Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Duyu Organlarımız KULAK GÖZ."— Sunum transkripti:

1 Duyu Organlarımız KULAK GÖZ

2 Merhaba; ben kulak , işitme ve denge duyu organıyım
Çevreden gelen ses dalgalarının (sinirsel uyartılara çevirerek) işitilmesini ve denge olayının gerçekleşmesini sağlarım başın her iki yanında, şakak kemikleri içindeki oyuğundadır yerim. Merhaba; ben kulak , işitme ve denge duyu organıyım - dış kulak orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşurum.

3

4 Dış Kulak: . ... Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan sesli ya da yazılı simgeler sistemi. Dil simgelerine "gösterge" adı verilir. Bu göstergeler, saymaca bir nitelik taşır; anlamlan doğal bir bağlantıdan kaynaklanmayıp toplumsal bir anlaşmadan, bireyler arasında üstü kapalı bir uzlaşmadan doğar. Bu tanıma göre dil, yalnızca insan toplumlarında bulunan bir yetenektir. Hayvan türleri de sesler ve beden hareketlerinin yardımıyla birbirleriyle iletişim kurar, hatta birçokları bir noktaya kadar insan dilini anlamayı da öğrenebilir. ...

5 Dış Kulak: Kulak yolu ve kulak kepçesinden oluşmaktadır
Dış Kulak: Kulak yolu ve kulak kepçesinden oluşmaktadır. Kulak zarı dediğimiz kısım ise kulak yolunun en sonundadır. Kulak kepçemiz kıkırdaktan oluşmuştur. Ayrıca bildiğimiz üzere kulağımız sarı bir sıvı salgılamaktadır. Bu sarı sıvı ve kulak yolunda bulunan kıllar sayesinde kulağımıza toz vs girmesini engellenmektedir.

6 Orta Kulak:

7 Orta Kulak: Orta kulak bölümü örs,üzengi ve çekiç kemikleri olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bu bölümdeki en küçük kemik üzengi kemiğidir. Bu bölüm köprü görevini görmekte ve kulak zarını iç kulak kısmına bağlamaktadır. Östaki borusu ise, bu bölümden yutak kısmına açılmaktadır. Bu sayede vücut, basınç farkını dengeleyip kulak zarının yırtılmasını önler.

8 İç Kulak :

9 İç Kulak: Salyangoz, yarım daire ve dalız kanallarından oluşmaktadır
İç Kulak: Salyangoz, yarım daire ve dalız kanallarından oluşmaktadır. Dalız kanalı, dışarıda oluşan ses dalgalarını salyangoz bölümüne iletir. Buraya gelen ses dalgaları ise burada bulunan sinirler sayesinde beyine ulaştırılır. Yarım daire kanalları ise vücudun dengesinin düzenli olup olmadığını beyinciğe bildirir.

10 Nasıl Duyarız?

11 Kulak Hastalıkları 1:Kabakulak Bir virüs hastalığıdır. Kulak ve başta şiddetli ağrılar görülür. Kulak altındaki tükrük bezleri şişer.  Boğazlar şişer. Yetişkinlerde kabakulak tedavi olmadan geçer. Çocuklarda ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılır.

12 İç Kulak İltihabı Kulak içinde bakterilerin neden rahatsızlıktır.

13 Kulak Çınlaması: Ortamda bir ses olmadığı halde kulakta çınlama veya uğultu oluşmasıdır. Nedenleri iç kulağın yaşlanması, kulağa giden damarlarda daralma, hipertansiyon, gürültülü ortamlarda bulunma, orta kulak iltihapları, dış kulak rahatsızlıkları, kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu vb.

14 Kulak Kireçlenmesi: Kulak kemiklerinde meydana gelir. Kemiklerin titreşimi engelleyen kireçlenme işitme kaybına neden olur.

15 Vertigo İç kulakta dengeyi sağlayan yarım daire kanallarında oluşan bir rahatsızlık nedeniyle baş dönmesi meydana gelir. Buna vertigo denir.

16

17 İşitme Yolu  Kulak kepçesi —»• Kulak yolu —»-Kulak zarı---Örs, çekiç,Üzengi-----Oval pencere----- Dalız------Salyangoz İşitme sinirleri —---- Beyindeki ışıtme merkezi

18 DİL VE YAPISI

19

20 Dil tat alma organımızdır.
Cisimlerin tatlı,acı,ekşi,tuzlu oluşunu dilimizle anlarız.

21 DİLİN YAPISI DİL AĞIZ BOŞLUĞUNDA BULUNUR.
ÖN UCU HAREKETLİ,ARKA UCU SABİTTİR. DİLİMİZ ÇİZGİLİ KASLARDAN OLUŞMUŞTUR. ÜZERİ PÜTÜRLÜDÜR. BU PÜTÜRLERDE TAT ALMA DUYU ALICILARI BULUNUR. DİLİN YAPISI

22 DİLİN YAPISI ÜZERİ EPİTEL HÜCRELERİYLE KAPLIDIR.
EPİTEL ÖRTÜDE TAT ALMA CİSİMCİKLERİ BULUNUR. EPİTEL DOKUNUN ALTINDA,UZAYIP KIVRILABİLEN VE GEVŞEYEN KASLAR VARDIR. DİLİN FARKLI BÖLGELERİ FARKLI TATLAR ALIR.

23 DİLİN; UÇ KISMI TATLI, ORTA KENARLARI TUZLU, ARKASI ACI,
ARKA KENARLARI EKŞİ TATLARI ALIR.

24 Yediğimiz ve içtiğimiz maddelerin tatlarını algılayabilmeniz için bu maddelerin dil ve damağın ıslak yüzeyinde çözünmesi gerekir.

25 TAT ALMA DİLİN ÜZERİNE KONAN MADDE TÜKÜRÜKLE ISLANIR.
MADDE TÜKÜRÜKTE ÇÖZÜNÜR. ERİYEN TANECİKLER, TAT ALMA HÜCRELERİNİ UYARIR. BU UYARI DUYU SİNİRLERİYLE BEYNE İLETİLİR VE BÖYLECE TAT ALMIŞ OLURUZ. TAT ALMA

26 DİLİMİZ ve cisimler kuru ise tat alamayız.
TAT alabilmemiz için yiyeceğin suda veya tükürükte çözünmüş olması gerekir. Aşırı sıcak,soğuk ya da acı ve sigara dilin duyarlılığının azaltır. Lezzetin algılanması dil ve burunun birlikte çalışması ile gerçekleşir.

27

28 DİLİMİZ OLMASAYDI NE OLURDU?
Tat alamazdık. Besinleri dilimizle yutağa gönderemezdik. Konuşmamız zorlaşırdı. Besinleri yutamazdık. DİLİMİZ OLMASAYDI NE OLURDU?

29 DİLİN GÖREVLERİ

30 TAT ALMA ORGANIYIM, KONUŞMAYA DA YARDIMCIYIM, BEN GÖNDERİRİM BESİNLERİ SİNDİRİM SİSTEMİNDE DE GÖREVLİYİM, TABİİ Kİ BEN BİR DİLİM. DİL;

31 Elif Beyza MENEVŞE TEŞEKKÜRLER…

32


"Duyu Organlarımız KULAK GÖZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları