol mg0 Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

27 AminoasitlerBirim% Triptofan g0,066 Teronin g0,157 İzolösin g0,217 Lösin g0,308 Lisin g0,273 Metionin g0,076 Sistin g0,065 Fenil Alanin g0,183 Tirozin g0,081 Valin g0,291 Arginin g0,634 Histidin g0,113 Alanin g0,132 Aspartic Asit g0,489 Glutamik Asit g0,805 Glisin g0,200 Prolin g0,100 Serin g0,190 Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

28 Çok uzun zamandır, halk arasında bir ilaç olarak kabul edilen sarmısağın, yalnızca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve soğuk algınlığını geçirmeye yardımcı olduğu düşünülüyordu. Ama son zamanlarda üst üste yapılan bilimsel araştırmalar, artık sarmısağın, kanseri engellemede kanıtlanmış etkisi ve alternatif kanser terapisinde, çok değerli bir yardımcı faktör olduğunu ortaya koyuyor. SONUÇ OLARAK Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ


"Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Anavatanı Hindistan olan mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısağın tarihi insanlık kadar eskidir.Tarihin ilk çağlarında Sümerler’in." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları