Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KASTAMONU arkeoloji MÜZESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KASTAMONU arkeoloji MÜZESİ"— Sunum transkripti:

1 KASTAMONU arkeoloji MÜZESİ

2 ARKEOLOJİ MÜZESİ Müze binası 1915–1917 tarihleri arasında Mimar Kemalettin tarafından ittihat ve terakki binası olarak inşa edilmiştir.1945 Yılında depo,1952 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış olup, karma bir müzedir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını bulmak, toplamak ve korumakla yükümlüdür. 2863–3386 sayılı kanunlar gereğince işlem yapılmaktadır. Müzenin Arkeoloji, Etnografya Eser Seksiyonları ile Atatürk’ün Kastamonu’ya gezilerine ait eşya ve fotoğrafların teşhir edildiği bir salon ile bir ihtisas kitaplığı bulunmaktadır. Müze binasının 1997 yılında onarım ve restorasyonuna başlanmış 2002 yılında 500 Milyarlık ödenek sağlanarak Teşhir salonu ve ek depo binası, Kalorifer sistemi ile modern bir görünüşe sahip olmuş, vitrin aydınlatılması ve çevre düzenlemesi yapılara 14 Haziran 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Atilla KOÇ tarafından hizmete açılmıştır. ARKEOLOJİ MÜZESİ TOPLAM ESER SAYISI Arkeolojik Eser Sayısı : Sikke Sayısı : Toplam :

3 Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Şapka ve Kıyafet İnkılabı hakkındaki Nutkunu bu müzede gerçekleştirmiştir .

4 Atatürk’ün bu müzeye geldiğinde kullandığı özel eşyaları

5 Atatürk’ün Çalışma Masası

6 Atatürk’ün Şapkası

7 Atatürk’ün Kullandığı Yemek Takımı

8 Atatürk’ün Kullandığı Banyo Takımı

9 Atatürk’ün kıyafetlerinin benzeri (orijinal değildirler)

10 Tekke Biçimi Lahit Pişmiş Toprak ( Roma Çağı )

11 7 yaşındaki bir çocuğa ait mezar taşı

12 Ceset baş taraftan koyulur
Ceset baş taraftan koyulur . Tam olarak yerleşmesi için sağ tarafta bulunan iki kapaktan eller yardımıyla bacaklar aşağıya doğru çekilir

13 -Lahit Mermer Roma Çağı Kastamonu Araç İlçesi , Kavacık köyü , fındıcak mevkiinde tarihinde tümülüs kazısında açığa çıkmıştır . Aradan 42 yıl geçmesine rağmen saçları yok olmamıştır . Öldükten sonraki hayata inandıkları için yanlarına bardak , tarak vb. eşyaları gömülmüştür Not : Yakılmış bir ceset değildir .

14 Steller Salonu

15 Antropomorfik Vazo

16 Eski Tunç Çağı BİZ (Kemik ) Kemik deliciler

17 tarihinde samsun dündartepe kazısından çıkarılan eserler o tarihlerde samsunda müze bulunmadığından bölge müzesi olan Kastamonu Müzesine getirilmiştir .Eserler ETC ve Hitit dönemine aittir .

18 Gaga Ağızlı Testi ( Pişmiş Toprak)

19 Göbekli Tas ( Tunç Çağı )

20

21 1990 yılında bir grup hitit madeni kabı , Delibeyoğlu ,Sırtı ören yerinden Kastamonu Arkeoloji müzesine getirilmiştir . Çeşitli formlardaki madeni kaplar içinde : 3 adet boğa başlı riton , 1 adet tripot , 1 adet situla , çok sayıda maşrapa ve çanak bulunmaktadır . Çanaklardan bir tanesinin üzerinde repousse tekniğiyle figuratif motifler işlenmiştir . 1994 yılında burada yapılan temizlik çalışmaları sırasında : 1 adet mızrağı ve kalkanı olan Tunç asker heykelciliği , başka bir heykelciliklere ait olması gereken elektrum mızrak ve üzeri grifon motifleri Tunç kalkan , 2 adet altın kolye tanesi , kurşundan minyatür kepçe , demir ok uçları , içinde deniz minaresinin bulunduğu ve çok sayıda Hitit madeni kap parçaları bulunmuştur.

22 Taprammi Çanağı Ağıt kenarında hiyoroglif yazıtı bulunan çanağın gövdesine 4 adet kabartma bezeme vardır Yaşamdan ölüme kadar hayvan avlama geleneğini takip edilerek yansıtılmıştır . Hayvanların farklı pozisyonları canlı bir şekilde yansıtılmıştır . Kaçan , çiftleşen , ölmüş , can çekişen bir hayvan ile iki aslan mücadelesi yansıtılmıştır .

23 Frig Dönemi

24 Ufak kaseler

25 Unguanlarium ( Cam şişecik )

26 Tek Kulplu Tas

27 Roma Çağı

28 İkona

29 Erkek Portre Başı ( Roma Çağı )

30 Sikke Darbı Sikke ağırlığı ayarlanmış , kendisini darp edip tedavüle çıkaran ve üzerinde istediğinde tekrar geri almayı taahhüt eden yetkili idarenin ya da devletin arma ya da işaretini taşıyan yuvarlak ( disk şeklinde ) ufak bir metal parçasıdır ve ödeme aracı olarak kullanılır Batı Anadolu da MÖ 7. yy. sonlarında icat edilen Sikke , kısa zamanda Ege ve Akdeniz dünyasına yayılmıştır . İlk Sikkelerin Aristokrat kişiler tarafından basıldığı düşünülse de aynı dönemde Lydia krallığının sikke basımını ele alıp belli bir düzene sokmasından sonra Batı Anadolu da kurulan diğer kentlerde Sikke kullanmıştır .

31 Kastamonu ili, Ağlı ilçesi, Selmanlı mahallesinde bir vatandaşa ait bir tarlada kaçak kazı sonucu açığa çıkarılan mezar odası, ihbar üzerine Jandarma Komutanlığı ve Müze Müdürlüğü Uzmanlarınca tespit edilmiştir.Kastamonu Müze Müdürlüğü ve Karabük Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi ile birlikte mezar odasında kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. Mezar odası ziyaretçilere henüz açılmamaktadır.çünkü üzerindeki renk ve desenlerinin korunması nem değerine bağlıdır.Bunun sağlanması içinde özel bir koruma altındadır.Nem değeri düzene girdikten sonra ziyaretçi girişine açılacaktır.

32 2012-2013 Eğitim Ve Öğretim Yılı Tarih Proje Ödevi
Konu: Kastamonu Arkeoloji Müzesi eserleri hakkında bilgiler. Hazırlayanlar: 9/D Sınıfı Asuman Pınar Sezer (216) Cansu Sinek (237)


"KASTAMONU arkeoloji MÜZESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları