Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

2

3

4

5

6

7 İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ, ANA BİNA

8 ANA BİNA GİRİŞİNE İÇTEN BAKIŞ

9 Ana Bina Zemin Kat Salon 18
SAPPHO BAŞI (M.Ö.7. yüzyıl ve 5.yüzyıl) Roma Dönemi portre örneklerinden olan Sappho Başı, Lesbos (Midilli) adasında doğmuş olan şair Sappho'ya aittir.

10 Ana Bina Zemin Kat Salon 16
MARSYAS HEYKELİ Helenistik döneme tarihlenen Marsyas heykeli Tarsus ilçesinde bulunmuştur. Marsyas, Tanrı Apollon ile giriştiği rekabetin sonuçlarına katlanır bir halde tasvir edilmiştir.

11 Ana Bina Zemin Kat Salon 19
MİLETOS FAUSTİNA HAMAMLARI HEYKEL GRUBU Tanrı Apollon ve Musalarını, yani ilham perilerini, tasvir eden bu heykel topluluğu Miletos antik kentindeki Faustina Hamamları'nda bulunmuştur ve M.S.2. yüzyıla tarihlenir.

12 Ana Bina Zemin Kat Salon 16
BÜYÜK İSKENDER BAŞI MÖ 2. yüzyıla tarihlenen Büyük İskender Başı, Bergama'nın aşağı agorasındaki kazılarda bulunmuştur.

13 Ana Bina Zemin Kat Salon 17
EPHEBOS HEYKELİ Heykel bir ephebi yani genç delikanlıyı göstermektedir. Olasılıkla bir atlettir ve güç bir çalışmadan sonra dinlenmek üzere, bir zamanlar üstünde bir kabartma veya herme bulunan uzun, dikdörtgen bir sütuna dayanmıştır.

14 Ana Bina Zemin Kat Salon 19
OKEANOS HEYKELİ Efes'ten getirilmiş olan ve MS 2. yüzyıla tarihlenen eser Nehir Tanrısı Okeanos'u kayalık bir yerde uzanmış şekilde tasvir etmektedir.

15 Ana Bina Zemin Kat Salon 8
İSKENDER LAHDİ İskender Lahdi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde bulunan en önemli eser kabul edilmektedir yılında Sidon kentinin krallar mezarlığında bulunmuştur.

16 Ana Bina Zemin Kat Salon 8
AĞLAYAN KADINLAR LAHDİ İskender Lahdi ile aynı Kral Nekropolünde bulunmuş olan Ağlayan Kadınlar Lahdi, bulunmasından önceki bir dönemde soyulmuş olduğu için, içinde ait olduğu kişinin kemiklerinden ve bronz bir kemer tokasından başka bir şey bulunmamıştır. Lahdin zevk ve eğlenceye düşkün bir insan olduğu söylenen Sidon kralı Straton'a (MÖ ) ait olduğu sanılmaktadır.

17 Ek Bina Zemin Kat Salon 2 VİZE TÜMÜLÜSÜ Kırklareli'nde bulunmuş olan tümülüs MS 1.yüzyıla tarihlenir. Bu tümülüsün mezar hediyesi olan maske miğfer, genç bir erkeğin portresini yansıtır.

18 Ek Bina 3. Kat Salon 1 GEZER TAKVİMİ MÖ 10. yüzyılda yazılmış olan ve Gezer Takvimi olarak adlandırılan bu yazıt ayların isimleri ve ekin dönemlerini belirtmektedir. İbranice dilinde bilinen en eski yazıtlardan biri olma özelliğini taşımaktadır.

19 Ek Bina Zemin Kat Salon 2 SİMURG KABARTMALARI Bizans Dönemi, MS 10. yüzyıla tarihlenen Simurg kabartmaları, kurt başlı, bedeninin ön kısmı aslan, arka kısmı tavus kuşu kuyruklu olarak betimlenmişlerdir.

20 Ek Bina 3.Kat Salon 1 SILOA YAZITI Kudüs'te Aynı-Silvan çeşmesi suyunun, kayadan çıktığı yerde yapılan yer altı kanalının içinden çıkarılmıştır. Fenike alfabesi ile yazılmış en eski İbrani yazısı olan bu yazıt, kanalın çıkış noktasına yakın, sol taraftaki kayaya yazılmıştı. Yazıt değişik uzunlukta altı satırdan meydana gelmiştir. Kanal Kral Hezekiah (MÖ ) tarafından yaptırılmıştır.

21 Ek Bina 3.Kat Salon 1 PALYMIRA MEZAR ODASI Müzede canlandırılan mezar odası, MS 108 yılında Palymıralı zengin bir aile tarafından en az 219 kişi için yapılmıştır. Mezar odasının aslı Palymıra'da Mezarlar Vadisinde bulunur, müzedeki modelde kullanılmış olan portreler orijinaldir.

22 Ek Bina Zemin Kat Salon 2 PRAEFECTUS VE BAŞRAHİP MEZAR ANITI Roma Dönemi, MS 1. yüzyıla tarihlenen ve Marmara Ereğlisi'nde bulunmuş olan bu mezar anıtında ortada şaha kalkmış atı üzerinden zırhını giymiş vaziyette Tiberius Flavius tasvir edilmiştir. Sağ tarafta 2 sol tarafta 3 adet Romalı askerler ayakta tasvir edilmişlerdir.

23 Ana Bina Zemin Kat Salon 20
TYKHE HEYKELİ Orijinali MÖ 4. yüzyıla ait olan bir eserin Roma Dönemi'nde, MS 2. yüzyılda, yapılmış bir kopyasıdır.

24 Ek Bina Zemin Kat Salon 2 ARABA YARIŞÇISI PORPHYRIOS'UN HEYKEL KAİDELERİ Topkapı Sarayı II. Avlusu'nda bulunmuş olan bu heykel kaideleri Bizans Dönemine, MS 5. yüzyıla aittir. Konstantinopolis'te eğlence amaçlı yoğun olarak kullanılan Hipodrom'a dikilmiş heykellere aittirler.


"İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları