Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Makroskobik Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Makroskobik Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Makroskobik Özellikleri
Inocybe patouillardii Sınıf:Basidiomycetes Takım :Agaricales Familya :Cortinariaceae Makroskobik Özellikleri Şapka 3-7 cm, genç iken küt, konik biçimde veya çan şeklinde olup, olgunlaştığında yaygın bir hal alır. şapka genelde basık ve tabanı geniş umboya sahiptir. Yüzeyi ipeğimsi fibrilöz yapıda iken sonradan çizgili fibrilöz hal alır.

2 Makroskobik Özellikleri
Önce beyaz, bazen açık toprak sarısı veya gri tonlarda olan rengi, yaşlanan mantarların üzeri mum kırmızısı veya kahverengi-tuğla rengine dönerek daha bariz hal alır. En sonunda şapka tamamen kırmızımsı kahverengiden tarçın rengine kadar dönebilir. Kenarı başlangıçta içe yuvarlanıp kıvrılmış iken, dışa doğru düzensiz loblu veya yarıklı bir hale gelir.

3 Makroskobik Özellikleri
Sap 4-9 x 1-1,5 cm, silindirik, çapı eşit ya da aşağıya doğru hafifçe şişkinleşebilir. İçi dolgun ve fibrilöz yapıdadır. Sapın üst uç kısmında yüzey beyaz, unsu, dip kısmına doğru ise boyuna uzanan fibrilöz çizgilidir. Zayıf ve geçici bir kortina vardır. Sap rengi başlangıçta beyaz iken sonradan kırmızılaşır.

4

5

6

7

8 Eti beyaz, ince, özellikle sap kısmında kesildiğinde kuvvetli olarak kırmızılaşır, meyve kokusunda, yaşlanınca bazen hoş olmayan ve ekşimsi kokuda ve tadı tatlımsıdır. Lameller genç örneklerde beyaz, beyazımsı pembe, hatta gül pembe, sonradan zeytin sarısı, grimsi sarı, en sonunda kahverengi zeytuniden tarçın rengine kadar döner, ancak kenarları beyazdır. lamelcikler vardır, lamellerin eni 4-7 mm dir. Lameller ezilince veya kırılınca kırmızılaşır.

9 Habitat Genellikle yaprak döken ormanlarda ve parklarda kayın ağaçları altında veya ormanların kenarlarındaki çayırlarda sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde ara sıra ortaya çıkan bir türdür. Özellikle taşlı veya kalkerli veya humusça zengin topraklarda yetişir. Yayılışı Mersin, Erdemli ve Silifke civarında, ayrıca İstanbul, Yuşa tepesinde, Konya ve Bitlis'te belirlenmiştir

10 Makroskobik Özellikleri
Clitocybe dealbata Synonim : C. rivulosa Sınıf :Basidiomycetes Takım : Agaricales Familya : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 1,5-3 cm, başlangıçta düzleşmiş konveks iken, yaşlandıkça ortadan basıklaşır ve hatta huni biçimini alabilir. Yüzeyi beyaz, pudramsı, biraz ipek parlaklığında veya mattır, pudramsı örtü çok ince ve gözle görülebilecek kadar bariz değildir ve bazı yerlerde bulunmayabilir.

11 Makroskobik Özellikleri
Bu kısımlar özellikle nemli havalarda et rengi veya bej-gül rengi benekler olarak görülürler ve bazen konsantrik bir dizilimde gözlenebilir. Beyaz renkli olup pembe-kahverengi benekleri tipiktir. Şapka kenarı önce içe kıvrık iken sonradan kenarlar ondüleli veya oluklu bir hal alır ve kenarlar biraz yünsü görüntü arzeder. Sap 1,5-4 x 0,3-0,6 cm, silindirik, ekseriya eğri, içi dolgun, katı ve fibrilöz yapıda olup, elastiki bir durum arzeder. Sap yüzeyi şapka yüzeyi gibi beyaz pudramsı bir örtü ile kaplıdır.

12 Makroskobik Özellikleri
Bu örtü fırçalanırsa veya kazınırsa pembe-açık kahverengi zemin ortaya çıkar. Sapın rengi beyazımsıdır. Yaşlandıkça sarımsı kahverengiden pembemsi açık kahverengiye kadar değişen bir renk alır. Eti ten rengi veya et renginde, sulu, süngerimsi ve ince, kokusu unsu, zayıf mantar kokusu veya unsu-spermatik kokuda, önemsiz veya otsu-küfsü bir tadı vardır.

13

14

15

16 Lameller genç iken beyaz, yaşlanınca soluk toprak rengini alır genel olarak şapkadan daha koyu tondadır. sıktır ve lamelcikler bulunur, yaşlı örneklerde bazen normal bir sıklık oluşur. ekseriya lameller şapka kenarına doğru tekrarlanan çatallanmalar yapar. Kenarları tam, diğer lamel kısımlarına göre biraz daha koyudur ancak bu kolayca fark edilmeyebilir. Habitat Genellikle çayırlardaki otlar arasında, bazen ağaçların yakınlarında veya ağaç gruplarının yakınlarında fakat orman gibi ağaç bakımından yoğun alanlarda görülmezler. Yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkarlar. Yayılışı Manisa, Bursa, Akdeniz Bölgesinde, ve Balıkesir civarında yetişmektedir

17 Makroskobik Özellikleri
Mycena pura Synonim : M.pseudopura Sınıf : Basidiomycetes Takım : Agaricales Familya : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-7 cm çapında, genç iken konik, daha sonra konveksleşip, düz-konveks veya oldukça düz bir hal alır ve yaygınlaşır. Çoğunlukla umbonat, umbo etrafında konsantrik ve basık bir kısım vardır. Umbo üzerindeki daha açık kuru bir zon dikkat çekicidir.

18 Makroskobik Özellikleri
Yüzeyi düzgünce veya ince yapılı ve radyal düzenlenmiş çizgili, donuk, büyük oranda kuru veya biraz nemli. Yüzey parlak fakat yapışkan değildir. Şapka rengi pembe, leylak, et rengi, pembemsi mor, nadiren mavimsi, beyazımsı veya sarıdır. Renk merkezden kenara doğru solar, şapka kenarından itibaren ortaya doğru 1/3'lük kısmı saydam çizgili, kenar uzun süre aşağıya sarkık daha sonra biraz yukarıya kalkar, kenarın en dış kısmı beyazımsı ve akuttur.

19 Makroskobik Özellikleri
Sap 3,5-7 x 0,3-0,9 cm, silindirik fakat enine kesitte dairesel değil, biraz basıkça, dip kısmına doğru hafifçe kalınlaşır, sapın içi genç iken katı ve dolgun, yaşlanınca tünel biçiminde oyuk bir hal alır. Yüzeyi düzgün, ancak uç kısmında biraz beyaz tozsu görünüş vardır. Tabanda ise beyaz misel örgüsü humus ve substrat materyalinden bir yumak oluşturur. Sap ipeğimsi görünüşte, ince, boylu boyunca fibrilöz, genelde şapka ile aynı renkte veya ondan biraz daha açık renklerde olabilir.

20

21

22

23

24 Eti gri-leylak, şapka yüzeyine doğru leylak et rengi, sapta ise şapka ile aynı renktedir, ince, koku ve tadı turpsudur. Yaşlı örneklerde gevrektir. Lameller beyazdan leylak tonlu grimsi beyaza kadar değişen renklerde, Enli olup kenarları biraz çentikli ve beyazdır. Lamelcikleri de mevcuttur. Habitat Tek tek veya grup halinde yapraklar veya ibreler arasında değişik tip ormanlarda yetişir. Sonbahar aylarında ortaya çıkar. Yayılışı Adana, İstanbul, Bursa, Balıkesir ve İzmir civarlarında belirlenmiştir.


"Makroskobik Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları