Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fıkıh Beden ve çevre temizliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fıkıh Beden ve çevre temizliği"— Sunum transkripti:

1 Fıkıh Beden ve çevre temizliği

2 BEDEN TEMİZLİĞİ

3 İnsan sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek ister
İnsan sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek ister.beden temizliği sağlıklı olmak ve bazı ibadetleri yapabilmek için gereklidir.örn:namaz kılmak ve Kabe’yi tavaf etmek için abdest almak zorunludur.Dinin emirlerine uyarak günde 5defa abdest alan kimse beden temizliği alışkanlığı kazanmış olur.

4 Peygamberimiz’de her türlü temizliğe dikkat etmiş,haftada en az bir kere vücudun tamamen yıkanıp temizlenmesi,yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanmasını tavsiye etmiştir.ayrıca gusül ve abdestin yanı sıra tırnakların kesilmesi,saç ve sakal bakımına dikkat edilmesini de öğütlemiş ağız ve diş sağlığına da önem göstermiştir.

5 Temizlikle ilgili hadisler
Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir, cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun. (Et-Tıbbün Nebavi s.216) Benim ümmetim kıyamet gününde yüzleri parlak, elleri ve ayakları nurlu olarak haşrolunacaktır. Herkes gücünün yettiği kadar bu parlaklığı arttırsın. Câbir anlatır: "Peygamber salla'llahü 'aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Hilâl eylemek dişleri arıtır, pâk eyler, diplerini sağlamlaştırır ve ağız kokusunu güzel eyler." (Önder ÇAĞIRAN, Tıbbi Nebevi,1. Baskı, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1996) Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, Zira cennete temizler girer. (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 96/2)

6 ÇEVRE TEMİZLİĞİ

7 Dinimiz beden ve elbise temizliğinin yanında yaşanılan tabii çevreninde temiz tutulmasını istemiştir.Bu nedenle temizlik bazı ibadetler için şart kılınmıştır.Örn:namaz kılmak için elbisenin ve namaz kılınacak yerin de temiz olması şarttır. peygamberimiz temizliğin önemini sık sık vurgulamış ve insanları da uyarmıştır.

8 Yolların,mesire yerlerinin ,su kaynaklarının ve hayvan barınaklarının zararlı çöp ve döküntüler ile kirletilmemesini istemiş;özellikle ev,avlu,sokak ve camilerin temiz tutulmasını öğütlemiştir.Allah resulü Mescid-i Nebi’nin temizliğini üstlenen kimseye özel ilgi göstermiş ve ona hayır dualarında bulunmuştur. Çevre temizliği kişisel değil toplumsal bir konudur.Burada ferdlerin karşılıklı hak ve görevleri söz konusudur.

9 Ayrıca camiye veya insanların toplu halde bulundukları yerlere gidecek olan kimsenin de soğan sarımsak gibi kokuları başkalarını rahatsız edecek yiyeceklerden kaçınması gerekir. İslam’ın temizliğe verdiği önemi kavrayan kimse kalbini her türlü düşünceden arındırır.Yediği,içtiği ve giydiği şeylerin helal olmasına dikkat eder.Yaşadığı çevreyi temiz tutar.

10 Büşra yılanlı B


"Fıkıh Beden ve çevre temizliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları