Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hadi bir futbol kulübü kuralım....

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hadi bir futbol kulübü kuralım...."— Sunum transkripti:

1 Hadi bir futbol kulübü kuralım....
TFF Türkiye Futbol Yönetişim Sistemi UEFA’nın 53 ülkesindeki gibi olsaydı.. Hadi bir futbol kulübü kuralım.... Kulüp Dernekler Kanuna göre oluşturulurdu . Kulüp İlçe Futbol Birliğine (İÇFB) üye olurdu Tesisler (bedelsiz) İlçe Belediyesinden Hakem ücretlerini kulüp öderdi Gönüllü Organizasyon (hakemler/oyuncular/çalıştırıcılar/idareciler)

2 TFF İlçe Futbol Birliği (İÇFB) bir dernektir
İÇFB yönetimini ilçedeki kulüpler belirler İÇFB ilçe liglerini düzenler İÇFB fikstürü, Disiplin Kurullarını belirler İÇFB İl Futbol Birliğinin (İFB)üyesidir.

3 TFF İl Futbol Birliği (İFB) de bir dernektir
İFB Yönetim Kurulunu İÇFB seçer İFB İl Amatör üst Liglerini düzenler İl Belediyesi Sahaları ücretsiz temin eder. İFB iÇSB’lerinin Spor Hukuku açısından itiraz üst makamıdır İFB TFF Genel Kurulunda belirli bir oyla temsil edilir.

4 TFF TFF = Dernekler kanuna göre kurulan bir dernektir
TFF Genel Kurulu İFB ve/veya İFB’lerinin oluşturduğu Bölgesel Federasyonlar (BF) ve Profesyonel Liglerden oluşur. BF’a örnek: Ankara FB, Kuzey Marmara FB, Doğu Karadeniz FB gibi BF= RA = Regional Association TFF MOK (Milli Olimpiyat Komitesinin) üyesidir.

5 TFF Profesyonel Kulüpler TFF Genel Kurulunda en fazla (%50) ile temsil edilir. TFF Genel Kurulunda da bazı guruplar da temsil edilebilir. (Antrenörler, Hakemler, Oyuncular, Kadın Futbolu vb...) Kısacası aşağıdan yukarıya demokratik bir yapılanma

6 TFF Bazı ülkelerde Profesyonel Ligler kulüpler tarafından yönetilir. O zaman TFF yalnızca Milli Takımlar, Amatör Futbol ve Eğitim / Gelişim ile ilgilenir. TFF Yönetim Kurulunda ’da Kulüpler Birliği Bşk’ı da yer alır. Hakem yönetimi genelde Profesyonel’dir.

7 TFF Spor Hukuku Disiplin, Etik ve Tahkim Kurullarından oluşur. Bazı ülkelerde Uyuşmazlık Çözüm Kurulu da vardır. Savcılık müessesi (çoğu ülkede) işler konumdadır. Genel Sekreterlik çok önemli bir makamdır.

8 TFF Ya Türkiye’de Durum Ne ? TFF Dernek Değildir.
TFF kanun ile kurulmuştur. (Avrupa’da tek) TFF Genel Kurulu % 90+ Profesyonel Lig Temsilcilerinden oluşur. (Avrupa’da en yüksek oran %50 ile Hollanda) Türkiye’de BF’lar yoktur. Amatörler 10 kişi ile temsil edilir.

9 TFF Ya Türkiye’de Durum Ne ?
5. Spor Hukuku açısından belirgin bir fark yok. 6. Savcılık Kurumu kağıt üstünde vardır Hakem Yönetimi Amatördür. Genel Sekreterlik makamı göstermeliktir.

10 Türkiye’de Futbol Yapılanmasında Diğer Örgütler
TFF Türkiye’de Futbol Yapılanmasında Diğer Örgütler Kulüpler Birliği TASKF Dernekler

11 TFF Kulüpler Birliği Vakıfdır Kanunda ve statüde yeri yoktur TASKK
Sadece futbolu içermez Dernektir / Konfederasyon 78 ildeki ASKF’ler

12 Dernekler TÜFAD TFHGD PFD FUTBOL-SEN
TFF Dernekler TÜFAD TFHGD PFD FUTBOL-SEN

13 TFF Profesyonel Futbol 128 Profesyonel Takım 4 düzey BAL (ara lig)
4500 kadar lisanslı futbolcu Süper Lig hariç tüm liglerin deplasman masraflarını TFF ödüyor

14 TFF Profesyonel Futbol Tüm liglerin hakem ücretlerini TFF ödüyor
BAL Liginin antrenör ücretlerini TFF ödüyor

15 TFF Amatör Futbol Lisanslı faal futbolcu sayısı: 273.382
12000 civarında kulüp TFF hakem ve saha ücretlerini ödüyor Birçok oyuncu gerçek amatör değil Tesisler çoğunlukla SGM’nün. Ücreti karşılığı kullandırılıyor. Müsabakalar çok maliyetli Sonuç: Çok az sayıda katılım, gönüllülük düzeyi düşük, merkezi teşkilat (TFF) destekli

16 TFF Sonuç UEFA’nın diğer 53 ülkesinden çok farklı bir yönetişim modeli
Aşağıdan yukarı değil yukarıdan aşağı yapılanma Sivil Toplum Örgütü modeli yerine özel hukuk modeli Tam demokratik olmayan bir yapılanma Mali özerkliği kısmen merkezi idareye endeksli bir model


"Hadi bir futbol kulübü kuralım...." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları