Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM NEDİR?. İLETİŞİM NEDİR? İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM NEDİR?. İLETİŞİM NEDİR? İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı."— Sunum transkripti:

1

2 İLETİŞİM NEDİR?

3 İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
Bu sürecin amacı “anlaşılmaktır”.

4 İLETİŞİMDE AMACA ULAŞMAK İÇİN
Ne söylemek istiyorum? Ne zaman söylersem, karşımdaki kişinin iletişim kaynakları açık olur? Nerede, hangi ortamda iletişimi başlatırsam yerinde olur? SORULARI CEVAPLANDIRINIZ…

5 Kısacası insanlık tarihinin en eski iletişim aracıdır.
BEDEN DİLİ Kısacası insanlık tarihinin en eski iletişim aracıdır. Beden dili duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır. İnsanların yüz yüze kurdukları ilişkide, kelimeler %10, ses tonu % 30, beden dili % 60 önem taşır.

6 Oturmak için seçilen yer. Giyim ve bakım. Jestler. Göz teması.
BEDEN DİLİNİN ÖGELERİ Beden duruşu. Mimikler. Başın kullanımı. Oturmak için seçilen yer. Giyim ve bakım. Jestler. Göz teması. Ayakların kullanımı. Oturma biçimi. Mesafe. Kullanılan aksesuar.

7 Konuşana bakın ve ilgili görünün. Konuşanı rahatlatın.
Başarılı Dinleme... Konuşana bakın ve ilgili görünün. Konuşanı rahatlatın. Dikkatle konuşulanları takip edin. Yargılamayı konuşmanın sonuna bırakın. Duygusal davranmayın. Eleştiriye açık olun. Anlayıp anlamadığınızı kontrol edin.

8 Ö V G Ü ! Olabildiğince sık yapılmalı.
Başkalarının duyması sağlanmalı. Mümkünse bir ödülle sunulmalı. İçten duygular belirtilmeli. Uygun bir beden dili seçilmeli.

9 İletişim kurarken bunlara dikkat ediyor musunuz ?

10 2. Dürüstlük 3. Örnek olmak 4. Güven ortamında oluşması.
1. Sevgi-saygı 2. Dürüstlük 3. Örnek olmak 4. Güven ortamında oluşması.

11 Siz, hiç iletişim kurarken
BEN DİLİ’ni kullandınız mı?

12 Şimdi kendi kendinize soruyorsunuz; BEN DİLİ’DE ne oluyor? Diye.
CEVABI MERAK EDİYORMUSUNUZ ?

13 LÜTFEN İYİ DİNLEYİNİZ!!!…
Cevabınız EVET ise … LÜTFEN İYİ DİNLEYİNİZ!!!…

14 BEN DİLİ

15 “SEN” Mesajı yerine “BEN” Mesajıdır.
"Ben" dili, kişinin o anda karşılaştığı durum veya davranış karşısında, kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerle açıklayan bir ifade tarzıdır. Duygu ve düşüncelerimizi içtenlikle ifade etmemizdir. Başkalarıyla ilgili değerlendirme ve yorumlarımızı değil, kendi duygu ve yaşantılarımızı açıklamalıyız.

16 ODASI DAĞINIK OLAN AYŞE’YE ANNESİ
“NE PASAKLI ŞEYSİN, SENİN KADAR DÜŞÜNCESİZ BİRİNİ GÖRMEDİM, BİR İŞİDE SÖYLEMEDEN YAP.” ŞEKLİNDE KONUŞMAK YERİNE “ODAN BÖYLE DAĞINIK OLDUĞU ZAMAN, TOPLAMAK ZORUNDA KALIYORUM VE YORULUYORUM . BU DA BENİ RAHATSIZ EDİYOR.”

17 MÜZİĞİN SESİNİ ÇOK AÇAN AHMET’E BABASI
“SANA ŞU MÜZİĞİN SESİNİ KES DEMEDİK Mİ, NE KADAR ANLAYIŞSIZ BİRİSİN.” GİBİ KİŞİLİĞİ ELEŞTİREN BİR İFADE YERİNE “İŞTEN ÇOK YORGUN GELDİM , MÜZİĞİN SESİ BU KADAR YÜKSEK OLDUĞUNDA BAŞIM AĞRIYOR VE DİNLENEMİYORUM.”

18 ETKİLİ (EMPATİK) DİNLEME
Duygusal boşalıma ve duyguların fark edilmesini sağlar Ana baba ve çocuk arasında sıcak iletişimin oluşmasını sağlar Dinlenenin gerçek sorununu açmasını sağlar Gencin kendisi hakkında farkındalığının artmasını sağlar Gençleri anne babalarını dinleme konusunda daha istekli yapar

19 İLETİŞİMDE İFADE HATALARI
EMRETME, YÖNETME “Yapman gerekir, yapacaksın vb.” Genci isyankar davranışa yöneltir TEHDİT ETME(GÖZDAĞI VERME) “Yapmazsan olur. Ya yaparsın yada ” Söz konusu tehdidin gerçek olup olmayacağını deneyebilir.

20 İLETİŞİMDE İFADE HATALARI
YARGILAMA, ELEŞTİRME, SUÇLAMA “Olgunca düşünmüyorsun” “Sen zaten tembelsin” Değersizlik duygusunun oluşmasını sağlar AD TAKMA, GÜLÜNÇ DURUMA DÜŞÜRMEK “Koca bebek” Hadi oradan sulugöz” Genellikle karşılık vermeyi zorunlu kılar

21 İLETİŞİMDE İFADE HATALARI
HER KONUDA AHLAK DERSİ VERME “Yapmalıydın, şöyle olmalı” Kendini savunma eğilimine girer. AŞIRI TESELLİ VE TESKİN “Aldırma, boşver düzelir, bunda can sıkacak ne var” Anlaşılmadığı duygusu oluşur.

22 İLETİŞİMDE İFADE HATALARI
ÇOK İNCELEYİCİ SORULAR SORMA “Neden?, Kim?, Nasıl? Yalan söylemeye iter KONUŞMALARI ALAYA VURMA “Sen zaten dünyayı kurtaracak adamsın” Dikkate alınmadığını düşünür

23 KAYNAKÇA:

24 HAZIRLAYAN HALİL İBRAHİM SÖNMEZ Ş.T.T. YİBO SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ


"İLETİŞİM NEDİR?. İLETİŞİM NEDİR? İLETİŞİM: Duygu,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları