Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARIM OLMASA !

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARIM OLMASA !"— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARIM OLMASA !

2

3 DUYU ORGANLARIMIZ GÖRME DUYUSU İŞİTME DUYUSU TAT ALMA DUYUSU
KOKU ALMA DUYUSU TAT ALMA DUYUSU DOKUNMA DUYUSU

4

5 BEŞ DUYU Gözlerim olmasaydı, Annemi göremezdim. Ellerim olmasaydı,
Bebeğimi sevemezdim. Burnum olmasaydı. Koklayamazdım ben gülü İşitmese kulağım Dinleyemezdim bülbülü. Dilimle hep duyarım, Şekerlerin tadını. Unutmayın çocuklar, Beş duyunun adını. Sağlık Slayt Arşivi:

6 Duyu Organlarımız Doğayı doğadaki her şeyi algılamamızı sağlayan duyu organlarımızdır. Bu organlar gözler, kulaklar burun dil ve deridir..

7 GÖZ Pırıl pırıl iki şey , Cam gibi bana bakar, Ani bir şey olsa Hemen kendini kapar Yeşil mavi kahvedir, Siyah rengi pek ömür Sevgi gözlerde başlar, Gözler duygu yeridir.

8 Göz, görme organıdır. Çevremizdeki varlıkları ve varlıkların; Yerini, uzaklık ve yakınlığını Hareketini Biçimini Rengini Küçüklük ve büyüklüğünü, Gözlerimizle belirleriz.

9 GÖZ ÜÇ TABAKADAN OLUŞUR
Sert tabaka Damar tabaka Ağ tabaka

10 GÖZ SAĞLIĞI Gözlerimizi temiz tutalım Kitap okurken Işığın normal olmasına Işığın sol yukarıdan gelmesine Kitabın gözümüzden35-40 cm uzakta olmasına dikkat edelim.

11 Gözümüze bir şey kaçtığında;
Elimizle ovuşturmayalım. Göz kapaklarını , kırpıştırmayalım. Kaynatılmış soğutulmuş ılık suyla gözümüzü yıkayalım.

12 Göz ,görme duyusu organımızdır. Varlıkları gözümüz yardımıyla görürüz
Göz ,görme duyusu organımızdır.Varlıkları gözümüz yardımıyla görürüz.Göz sağlığımız için,okurken kitabı gözümüze uygun uzaklıkta tutmalıyız.Özellikle yazı yazarken sağ elini kullananlar, ışığın sol taraftan gelmesine özen göstermeliyiz.

13 Kulak kepçesinde toplanır İşitirsin kulaklarınla
Başımın iki yanında Kulaklarım yer alır. Uzaktan gelen sesler, Kulak kepçesinde toplanır İşitirsin kulaklarınla Çevreden gelen sesleri Küpe alıp takınca, Kızlar pek şirin olmalı. met

14 İşitme duyu organımız kulaktır.. Yüzümüzün sağında ve solundadır.
Kepçe görünümündedir. Kulak üç kısımda incelenir;Dış kulak Orta kulak İç kulak Çevremizdeki sesler; Kulak kepçesiyle toplanır. Kulak zarını titreştirir. Titreşimler sinirle beyne iletilerek işitmemiz sağlanır. LLLLLL

15 KULAK ÜÇ KISIMDA İNCELENİR,;
Dış kulak Orta kulak, İç kulak

16 ÇEVREMİZDEKİ SESLER Kulak kepçesiyle toplanır Kulak zarını titreştirir. Titreşimler sinirlerle beyne iletilerek işitmemiz sağlanır.

17 KULAK SAĞLIĞI Kulak kepçesini ve kulak yolunu temiz tutalım Kulak kirinin kulak yolunu tıkamasına engel olalım KULAK ZARIMIZ Kuvvetli vurma Kuvvetli sesler Kuvvetli üfleme Sivri uçlu cisimlerle kulak yolunu Karıştırma nedeniyle patlayabilir. DİKKAT EDELİM; Sürekli çok gürültülü ortamlarda bulunmayalım.

18 Burnum koku alıyor, Hava ondan geçiyor. Biraz soğuk olunca Daha da nemleniyor. Burnum temiz olmalı Sık sık onu yıkamalı Ne olursa olsun Karıştırılmamalı.

19

20 KULAKLARIMIZ İşitme duyu organımızdır. Yüzümüzün sağında ve solundadır. Kepçe görünümündedir.

21 Kulak Üç Kısımda İncelenir;
Dış Kulak Orta Kulak İç Kulak

22 Çevremizdeki Sesler Kulak zarını titreştirir.
Kulak kepçesiyle toplanır. Kulak zarını titreştirir. Titreşimler sinirlerle beyne iletilerek işitmemiz sağlanır.

23 KULAK SAĞLIĞI Kulak kepçesi ve kulak yolunu temiz tutalım.
Kulak kirinin , kulak yolunu tıkamasına engel olalım. Kuvvetli vurma, Kuvvetli sesler, Kuvvetli üfleme, Sivri uçlu cisimlerle kulak yolunu karıştırma nedeniyle patlayabilir.

24 DİKKAT EDELİM Sürekli sesli ve gürültülü yerlerde bulunmayalım

25 Burun koku alıyor. Hava ondan geçiyor. Biraz soğuk olunca Daha da nemleniyor. Burun temiz olmalı Sık sık onu yıkamalı Ne olursa olsun Karıştırmalı.

26 BURUN Burnumuz koku alma organımızdır Burnumuzun içi; Nemlidir Kıllarla kaplıdır: Sümük denen bir sıvı içerir. Burundaki sıvı ve kıllar burna giren tozları tutar.

27 Çevremizdeki kokular Burna gelir, Sinirlerle beyne iletilerek koku almamız gerçekleşir: Burnumuzu temiz tutmalıyız Burnumuz olmasa koku alamazdık: Varlıkların kokularına göre ayırt edemezdik.

28 Ağzımı açınca ben, Dilimi görürüm. Dondurmayı yalar Yemekte de kullanırım. Dilimle konuşurum. Şarkılar söylerim. Yediklerimden tat alırım. Pek güzel beslenirim.

29 DİL ;tat alma duyusu organımızdır.
Acı tatlı, ekşi , tuzlu gibi tatları dilimiz ayırt eder. Dilimi faklı tatları algılar. Dilimiz konuşmamıza ve besinleri yutmamıza da yardımcı olur.

30 Vücutları kaplamış, Hepsi ayrı güzellikte Siyah esmer sarıdır, Deri bazen ak renkte Organları koruyor, Dokununca tepki veriyor, Sanki hissettirmeden, Burnuna yardım ediyor.

31 Dokunma duyusu organımızdır derimizdir.
Varlıkların; Yumuşak - sert Soğuk- sıcak olduğunu belirler. Vücudumuzu dış etkilerden korur. Mikropların vücuda girmesini önler. Ter ile zararlı maddeleri dışarı atar. Gözenekleri ile solunuma yardımcı olur: Vücudu zararlı ışınlardan korur.

32 Kışın haftada en bir kere Yazın her gün çalışmalıyız.
DERİ SAĞLIĞI Derimizi temiz tutmalıyız. Sık sık banyo yapmalıyız. Kışın haftada en bir kere Yazın her gün çalışmalıyız. Banyodan sonra çamaşırlarımızı değiştirmeliyiz. Yakıcı güneş ışınlarından ve soğuktan Korumalıyız.

33 BEŞ DUYUNUN ÖNEMİ Her bir duyu organımızın sağlıklı yaşamdaki önemi büyüktür. Kulağı duymayan bir insan ; Taşıtların korna sesini duyamaz. Sesli uyarıları duyamaz. Müzik dinleyemez.

34 GÖZLERİ GÖRMEYEN BİR İNSAN
Yoldaki tümsek ve çukurları ayırt edemez Işıklı trafik levhalarını göremez Yolda rahat yürüyemez. Doğayı göremez.

35 BURNU KOKU ALMAYAN BİR İNSAN
Zehirli gaz kaçakları. Güzel yada kötü kokuları alamaz.

36 TAT ALMAYAN BİR İNSAN Çok acı Zararlı maddeleri yiyebilir.

37 DOKUNMA DUYUSU ÇALIŞMAYAN BİR İNSAN ;
Sert -yumuşak Sıcak soğuk maddeleri ayırt edemediği için Tehlikelerle karşılaşır.

38 DUYU ORGANLARIMIZI KORUMALI SAĞLIKLARINA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ.
Sağlık Slayt Arşivi:


"DUYU ORGANLARIM OLMASA !" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları