Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zeynep Çelik Sunar….

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zeynep Çelik Sunar…."— Sunum transkripti:

1 Zeynep Çelik Sunar…

2 İçerik Metotlar “Return” İfadesi Kapsam Uygulama

3 Metot Ne Demek? C# içerisinde küçük bir program birkaç sınıftan ve bu sınıflar ise değişik metotlardan oluşmaktadır. Dolayısı ile metotlar sınıf içerisinde değişik işler yaptırmak için kullandığımız küçük kod parçacıklarıdır.Örnek verecek olursak int, string, double gibi

4 Örnek: MetodunDonecegiTip degiskenAdi; degiskenAdi = metot(); Yani random sayı örneğine dönecek olursak kodlar şu şekilde olacaktır: Random x = new Random(); int sayi; sayi = x.Next(1,100); label1.Text = sayi.ToString();

5 Metot Çağırma Bir metodu, görevini gerçekleştirmesi için adını kullanarak çağırırsınız. Metot bilgi gerektiriyorsa, verileri istendiği gibi sunmalısınız.

6 Yöntemin Çağrılma Sözdizimi:
Metodun bir adı olmalıdır. Fakat c# büyük küçük harfe duyarlıdır. “Result” cümlesi isteğe bağlıdır. Eğer kullanılmışsa, result olarak tanımlanmış değişken, metotdan dönen değeri içerir. “argumentList” metodun alacağı isteğe bağlı bilgiyi sağlar. Her parametre için bir bağımsız değişken vermek gerekir ve her bağımsız değişkenin değeri kendine karşılık gelen parametrenin türüne uygun olmalıdır.

7 Metotları Aşırı Yükleme
İki tanımlayıcı aynı ada sahipse ve aynı kapsam içinde bildirilirse, aşırı yüklü (overload) oldukları söylenir. Örneğin, aynı yöntem içinde aynı adla iki yerel değişken bildirirseniz, program hata verir.

8 Return Komutu Yönteminizin bir bilgi döndürmesini istiyorsanız, yöntem içinde bir return ifadesi yazmalısınız. Return anahtar sözcüğünden sonra, dönen değeri hesaplayan deyim ve sonunda noktalı virgül yer alır.

9 Kapsam Uygulamak Metotlarda görülen değişkenler daha sonra için de kullanılır. Yöntem tamamlandığında, bu değişkenler ortadan kalkar. Bir değişkenin kapsamı, değişkenin o program içinde kullanılabildiği bölgedir. Kapsam, değişkenler için olduğu gibi metotlar için de geçerlidir.

10 Kapsamı Tanımlama Yerel Kapsam:
Bir yöntemin gövdesini oluşturan açılan ve kapanan küme parantezleri, kapsamı tanımlar. Bir yöntemin gövdesi içinde bildirdiğiniz bütün değişkenler, o yöntemin kapsamına eklenir; yöntem bittiğinde ortadan kalkarlar ve sadece o yöntemle çalışan kod ile erişilebilirler. Sınıf Kapsamı: Bir sınıfın gövdesini oluşturan açılan ve kapanan küme parantezleri de bir kapsam oluşturur. Sınıf gövdesi içinde bildirdiğiniz bütün değişkenler, o sınıfın kapsamındadır. “Field” olarak adlandırılır. Yöntemler arasında bilgiyi paylaşmak için alanları kullanabilirsiniz.

11 Yerel Kapsam vs Sınıf Kapsamı
Yerel Kapsam: { int x=3; } Sınıf Kapsamı: int x=4; int y=2; };

12 TEŞEKKÜRLER


"Zeynep Çelik Sunar…." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları