Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarda boy göstermeye başlayıp, ta mart ayına, hatta martın sonuna kadar saltanatını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarda boy göstermeye başlayıp, ta mart ayına, hatta martın sonuna kadar saltanatını."— Sunum transkripti:

1

2 Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarda boy göstermeye başlayıp, ta mart ayına, hatta martın sonuna kadar saltanatını sürdürür. Ispanaktan neler yapılmaz ki: ıspanaklı börek, yumurtalı ıspanak, parça etli veya kıymalı ıspanak, ıspanak salatası gibi, türlü türlü yemekler yapılır. Aslında, ıspanak bu kadar kıymetli bir besin mi ki, bu denli çok çeşit yemeğe giriyor? Yoksa, kış kıyamette başka doğru dürüst sebze bulunmadığından mı ıspanağa rağbet çok oluyor? Bu durumu bir irdeleyelim isterseniz.

3 Dört kişilik hazırlanmış bir tencere ıspanak yemeği için, bir kilo ıspanak almak gereklidir. Ancak alınan bir kilo ıspanağın hepsini yemeyiz. Çünkü, bu ıspanağı ayıklamak gerek. Bir kilo ıspanak ayıklandığında ortalama olarak yüz yetmiş gram fire verir. Geriye sekiz yüz otuz gram ıspanak kalır. Kalan bu ıspanakta, iki yüz on beş kalori mevcuttur. Demek ki bir tabak ıspanak yemeği yendiğinde sadece ıspanaktan, bir bireyin alacağı enerji miktarı elli dört kaloridir. Eğer bu ıspanağı kıyma, soğan, yağ gibi besinlerle birleştirip yemek şeklindeki halini hesaplayacak olursak, o zaman bir tabak ıspanak size ortalama yüz sekiz kalori kazandıracaktır.

4 Gelelim ıspanaktaki demir miktarına. Hani Temel Reis, başı sıkıştığında ıspanakları yutup, içindeki demir nedeniyle demir gibi oluyor ve önüne geleni çiğneyip geçiyordu ve bu haliyle Süpermen’i çatır çatır çatlatıyordu bunu gören çocuklar da bol bol ıspanak yiyordu ya.

5

6 Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İçeriğinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur. Ispanak kışın yetişen,madeni tuzların ve özellikle demirin zengin bulunduğu bir yıllık otsu bir sebzedir.Yemeği ve böreği yapılabilir.

7 Önerilen Hastalıklar: Kan yapıcıdır. Kemikleri ve dişleri sağlamlaştırır. Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır. Bedenin mineral ihtiyacını karşılayan bir sebzedir. Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı vücuda dayanıklılık verir. Ispanak diğer akraba sebzelerle kullanıldığı zaman etkisi kat kat artar, kereviz ve maydanozla kansızlığa, mide ülserine ve böbrek rahatsızlıklarına çok faydalıdır. Tere ve maydanoz ile birlikte kullanıldığında detoks ve toksin atıcı metot olarakta arınma kürlerinde kullanılır.

8

9 Ancak burada şunu da belirtmek gerek. Yapılan bir araştırmaya göre, ıspanak pişirildikten sonra tüketilmeli, bir daha ısıtılmamalıymış. Çünkü, ıspanak bir kez daha ısıtılırsa hafif zehirlenmelere yol açabilmekteymiş. Dipnot olarak bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Özellikle, minik çocuklara ıspanağı tekrar tekrar ısıtıp yedirmenin bir anlamı yoktur. Ispanak hemen hemen dünyanın her yerinde tanınan bir sebzedir. Taze olarak tüketildiği gibi konserve olarak ve dondurulmuş olarak da tüketime sunulmuştur. Ülkemizde de en fazla Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ispanağı satın alırken, yaprak kısımlarının yırtık, patlak, zedelenmiş olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Aksi takdirde ıspanaktan alacağınız C vitamininden yeteri kadar faydalanamazsınız. Ayrıca koyu yeşil yapraklı olan ıspanakların tercih edilmesinde sonsuz faydalar vardır.

10 İdrar söktürücüdür. Yorgunluğu giderir. Zihni kuvvetlendirir. Kolesterolü düşürür. Sindirimi kolaylaştırır. Hemoroite (Basur) iyi gelir. Kanser ve veremden korur. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır.

11 Şişmanlık ve şeker hastalığına da faydalıdır. Yatıştırıcı ve tonik etkileri de vardır. Yüksek oranda lif içerdiğinden kabızlığa iyi gelir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir.sifalibitkileriniz.com Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Karaciğer, mide ve pankreas salgılarını uyarıcı etkisi olduğu belirtilmektedir. Yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır. Yüksek oranda folik asit içermesi sebebiyle gebe kadınların omurganın bir yanının açık olması (spina bifida) hastalığı yüzünden sakat çocuk doğurma riskini en aza indirir.

12 Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Vücudun dayanıklılığını arttırır, kuvvet verir. Yorgunluğu giderir, zihni açar.Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerine ve görme bozukluklarına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoroite iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileştirilmelerini hızlandırır. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yaralıdır.

13

14


"Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarda boy göstermeye başlayıp, ta mart ayına, hatta martın sonuna kadar saltanatını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları