Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB TASARIM Temel Kavramlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB TASARIM Temel Kavramlar."— Sunum transkripti:

1 WEB TASARIM Temel Kavramlar

2 İçerik Ağ Nedir Protokoller İnternet nedir WEB nedir
İnternet adresleri IP adresi Elektronik Mektup HTML Neden web

3 Ağ nedir Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu yapıya bilgisayar ağı (network) adı verilir. Genel olarak iki tür ağ yapısı vardır: LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı) WAN (Wide Area Network-Geniş Alan Ağı)

4 LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı)

5 WAN (Wide Area Netwok-Geniş Alan Ağı)

6 Neden Ağ? Donanım paylaşımı (yazıcı, tarayıcı vb.)
Bilgi paylaşımı (bankalar, e-devlet uygulamaları, sanal mağazalar vb.) Yazılım paylaşımı

7 Ağlar: Peki bu farklı ağların birbiri ile bilgi alış-verişi yapmasını nasıl sağlarız ? Protokoller… TCP-IP HTTP FTP SMTP POP3 IMAP4

8 TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol),
Internet teknolojisinin teknik altyapısını oluşturan protokoller kümesidir. Sunucu (server) ve İstemci (client) mimarisine göre tasarlanmıştır

9 Sunucu (Server) Nedir? Bir ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara servis sağlayan bilgisayar. Genellikle tüm bilgiler bu bilgisayarda bulunur ve paylaşımlı olarak diğer bilgisayarlar tarafından kullanılırlar.

10 İstemci (Client) Nedir?
Bir ağ üzerinde, sunucu ya da sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.

11 TCP/IP nedir? İnternet ağının oluşabilmesi için, bilgisayarlar arasında bağlantılar ve iletişim konusunda ortak bir dil olmalıdır. Bu standart dil ve iletim protokolü TCP/IP (Transmission Control Protocol/ Internet Protocol) İletim Kontrol Protokolü/ Internet Protokolü olarak adlandırılmıştır.

12 HyperText Transfer Protocol (HTTP)
Kullanımı en yaygın olan TCP protokolüdür. Hypertext dosyalarının transferini gerçekleştirir. Hypertext dosyaları HTML (Hypertext Markup Language) işaretleme dili ile oluşturulan ve metin, resim, müzik video gibi çoklu ortam bileşenlerini bir arada bulunduran dosyalardır.

13 File Transfer Protocol (FTP)
Sunucu ve istemci bilgisayarlar arasındaki çift yönlü dosya transferine olanak sağlayan TCP protokolüdür Bir sunucu bilgisayar ile komut tabanlı ftp istemcisi, Windows tabanlı uygulama yazılımları veya web browser kullanımı yöntemleriyle FTP bağlantısı sağlanabilir.

14 Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)
Elektronik posta gönderilmesini sağlayan TCP protokolüdür. E-posta almak için ise POP3 (Post Office Protocol 3) ve IMAP4 (Internet Message Access Protocol) protokolleri kullanılır. POP3 protokolünü kullanmak için sistemde bir e-posta istemci programının kurulmuş olması gerekmektedir.

15 İnternet nedir? İnternet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslar arası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Belirli bir merkezi ya da ana bilgisayarı yok. Hiyerarşik yapısı yok. Bağlanan bütün bilgisayarlar eşit. Dünyadaki herkese açık!

16 İnternet nedir?

17 İnternet nedir? İnternet A.B.D.’de nükleer bir saldırıda haberleşme ağında yer alan bilgisayarlardan birinin zarar görmesi durumunda, haberleşmenin devam ettirilmesi amacıyla 1966 sonlarında başlatılan askeri çalışmalar sonucunda icat edilmiştir.

18 İnternet nedir? 1969 yılında tamamlanan “ARPANET” projesi ile dünyadaki ilk internet uygulaması fiilen başlamıştır. yılları arasında ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarında yer almaya başlamıştır.

19 WEB nedir? WWW, Web, ya da W3 (World Wide Web), yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşmamızı sağlayan bir çoklu hiper ortam sistemidir.

20 WEB nedir? Hiper ortam, bir dökümandan başka bir dökümanın çağırılmasına (navigate) olanak sağlar. Bu ortamdaki her veri (object), başka bir veriyi çağırabilir (link).

21 IP Adresi Internet ağı üzerinde bulunan her bilgisayarın tekil bir IP adresi vardır. Bu adres bilgisayarların birbirlerini tanımalarını ve iletişim kurmalarını sağlar. IP adresleri noktayla ayrılmış dört haneli sayısal veriden oluşur. Her hane arasındaki değerlerden oluşmaktadır. IP Örneği :

22 URL Adresleri(Uniform Resource Locator)
Günlük hayatta kullandığımız web adreslerine verilen addır. IP ve DNS adres yapısının üzerinde bulunan ve kullanıcıya yakın bir katmandır. Bu sayısal değerleri (Ip adresini) akılda tutmanın zor olduğu düşünülerek, aynı adrese karşılık gelen ve sırasıyla; protokol, servis adı (bilgisayar ya da yazılım), sunucu adı, servis türü (kategori), ülke kodu gibi bölümlerden oluşan isimler kullanılır.

23 URL Adresleri(Uniform Resource Locator)
URL adresleri, IP adresini bilmeden sunucu sistemlere ulaşabilmemizi ve adını, kategorisini bildiğimiz kurum ve kuruluşların Web adreslerini tahmin edebilmemizi sağlar.

24

25 Uzantılar .edu : Educational (Eğitim) .com : Commercial (Ticari)
.gov : Governmental (Kamu) .mil : Military (Askeri) .net : Network (Ağ) .org : Organization (Organizasyon/kuruluş) .tr : Türkiye .de : Almanya .ca : Kanada .fr : Fransa .jp : Japonya .au : Australya Eğer konumu belirten uzantı yok ise A.B.D.

26 Elektronik Mektup (e-mail)
Elektronik mektup ,bireylerin internet ile kişisel bağlantısını sağlamaktadır. İnternet üzerinden herhangi bir kullanıcıya elektronik mektup göndermek için kişinin adresi olması gereklidir. Örnek:

27 HTML HTML (Hyper Text Markup Language) web sayfalarının hazırlanmasında kullanılan dildir.

28 HTML Artık resimler ve multimedya dosyaları da (animasyon, video) bağ olarak kullanılabilmektedir.

29 HTML HTML üç kısımdan oluşur. Bunlar;
1. <html> ; Ana bloktur.Tüm html dosyaları "<html> </html>" arasında yer alır.

30 HTML 2. <head> ; Tanımlamalar yani kullanıcının browserde görmediği bölümdür. Bu kısımda site ile ilgili açıklamalar, arama motorları için anahtar kelimeler, site başlığı, CSS ve javascriptler gibi bölümler bulunur.

31 HTML 3. <body> ; Sayfa üzerinde görülecek herşeyin yazıldığı bölümdür. Yani sayfa içeriğinin başlangıç ve bitiş bloğu denebilir.

32 Neden web? Herşeyden önce Web, açık bir sistem. Platform, bilgisayar, işletim sistemi vb bağımlı değil. Web üzerinden pek çok bilgi kaynağına kolayca erişilebilir. Web uygulamaları geliştirmek ve bunları kullanıma sunmak çok kolay.

33 Neden web? Web ortamları artık son derece dinamik.
Aranılan bilgilere, birtakım tarama mekanizmaları (Search Engines) sayesinde kolayca ulaşılabilir.


"WEB TASARIM Temel Kavramlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları