Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu
M2M- Makİneler ArasI İletİşİm ÖĞRETİM ÜYESİ Doç.Dr. Gökhan ÖZBİLGİN Ali Emre KARAÖZ Ocak 2014

2 TANIM Makineler arası iletişim, bir cihazla iş uygulaması arasında bir iletişim ağı üzerinden karşılıklı bilgi alışverişini sağlayacak şekilde çift yönlü iletişimin kurulmasıdır. Bu iletişimde, cihaz veya uygulama bilgi alışverişinin kaynağı olabilir. Cihaz; akıllı telefon, notebook, tablet vb mobil cihazlar veya bilgisayar içeren makinalar olabilir.

3 M2M Uygulamaları 1. Enerji Yönetimi ve Sayaç Takip Uygulamaları
Elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarının uzaktan anlık olarak takip edilmesidir. enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi daha az enerji kesintisi yaşanması şebekedeki enerji kayıplarının azalması enerji piyasasının daha verimli hale gelmesi müşterilerle olumlu bir iş birliği kurulması

4 1. Enerji Yönetimi ve Sayaç Takip Çözümleri

5 2. Filo ve Varlık Yönetimi Uygulamaları
Araç filolarına ve taşınan varlıklara ait lokasyon, seyir hızı, katedilen mesafe, yakıt tüketimi, sürüş zamanı ve rota benzeri bilgilerin anlık olarak kontrol edilir. Araç ve sürücü yönetimi, Mobil iş gücü yönetimi, Güzergah belirleme Raf ömrü optimizasyonu

6 2. Filo Yönetimi Uygulamaları

7 3. Uzaktan Bakım ve Kontrol Uygulamaları
Yazıcılardan otomatlara, asansörlerden bina aydınlatma ve havalandırma sistemlerine kadar pek çok cihaz ve sistemin anlık olarak takip edilmesidir. Etkin ve proaktif arıza yönetimi Yüksek müşteri memnuniyeti Anlık raporlama Düşük bakım maliyeti

8 4. Sağlık Uygulamaları Hastaların kullandıkları tıbbi cihazlar tarafından ölçümlenen biyolojik verilerin uzaktan izlenebilmesi ile tedavide zaman ve mesafe engelinin ortadan kaldırılmasıdır. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklarda, doktorlara data gönderimi yapılmasını sağlar.

9 5. Otomotiv Uygulamaları
Araçlara yerleştirilen sensörler ile mekanik sorunların otomatik olarak tespit edilmesi, değişen yol koşullarına göre ve kaza durumlarında anlık müdahale yapılabilmesi sayesinde her koşulda daha iyi performans sunularak müşteri memnuniyetinin artırılması sağlanmaktadır.

10 6. Güvenlik Uygulamaları
Erişim kontrolü, izinsiz giriş tespiti, görüntü akışı gibi unsurların tek bir güvenlik platformunda bir araya getirilerek tek bir cihazdan merkezi olarak yönetilmesidir. Hareket ve duman dedektörleri, kameralar, termostat ve erişim - kontrol sistemleri sayesinde kapılar, köprüler ve aydınlatma sistemlerinin uzaktan kontrol edilerek ile yönetilir.

11 7. Tüketici Elektroniği Uygulamaları
Evde kullanılan cihazların uzaktan yönetimi ve cihazlar üzerinden alışveriş yapılabilir.

12 8. Mobil POS Uygulamaları
Mobil ekipler, kablosuz Mobil POS cihazları sayesinde sundukları hizmetlerde kolay ödeme avantajını kullanabilmektedirler. Satışa ait fiş verebilmektedirler.

13 9. Akıllı Ev/Bina Uygulamaları
Akıllı Ev Servisleri, ofis, bina ve diğer mekanlarda kullanılan konfor, iklimlendirme, güvenlik ve enerji tasarrufu gibi ihtiyaçlar karşılanır. Sistemlerin uzaktan yönetilmesi ve kontrol edilmesi sağlanır.

14 DÜNYA M2M PAZARI 2012 itibariyle M2M Pazarı dünyadaki 308 Milyar $ büyüklüğündedir. 2020 yılında milyarlarla ifade edilecek nesnenin dahil olacağı M2M uygulamaları arasında lider sektörler otomotiv, enerji ve sağlık olacak.

15 TÜRKİYE M2M PAZARI Mevcut durumda yaklaşık 2 milyon M2M cihaza sahip olan Türkiye’nin potansiyelinin 150 milyon cihaz olduğu öngörülmektedir. Üç mobil işletmecinin toplam M2M geliri , 2011 yılında 1,05 M abone ile 49 M TL, 2012 yılında 1,4 M abone ile 64 M TL’dır. Güvenlik, araç takip ve pos uygulamaları ön sıradadır.

16 TEŞEKKÜRLER


"Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları