Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AEEE PİLOT PROJE UYGULAMA TASLAK ÖNERİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AEEE PİLOT PROJE UYGULAMA TASLAK ÖNERİSİ"— Sunum transkripti:

1 AEEE PİLOT PROJE UYGULAMA TASLAK ÖNERİSİ

2 Amaç : Pilot olarak seçilmiş bir bölgeden, AEEE taslak yönetmeliği çerçevesinde, tüketiciden AEEE toplama sistemi oluşturmak ve toplanan atıkların recycling yapılmasını sağlamak üzere; bir pilot proje planlamak, uygulamak, denetlemek, raporlamak ve sonucu MATRA&SENTER proje grubuna sunmak. Kapsam : Bu proje AEEE taslak yönetmeliği çerçevesinde yürütülecek olup; - Ürün sorumluluğu; Üretici, Dağıtıcı ve Satıcılar, - Tüketiciden toplama sorumluluğu; Belediye, Dağıtıcı ve Satıcılar, - Belediye, Dağıtıcı ve Satıcılar’dan toplama sorumluluğu; Exitcom - Recycling ve raporlama sorumluluğu; Exitcom olmalıdır. Uygulama süresi : 4 ay (02/2005 – 06/2005 )

3 Uygulama ve Yürütme : Başlangıçta aşağıdaki kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonla start alacak olan projede, kurum ve kuruluşlardan proje ekibi/sorumlusu oluşturulacak, başlangıç ve bitiş tarihi belirlenecek, periyodik zamanlarda toplantılar yapılacak ve projenin gidişatı değerlendirilecektir. Burada sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşlar; - Üretici - Exitcom - X Belediyesi, - Çevre ve Orman Bakanlığı, - Tüketici

4 Proje Maliyetleri : Projenin uygulanması sürecinde aşağıdaki maliyetler söz konusu olacaktır: Tüketicinin belediye yada bayilere atığı ulaştırması için gerekli nakliye maliyetleri; üretici tarafından karşılanmalıdır. (tartışılacaktır) Belediye ve bayilerden Exitcom’a atıkların ulaştırılması için gerekli nakliye maliyetleri; üretici tarafından karşılanacaktır. Geri dönüşmeyen atıkların İzaydaş bertaraf maliyetleri; üretici tarafından karşılanacaktır. Geri dönüşebilen atıklar için üretici’dan herhangi bir ücret talep edilmeyecek ve herhangi bir ücret ödenmeyecektir. Exitcom, pilot bölgedeki belediyeye ücretsiz atık konteynırı tahsis edebilir.

5 Üretici’nin Analizi : - Pilot bölgede tüketiciye ürün dağıtım ve ulaştırma diyagramını belirlemelidir. Bu diyagram üzerinde atık oluşabilecek noktaları belirlemelidir. - Dağıtım yaptığı yada pilot projede toplanmasını istediği ürünlerin cinslerini, hacim ve ağırlıklarını belirlemelidir. - Proje süresince (4 ay), pilot bölgede dağıtabileceği ürün miktarını ortaya koymalıdır. (Bu veri toplanacak eski ürün miktarını belirleyebilecektir) 2.el kullanıma (reuse) izin verip vermeyeceğini belirlemelidir. (AB Direktifi ve taslak yönetmelik 2.el kullanıma yüksek öncelik vermekte ve desteklemektedir.) Proje sorumlusunu tesbit etmelidir.

6 EXITCOM’un Analizi : - Toplama sisteminde kullanacağı envanteri tespit etmelidir (Toplama nokta/noktalarına bırakılacak konteynır, transport için kullanacağı transport araçları, kasa, forklift, transpalet vs) Depolama, demontaj, bertaraf sistemini ortaya koymalıdır. Üretici’den alacağı veriler doğrultusunda toplama ve transport maliyetlerini tespit etmelidir. - Raporlama sistemini belirlemelidir.

7 Belediye’nin Sorumlulukları :
- Üretici ile birlikte Toplama / Atık Kabul Noktası belirlemelidir. Exitcom bu noktaya ücretsiz olarak atık konteynırı tahsis edebilir. - Tüketiciye yapacağı duyuru sistemini belirlemelidir. (Yerel gazeteler, pankart, afiş, billboard vb. şekillerde olabilir) - Tüketici hattı / geri alma masası belirlemelidir. Atığı olan vatandaşlar bu masayı aramak suretiyle atıklarını bildirebilir. - Proje sorumlusu belirlemelidir .

8 Çevre ve Orman Bakanlığı :
Pilot bölge belediyesi ve İl Çevre Müdürlüğü gibi kurumlara, gerekli olduğu durumlarda projenin gerekliliğini ve Bakanlık tarafından desteklendiğini belirtecektir. Tüketici : Belediye toplama noktası yada bayilere atığını verecektir. (Kendisi getirebilir veya belediye tarafından alınabilir.)

9 AEEE Pilot proje dolaşım diyagramı
üretici Yeşil nokta (Belediye) EXITCOM RAPORLAMA Belediye’den EXITCOM a Distr. Distr. MATRA Bayi’den EXITCOM a Bayi. Bayi. Bayi. ÇEVRE BAKANLIĞI Tüketiciden Bayi ye Alo Atık Hattı Tüketici. Tüketici. Tüketici. Tüketici. Tüketiciden Belediyeye Tek.ser. Tek.ser. Tek.ser. Teknik servisten Belediyeye


"AEEE PİLOT PROJE UYGULAMA TASLAK ÖNERİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları