Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Küçükbaş Hayvancılık Projesi (Kuzu Üretimi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Küçükbaş Hayvancılık Projesi (Kuzu Üretimi)"— Sunum transkripti:

1 Küçükbaş Hayvancılık Projesi (Kuzu Üretimi)

2 KOYUNCULUK EKONOMİK DEĞERLER ET SÜT YAPAĞI DERİ GÜBRE

3 Kuzu Yetiştiriciliği MERİNOS KOYUNU

4 NEDEN MERİNOS KOYUNU ? Merinos Koyunu 1935 yılında o zamanki ismi ile Karacabey Harası bünyesinde ıslah çalışmaları başlamıştır. O zaman bu zamana kadar Anadolu’nun her bölgesine yayılmış, verimliliği ve bölgelere adaptasyonu sağlanmış yerli koyunlardan üstün verimli bir ırk olarak tanınmıştır. Canlı ağırlıkları, yapağı verimi, kuzu verimi, diğer yerli ırklardan yüksektir. Kuzularda gelişme hızlı, hastalıklara daha dirençlidir.

5 MERİNOS KOYUNUN ÖZELLİĞİ
Canlı Ağırlık: Erkek: kg ; Dişi: kg Laktasyon süt verimi: kg Laktasyon Süresi: gün Bir batında kuzu sayısı: , İkizlik oranı: % Kuzu doğum ağırlığı: kg Sütten kesim ağırlığı (120 .gün): kg Kirli yapağı verimi: kg Temiz yapağı oranı: %

6 MERİNOS KOYUNUN DIŞ GÖRÜNÜŞÜ
1- Vücut tamamen beyaz renktedir. 2- Kuyruk yağsız , ince ve uzundur. 3- Koç ve koyunlarda genellikle boynuz bulunmaz. 4- Başın yüz kısmı ile bacakları yapağı ile örtülü değildir.

7 Entegre Küçükbaş Hayvancılık Projesi
Projede toplam 2500 Küçükbaş /bir hisse 25 küçükbaş =%100 hisse şeklinde olacağından toplamda bir hisse üzerinden 100 kişi ile sınırlıdır. 1 Kişi 25+1 ve katları şeklinde projeye dahil olabilir. Proje 25’er katılımcı ile 4 Etaptan oluşacaktır. Proje içinde yer alan; tüm hayvanların tedariki, arazinin temini, ağılların yapılması, bakıcıların ayarlanması ve çalıştırılması, veteriner hizmetlerinin sağlanması, yem tedarikinin sağlanması, kuzu üretimi, pazarlanması, profesyonel bir yönetimle yatırımcıların kendi hisselerini resmi temsil edeceği anonim şirketinin kurulması dahil tüm üretimin organize edilmesini Tarım Federasyonu üstlenmektedir. Projede 25’lik gruplar halinde temin edilecek hayvanlar yatırımcının adına T.C. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı “Çiftçi Kayıt Sistemine” kayıt ettirilecektir. Tüm hayvanlar Tarsim İle Sigorta güvencesi altına alınacaktır.

8 Entegre Küçükbaş Hayvancılık Projesi
Proje toplamında bir araya getirilen tüm küçükbaş hayvanların doğumlarının sonunda dünyaya gelen yeni doğumlar toplamı, proje dâhil olan tüm ortaklara hissesi oranda eşit pay edilecektir. (Buna havuz sistemi adı verilecektir.) Bu sayede tüm yatırımcıların adil eşit kazanç elde etmesi amaçlanmaktadır. (Örneğin: 1. Etapta 625 Damızlık Koyunumuzun toplamda 850 Kuzu dünyaya getirdi. 25 yatırımcımız var; 850/25= bir yatırımcı adına 34 kuzu kayıt edilecektir. Bu sayede her hangi bir yatırımcının damızlığı tek doğum yaptı, diğerinin ikiz… Yada bir yatırımcının damızlığı gebe kalmadı, düşük yaptı, doğan kuzu öldü, diğerine neden bir şey olmadı gibi muhalefetliği ortadan kaldıracak, eşit oranda yatırıma giren kişiler eşit oranda gelir elde edeceklerdir.) Yatırımcı, hissesini istediği zaman, müşterisine istediği fiyattan satarak yatırımcılıktan ayrılabilir. Yatırımcı ilk iki kuzu üretimi içinde ayrılamaz, buna rağmen ayrılmak isterse ana yatırımdan hak talep etmeden sadece küçükbaş hayvanlarını satarak yatırımcılıktan ayrılabilir.

9 Entegre Kuzu Üretimi Ön Görülen Fizibilite

10 ETAPLAR Etap; (Başlamıştır)
Projemiz etaplara ayrılmıştır. 1. etaba giren yatırımcılarımız projeyi başlatan model yatırımcı olacağından daha avantajlı yatırıma girmesi planlanmaktadır. 2’inci 3’üncü 4’üncü etaplarda yatırıma girmeyi planlayan katılımcılar hem daha fazla katkı bedeli ile yatırıma gireceği gibi hem de daha uzun vadede dönüş sağlayacaktır. Etap; (Başlamıştır) KATILIMCI BAŞINA : 25 KOYUN + 1 KOÇ = TL 1.ETAP TOPLAM HEDEF: 625 KOYUN + 25 KOÇ 2. Etap; ( 1 Ay Sonra Açılacak) KATILIMCI BAŞINA : 25 KOYUN + 1 KOÇ = TL 3. Etap; ( 2 Ay Sonra Açılacak) KATILIMCI BAŞINA : 25 KOYUN + 1 KOÇ = TL 4. Etap; ( 3 Ay Sonra Açılacak) KATILIMCI BAŞINA : 25 KOYUN + 1 KOÇ = TL

11 1.ETAP YATIRIM PLANI 1.AY ; 625 KOYUN +25 KOÇ İÇİN 1000 M2 ; KUZULAR İÇİN 1000 M2 KAPALI AĞIL, 2 BAKICI EVİ, 800 M2 YEM VE TEÇHİZAT DEPOSU, Yem Yatırımı: Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf samanı, arpa samanı ve buğday samanı verilmelidir. Kaba yem olarak; Koyunlar için: 1250 g x 150 gün x 625 baş Koçlar için : 1500 g x 150 gün x 25 baş Kuzular için: 500 g x 120 gün x 800 baş % 10 zayiatla beraber yaklaşık kg hesap edilmelidir. Bu kaba yem kuru ot, kuru yonca veya saman olabilir. Kesif yem olarak; Koyunlar için: 800 g x 150 gün x 625 baş Koçlar için : 1000 g x 150 gün x 25 baş Kuzular için: 400 g x 120 gün x 800 baş % 10 zayiatla beraber yaklaşık kg hesap edilmelidir. Bu kesif yem arpa kırma, buğday kırma veya hazır yem olabilir.

12 1.ETAP YATIRIM PLANI 1. Etap için; hayvanların temini, Hayvanların bakımı için en az bir aile sürekli çiftlikte ve en az bir çoban ve ailesi istihdam edilecek, bu ailelerin maaşları, sosyal güvenlikleri, iaşeleri karşılanacaktır. Ağıllara elektrik ve su getirilmesin sağlanması, biriken gübrelerin dışarıya atılması için makine ve teçhizatların tedarikin sağlanması, Hayvanların sulanması için ağıl dışına sulama oluklarının yaptırılması, Tuz taşlarının temini, yem karma ve yem hazırlama makinelerinin temini, Hayvanların yaz dönemlerinde dışarıda kalacaklarından ağılımızın bulunduğu bölgenin etrafının çitlerle çevrilmesi, Veteriner hizmetlerinin sağlanması için yeteri kadar veteriner temini ve hayvan sağlığı için veteriner tarafından belirlenen ilaç ve temizlik giderlerinin sağlanması, Çoban için; çoban köpekleri, at ve teçhizatı, Hayvanların sigortalanması,

13 1.ETAP YATIRIM PLANI AŞILAMA ve İLAÇLAMA Koyunculukta hayatın belirli dönemlerinde yapılan aşılamalar yanında yılda bir veya iki defa yapılan aşılamalarda vardır. Koyunlarda başlıca şu aşılamalar yapılacaktır. Ektima aşısı: Aşı doğumu takiben bütün kuzulara yapılır ve hayat boyu bağışıklık verir. Brucella Melitensis Rev-1 aşısı : Bulaşıcı yavru atma aşısı olarak da bilinir. Aşı 3-8 aylık bütün kuzulara yapılır ve hayat boyu bağışıklık verir. Çiçek Aşısı: Yılda bir defa ve sıfat öncesi yapılır. Antraks aşısı: Dalak aşısı olarak bilinir. Yılda bir defa ve ilkbaharda yapılır. Şap aşısı: Tabak aşısı olarak bilinir. Yılda iki defa ilkbaharda ve sonbaharda yapılır. Enterotoksemi aşısı: Kılçık aşısı olarak bilinir. Yılda iki defa 21 gün ara ile anız döneminde yapılacaktır. Aşıların yeterli bağışıklığı sağlaması için aşılamaların en az günlük aralıklarla yapılması planlanmaktadır. Sürüdeki çoban köpekleri de her yıl kuduz aşısı ile aşılanacaktır. Parazitlere karşı ilaçlama ise yılın muhtelif zamanlarında yapılır. İç parazitlere karşı yılda 2 kez ilkbaharda ve sonbaharda ilaçlama yapılacaktır. Dış parazitlere karşı ilkbahar, yaz ve sonbaharda olmak üzere yılda en az 3 kez ilaçlama yapılması planlanmaktadır.. Dış parazit ilaçlaması koyunlar banyo yaptırılarak uygulanacaktır.

14 1.ETAP YATIRIM PLANI AĞILLARIN TEMİZLİĞİ Koyunlar kışın ağıllarda barındırılır. Kış süresince ağılların tabanında biriken gübreler her yıl temizlenecektir. Hayvanlar ilkbaharda meraya çıktıklarında ağıllardaki gübrelerde iyice kurumadan ağıllardan çıkarılacak, taban, tavan ve duvarlar süpürülerek temizlendirilerek ağıllarda da parazitlerle mücadele yapılacaktır. Yaz döneminde koyunlar ağıllara alınmazlar ve açık avlularda yatırılırlar. Hayvanların yattıkları avlular sık sık süpürülerek buralarda gübre birikmesi önlenecektir. Avlularda belirli aralıklarla ilaçlanarak bit, pire, kene ve sinek gibi haşerelerle mücadele edilecektir. Hayvanlarda dış parazitlere karşı ilaçlamanın yapıldığı gün mutlaka ağıl ve avlularda ilaçlanmalıdır. Sonbaharda hayvanlar ağıla alınmadan önce ağılların tavan, taban ve duvarları yine süpürülerek temizlenecektir.

15 BEKLENEN GELİR Not: Damızlık Dişi Hayvan Cinsi: Merinos, Damızlık Erkek Hayvan Cinsi: Bafra Koçu veya Tahir ova Koçu olacaktır. Hayvanlarda Batım (Doğurganlık) 1,3 kuzu üretimi üzerinden fizibilite öngörülmüştür. Proje sadece kuzu üretimi üzerine planlandığından yeni doğan kuzulara 1,5 ay ana sütü verilecek, sonra sütten kesilen damızlıklar tekrar gebe kalması sağlanarak her 8 ayda bir doğum yaptırılması planlanmaktadır. Yeni doğan dişi kuzular damızlık olarak sürüye dâhil edilecek ve bu yeni doğan kuzular 1 yaşını doldurduğunda doğum yapabilir olgunluğa ulaşmaktadır. Öngörülen fizibilitede dişi doğan kuzuları sürüye katarak damızlıkları çoğaltıp, erkek kuzuları satışa gönderilerek hem sürüyü sürekli çoğaltıp hem de erkek satışlarından gelir elde edilmesi planlanmaktadır. Sürekli gebe ve süt veren sürüde 48. ayı dolduran ilk damızlıklar sırayla satışa gönderilecek bu sayede sürü sürekli genç tutularak verimliliğin düşmesi engellenecektir. * Gelir Fizibilitesi yukarıda Entegre Kuzu Üretimi Ön Görülen Fizibilite Tablosunda detaylı olarak yer almaktadır.

16 BEKLENEN GELİR Kuzu üretiminden sonra satış ve gelirlerin dağılımı;
Doğan Erkek kuzular her doğum döneminde karkas et ( 3 aylık) olduklarında borsa fiyatları ile satılacaktır. Satıştan elde edilecek gelirlerin % 50 si temettü olarak dağıtılacak, % 50’si de şirket giderleri olan ayrılan damızlık hayvanların barınma, ağıl genişletme, yeni istihdam, veteriner hizmetleri, hayvancılık sigortası, danışmanlık masrafları için şirkete aktarılacak. Entegre Kuzu Üretimi Ön Görülen Fizibilite tablosunda detaylı olarak yer aldığı gibi 48. ayın sonunda hem yatımınızın tamamının dan fazlasını geri aldığınız gibi hala da 200’ün üzerinde küçükbaş hayvan varlığınız mevcut olacaktır.

17 Sancak Mah. Tiflis Cad. Sema Yazar Sokak No:3 Yıldız
İLETİŞİM İLETİŞİM  Sancak Mah. Tiflis Cad. Sema Yazar Sokak No:3  Yıldız Çankaya / Ankara Tel: +90 (312) Fax: +90 (312) 440 4 


"Küçükbaş Hayvancılık Projesi (Kuzu Üretimi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları