Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB TABANLI BİLGİ FORMLARI EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB TABANLI BİLGİ FORMLARI EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 WEB TABANLI BİLGİ FORMLARI EĞİTİMİ
SAĞLIK BAKANLIĞI WEB TABANLI BİLGİ FORMLARI EĞİTİMİ İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bil.İşl. Ve Sağlık İstatistikleri Şubesi Bil.Uzm.Hem.Aslı İŞLEK 2008

2 HASTANE BİLGİ FORMLARINDA ANA MENÜLER
Hastane bilgi formlarında 3 ana menü vardır. GİRİŞ FORMLAR

3 GİRİŞ MENÜSÜ Giriş Menüsü 2(iki) Ekrandan oluşur Giriş Ekranı
İletişim Ekranı

4 FORMLAR MENÜSÜ Yönetim Formu Bina Bilgileri Formu
Formlar Menüsü 16(on altı) Formdan oluşur. Yönetim Formu Bina Bilgileri Formu Bilişim Altyapısı Formu Hizmet Durumu Formu Acil Formu Ameliyathane Formu

5 FORMLAR MENÜSÜ Yoğun Bakım Formu Doğum Salonu Formu
Personel Durumu Formu Laboratuvar Cihazları Formu Görüntüleme Cihazları Formu Diğer Tıbbi Cihazlar Formu

6 FORMLAR MENÜSÜ Kan Merkezi Formu Diyaliz Ünitesi Formu
Aylık Yatan, Muayene, Ameliyat Formu Formu Düzenleyen

7

8 GİRİŞ MENÜSÜ

9 GİRİŞ EKRANI İl Sağlık Müdürlükleri ve hastaneler adresinden, Web Uygulamaları üzerinden Hastane Bilgi Formları’ na ulaşarak veya adresinden, kendi Kullanıcı Kod ve Şifrelerini ilgili alana yazdıktan sonra, GİRİŞ tuşuna tıklayarak giriş yaparlar. İl Sağlık Müdürlükleri giriş yaptıktan sonra, Veri Girişi Yapan Kurumlar Formu’ na ulaşır. Bu ekranda bulunan Kurum Türü linkine tıklayarak illerindeki Devlet, Özel, Üniversite ve Belediye Hastaneleri seçeneklerinden birini seçip, SORGULA’ ya tıklayarak ilgili hastanelerin verilerine ulaşabilirler.

10 GİRİŞ EKRANI İl Sağlık Müdürlükleri, ekranın sol alt köşesindeki,Veri Girişi Yapan linkine tıklayıp sonra SORGULA butonuna tıklayarak veri girişi yapan kurumları, Veri Girişi Yapmayan linkine tıklayıp sonra SORGULA butonuna tıklayarak, veri girişi yapmayan kurumları görebilirler. İlçe Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri, Tıp Merkezleri, özel Poliklinikler ve Dal Merkezleri de, Web Uygulamaları sayfasından ilgili formlara tıklayarak, kendi kullanıcı kod ve şifreleri ile sisteme veri girişlerini yaparlar.

11

12 FORMLAR MENÜSÜ

13 YÖNETİM EKRANI Başhekim ve Hastane Müdürü ile ilgili bilgiler ve özellikle adresleri mutlaka doğru olmalı, yanlış ve eksik karakter girilmemelidir. İletişim açısından bu husus çok önemlidir. Web Sayfası alanına,internette Web sayfası olan hastaneler, web adreslerini gireceklerdir. Bu alana adresi girilmeyecek. Yazışma Adresi alanına adresi değil, posta adresi yazılacaktır (mahalle, cadde, sokak, no). Özel Hastaneler ve döner sermaye uygulaması olmayan kurumlar, Personele En Son Döner Sermayeden Ödeme Yapılan Ay/Yıl seçeneğinde Ay alanına herhangi bir ay girebilirler.Bu seçenek boş bırakılırsa, diğer veriler de kayıt edilemez.

14 YÖNETİM EKRANI Bütün veriler girildikten sonra KAYDET tuşuna tıklanır. Böylece veriler kaydedilmiş olur. Yanlış girilen verileri düzeltmek için, yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

15 YANLIŞ

16 DOĞRU

17 BİNA BİLGİLERİ KAYIT EKRANI
Binaların Kaç Farklı Yerleşim Yerinde Olduğu verisi girilirken şu hususlara dikkat edilir: Birden fazla ya da çok sayıda bina, aynı yerleşim veya bahçe içinde bulunmakta ise, Yerleşim Yeri 1 olarak gösterilir. Örneğin; aynı yerleşim yerinde 6 binası varsa, Yerleşim Yeri:1 girilir. Hastaneye ait toplam bina sayısı birden fazla ise, binalar aynı bahçe yada yürüme mesafesi(ortalama 500 metre) kadar yakın yerleşim yerinde değilse, Yerleşim Yeri 1’den fazla olarak gösterilir. Örneğin; Hastanenin toplam iki binası var, biri ana bina diğeri semt polikliniği ve ana binaya yürüme mesafesinden uzak ise, Yerleşim Yeri: 2 olarak girilir.

18 BİNA BİLGİLERİ KAYIT EKRANI
Ek Bina sayıları 5’den fazla ise, önem sırasına göre ilk 5 bina bilgileri girilir, diğerleri girilmez. Bina bilgileri girilirken tam sayılar girilir, kesirli sayılar ve noktalama işaretleri (. ,) kullanılmaz. Otopark Alanı(m2); ortalama otopark alanı m2 cinsinden girilir.Kaç araçlık olduğu,aynı formda ilgili alanda gösterilir. Isınma Şekli, Yakıt Türü, Merkezi Klima, Merkezi Tıbbi Gaz, Sedye Asansörü, Jeneratör için, Ana Bina bilgileri girilir.

19 BİNA BİLGİLERİ KAYIT EKRANI
Bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir. Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır.

20 BİNA BİLGİLERİ KAYIT EKRANI
Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

21 YANLIŞ

22 DOĞRU

23 HİZMET DURUMU EKRANI Mevcut Yatak (Fiili): Fiili hasta yatağı, fiili yoğun bakım ve yanık ünitesi yataklarının toplamı yazılacaktır. Aylık Toplam Sevk Edilen Hasta Sayısı: Her ayın 1-31’ i arası polikliniklerden ve kliniklerden sevk edilen toplam hasta sayısı yazılacaktır. Aylık Toplam Muayene’ ye diş muayeneleri hariç, poliklinik, klinik ve acil muayene sayılarının toplamı yazılacaktır.

24 HİZMET DURUMU EKRANI Aylık Yatan Hasta: Yatış işlemi yapılan hasta sayılarının toplamıdır. Ameliyat Grupları; (A, B-C, D-E ) Bütçe Uygulama Talimatı’ndaki kriterlere göre sınıflandırılacaktır. Baypass Ameliyatları, Aylık Toplam A Grubu Ameliyat sayılarına dahil edilecektir. Sezeryan ameliyatları, Aylık B-C Grubu Ameliyat sayılarına dahil edilecektir. Acilde yapılan ameliyatlar, ilgili ameliyat gruplarına dahil edilecektir. Toplam Ameliyat Sayısı; A, B-C, D-E ameliyat sayılarının toplamı olacaktır. Her Klinisyen Hekime Ait Poliklinik Odası Var mı? Sorusuna; YOK seçeneği işaretlenmişse; Yoksa Eksik Poliklinik Oda Sayısı seçeneğine 0(sıfır) girilmez.Eksik olan poliklinik oda sayısı girilir. VAR seçeneği işaretlenmişse; eksik poliklinik odası yok demektir ve sadece 0 girilir, başka sayı girilemez. Vardiya Uygulaması’nda; VAR seçeneği işaretlenmişse; Vardiya Uygulaması Kaç Branşta alanına 0(sıfır) girilmez. Vardiya uygulaması branş sayısı girilir. YOK seçeneği işaretlenmişse sadece 0(sıfır) girilir, başka rakam girilmez.

25 HİZMET DURUMU EKRANI Wc’li olup duşlu olmayan ya da duşlu olup wc li olmayan odalar da wc li/duşlu oda sayıları içinde gösterilecektir. Oda sayıları alanlarına, oda sayıları yerine yatak sayıları girilmeyecektir. Toplam Küvöz Sayısı: Yoğun Bakım ünitesinde ve diğer birimlerde bulunan bütün küvözlerin toplam sayısıdır. Yanık Ünitesi bölümünde; sertifikalı personel bilgilerinde, sadece Yanık Tedavi Kursu alıp, Yanık Tedavi Sertifikası bulunan personel sayıları girilecektir. (Başka sertifikası olan personel sayıları bu alanda gösterilmeyecektir.)

26 HİZMET DURUMU EKRANI Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir

27 HİZMET DURUMU EKRANI Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

28 YANLIŞ

29 HİZMET DURUMU EKRANI YANLIŞ

30 DOĞRU

31 HİZMET DURUMU EKRANI DOĞRU

32 ACİL EKRANI Acil de bulunan Röntgen, USG, Tomografi ve MR cihazları Görüntüleme Cihazları ekranında da gösterilecektir. Acil de yapılan ameliyatlar Hizmet Durumu formundaki ameliyat gurupları içerisinde, ameliyat olan hasta sayıları ise Aylık Yatan Ve Muayene Olan Hasta Sayıları Formunda, ilgili branş içinde gösterilecektir. Acil formundaki muayene sayısı ile,Aylık Yatan, Muayene Ve Ameliyat Olan Hasta Sayıları formundaki Acil muayene sayısı aynı olacak,tutarsızlık olmayacak. Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir.

33 ACİL EKRANI Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

34 SAYISI SON FORMDAKİ ACİL MUAYENE SAYISI İLE AYNI OLACAKTIR

35 AMELİYATHANE EKRANI Enfekte Ameliyathane;Apse, gazlı gangren gibi enfeksiyon bulaştırma riskinin yüksek olduğu hastaların ameliyatlarının yapıldığı, ameliyathane odası olup olmadığı yazılacaktır.

36

37 YOĞUN BAKIM EKRANI 1. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatak sayısı en az 2, 2. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatak sayısı en az 4, 3. Basamak Yoğun Bakım Üniteleri’nde yatak sayısı en az 6 olmalıdır. Yoğun Bakım Ünitelerinin standartları için, adresinden (Sağlık Bakanlığı ana sayfası) sırası ile; Sağlık Mevzuatı, Genelgeler, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yoğun Bakım Ünitelerinin Standartları Genelgesi (2007/73) ne tıklayarak ulaşılır.

38 YOĞUN BAKIM EKRANI Sertifikalı Hemşire Sayısı alanına, Yoğun Bakım Sertifikası olan hemşire veya diğer sağlık personeli sayısı girilecektir. Genel Yoğun Bakım yatak sayıları branşlara göre ayrılmış ise,braşlarda belirtilecek,ayrılmamış ise,Genel Yoğun Bakım’da belirtilecektir.İki yerde birden belirtilmeyecektir. Diyaliz Cihazı alanına; Yoğun Bakım Ünitesinde diyaliz cihazı varsa, sayısı girilecek.Diyaliz Ünitesindeki cihaz sayıları buraya yazılmayacaktır. Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir.

39 YOĞUN BAKIM EKRANI Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

40

41 DOĞUM SALONU EKRANI Müdahaleli Doğum; sezeryan dışında vakum, forseps gibi müdahaleler sonucu yaptırılan doğumları kapsar. Sezeryan ameliyat sayıları,Hizmet Durumu formunda B-C grubu ameliyatlara dahil edilecektir ve Aylık Yatan, Muayene ve Ameliyat Olan Hasta Sayıları Formunda ilgili alanda gösterilecektir. Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) girecekler. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir.

42 DOĞUM SALONU EKRANI Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

43 YANLIŞ

44 PERSONEL DURUMU EKRANI
Personel bilgileri o ayın son günü itibari ile, fiilen çalışan personeli kapsayacaktır. Kadrosu bu hastanede olup, başka kurumlarda çalışan, ücretsiz izinli, askerde vb sebeplerle hastanede bulunmayan personel tabloda gösterilmeyecek, buna karşılık kadrosu başka kurumda olup, bu hastanede fiilen görev yapan personel formda gösterilecektir. Semt polikliniklerinde çalışan personel sayısı ve verilen sağlık hizmetlerinin tamamı, bağlı olduğu hastane bilgilerine dahil edilerek yazılacaktır.

45 PERSONEL DURUMU EKRANI
İç Hastalıkları ile başlayan, Diğer Uzman Hekim Sayısı’na kadar olan seçenekler uzman hekim sayıları içindir. Bu alanlara asistan hekim sayıları ve serviste çalışan diğer personel sayıları yazılmayacaktır. Uzman Hekim Toplamı alanına; yan dallarla beraber, bütün uzman hekimlerin toplam sayısı yazılacaktır. Diğer Uzman Hekim Sayısı alanına; tabloda branşı bulunmayan, fiili olarak çalışan anadal ve yandal uzmanlarının sayısı yazılacaktır.

46 PERSONEL DURUMU EKRANI
Başka bir hastaneden, haftada 1-2 gün görevli gelen hekimler, formda gösterilmeyecektir. Diğer SHS Personeli alanına; tabloda gösterilmeyen diğer sağlık çalışanlarının toplam sayısı yazılacaktır. Asistan Hekim alanına; Üniversite ve Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ndeki asistan hekimlerin toplam sayısı yazılacaktır. Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir.

47 PERSONEL DURUMU EKRANI
Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir. Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir

48 PERSONEL DURUMU EKRANI
YANLIŞ

49 DOĞRU

50 LABORATUVAR CİHAZLARI EKRANI
Kit Karşılığı Yapılan Tetkik: Laboratuvar kitlerinin satın alınarak ve cihazların firma tarafından kurulması şeklinde yapılan hizmet alımlarıdır. Bu tür hizmet alımında personel hastaneye aittir. Hizmet Alımı ile Yapılan Tetkik:’Laboratuvar tetkik sonucu alımı’ şeklinde hizmet alımıdır. Bu tür hizmet alımında tüm kitler, cihazlar ve personel yüklenici firmaya aittir.

51 LABORATUVAR CİHAZLARI EKRANI
Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir.

52 LABORATUVAR CİHAZLARI EKRANI
Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar kasası kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir

53 YANLIŞ

54 DOĞRU

55 GÖRÜNTÜLEME CİHAZLARI EKRANI
Acil Servis de bulunan görüntüleme cihazları bu formdaki cihazlara dahil edilecektir. Radyoloji Ünitesi dışında polikliniklerde (özellikle kadın-doğum polikliniklerinde) kullanılan USG cihazları ilgili alanda gösterilecek, radyoloji ünitesindeki USG cihazlarına dahil edilmeyecektir. Aynı cihazla yapılan farklı tetkikler için, verilen randevu süresi yazılırken, tetkik sayıları dikkate alınarak, ortalama süre yazılır.

56 GÖRÜNTÜLEME CİHAZLARI EKRANI
Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir

57 GÖRÜNTÜLEME CİHAZLARI EKRANI
Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

58

59 DİĞER TIBBİ CİHAZLAR EKRANI
Hastanede bulunan tıbbi cihaz sayıları, yapılan işlem sayıları ve verilen ortalama randevu süreleri (gün olarak) yazılır. Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir.

60 DİĞER TIBBİ CİHAZLAR EKRANI
Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

61 YANLIŞ

62 KAN MERKEZİ EKRANI Onaylı Kan Birimi olan hastaneler bu formu dolduracaktır, olmayanlar doldurmayacaktır. Kan Grubu Dağılımı, sadece donör olarak kan verenlerin verileri yazılacaktır. Tarama testleri, sadece donör olarak alınan kanlara yapılan testlerdir.

63 KAN MERKEZİ EKRANI Sertifikalı Hekim Sayısı: Sağlık Bakanlığınca düzenlenen Kan Bankacılığı ve Transfüzyon tıbbı sertifika programında başarılı olup sertifika almış ve kan merkezinde tam gün çalışan hekim sayısı.  Sertifikasız Hekim Sayısı: Sağlık Bakanlığınca verilen Kan Bankacılığı ve Transfüzyon tıbbı sertifikası bulunmayan ve kan merkezinde tam gün çalışan hekim sayısı.  Sertifikalı Hekim Dışı Sağlık Personeli Sayısı: Sağlık Bakanlığınca düzenlenen Kan Bankacılığı ve Transfüzyon tıbbı sertifika programında başarılı olup sertifika almış ve kan merkezinde tam gün çalışan hekim dışı sağlık personelini (hemşire, teknisyen, biyolog, laborant, vb) sayısı.  Sertifikasız Hekim Dışı Sağlık Personeli Sayısı: Sağlık Bakanlığınca verilen Kan Bankacılığı ve Transfüzyon tıbbı sertifikası bulunmayan ve kan merkezinde tam gün çalışan hekim dışı sağlık personelini (hemşire, teknisyen, biyolog, laborant, vb) sayısı

64 KAN MERKEZİ EKRANI AY İÇİNDE TEMİN EDİLEN
Geçen Aydan Devir: Bir önceki aydan devir olan bilgiler Kan Birimi: Formun ait olduğu kan birimini,  AY İÇİNDE TÜKETİLEN Kızılay Kan Birimi: Türkiye Kızılay Derneğine ait kan birimini,   Diğer Kan Birimi: Kızılay dışındaki kan birimlerini tanımlar.   Kullanılan: Formun ait olduğu ayın son günü dahil transfüze edilen miktarı belirler.   İmha Edilen: Formun ait olduğu ayın son günü dahil imha edilen miktarı belirler.   Başka Kan Merkezine Gönderilen: Formun ait olduğu ayın son günü dahil başka kan merkezine yollanan miktarı belirler.   Gelecek Aya Devir: Döneme ait aydan bir sonraki aya devir olan bilgiler.

65 KAN MERKEZİ EKRANI ÜRÜNLER
Tam Kan: Donörden alındıktan sonra hiçbir uygulanmaya tabii tutulmamış 63 ml antikoagülan içinde saklanan 450 ml (± % 10) tam kanı tanımlar.  Eritrosit Süspansiyonu(ES): Tam kanın plazmasının ¾ ü alınarak elde edilen ES’nu  tanımlar.  Yıkanmış ES: Eritrosit süspansiyonunun manüel veya yıkama cihazları ile yıkanarak plazması tamamen uzaklaştırılmış ES’nu  tanımlar.                            Ek Solüsyonlu ES: Tam kanın plazmasının tamamının uzaklaştırılması ve üzerine ek solüsyon (besleme ve koruma solüsyonu) ilave edilmiş  ES’nu  tanımlar.  Dikkat: ES sayısı yazılırken her tipteki ES kendi hanesine yazılacaktır.  Taze Donmuş Plazma (TDP): Tam kanın kuralına uygun santrifüj edilip dondurulması ile elde edilen kan bileşenini tanımlar. 

66 KAN MERKEZİ EKRANI Taze Donmuş Plazma (TDP): Tam kanın kuralına uygun santrifüj edilip dondurulması ile elde edilen kan bileşenini tanımlar.  Random Trombosit Süspansiyonu: Tam kanın kuralına uygun santrifüj edilmesi ile elde edilen ve içeriğinin %90’nını trombositlerin oluşturduğu kan bileşenini tanımlar.  Aferez Trombosit Süspansiyonu: Aferez cihazı kullanılarak tek donörden alınan ve yaklaşık 6-7 ünite random trombosit süspansiyonuna eş değerdeki kan bileşenini tanımlar.  Granülosit Süspansiyonu: Aferez cihazı kullanılarak premedikasyon yapılmış tek donörden alınan granülosit süspansiyonunu tanımlar.   Kriyopresipitat: Bir ünite TDP’den kuralına uygun olarak cc plazma ile birlikte elde edilen torbaya yapışık peltemsi kısma denir. İçinde en azından 80 ünite Faktör VIII 200 mg Fibrinojen, orjinalinin ortalama %50 si oranında von  

67 KAN MERKEZİ EKRANI MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ:
Bu testler tarama amaçlı olup elde edilen sonuçlar bilimsel kabul gören yöntemlerle doğrulanmadıkça “kesin (+) pozitif” olarak değerlendirilemezler. HBsAg     : Anti HCV     : Anti HIV     : Sifiliz Serolojisi : İMMÜNOHEMATOLOJİK TEST YÖNTEMLERİ: Lam: Fayans üzerinde yapılan kan grup tayini bilimsel kabul gören bir uygulama olmayıp bu yöntem içinde değerlendirilemez. Kart: Jel veya silikadan oluşmuş mikro tüpler  içeren kartı tanımlar.

68 KAN MERKEZİ EKRANI BAĞIŞ/BAĞIŞÇI GRUBU DAĞILIMI :
Gönüllü: Kan bağış aralığı bir yıldan fazla olan gönüllü kan bağışçısını tanımlar.  Düzenli Gönüllü: 12 aylık süre içinde en az bir kez kan veren gönüllü kan bağışçısını tanımlar.    Hasta Yakını: Hasta adına kan veren kişi veya kişilerdir. * Red Olunan(Uygun Olmayan) : Donör değerlendirme sonucuna göre geçici veya sürekli olarak kan bağışı kabul edilmeyen kişileri tanımlar. * İstenmeyen(Advers) Etki Sayısı : Kan bağışı sırasında görülen istenmeyen etkilerin (fenalaşma, iğne yerinde şişme, vb) sayısını tanımlar 1-Onaylı Kan Merkezi olan hastaneler bu formu dolduracaktır, olmayanlar doldurmayacaktır. 2-Kan Grubu Dağılımı, sadece donör olarak kan verenlerin verileri yazılacaktır. 3-Tarama testleri, sadece donör olarak alınan kanlara yapılan testlerdir

69

70 DİYALİZ ÜNİTESİ EKRANI
Bu formda sertifikalı personel alanına, Diyaliz Eğitimi Sertifikası olan personel sayıları girilecek. Diyaliz Cihaz Toplamı’na yedek cihaz sayıları dahil edilecek, Yoğun Bakım Ünitesi’nde bulunan diyaliz cihaz/ları dahil edilmeyecektir. Hemodiyaliz Hasta Toplamı’na; o ay içinde diyalize giren akut ve kronik böbrek yetmezlikli bütün hastaların toplam sayısı yazılacaktır.

71 DİYALİZ ÜNİTESİ EKRANI
Aylık Diyaliz İşlemi; ay içinde yapılan, bütün diyaliz işlemlerinin toplam sayısıdır. Periton Diyalizi Hasta Toplamı; Periton diyalizi yapılan merkezlerdeki, periton diyalizi hastalarının toplamıdır.(Hemodiyaliz hasta sayıları ile karıştırılmamalıdır.) Eritropoetin kullanan hasta sayısı, hemodiyaliz ve periton diyalizi hastaları için ayrı ayrı doldurulmalı, birbirine karıştırılmamalıdır.

72 DİYALİZ ÜNİTESİ EKRANI
Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir. Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir.

73 DİYALİZ ÜNİTESİ EKRANI
Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir.

74 YANLIŞ

75 DOĞRU

76 AYLIK YATAN, MUAYENE EDİLEN, AMELİYAT OLAN HASTA EKRANI
Formların doldurulduğu ay içinde, ayın 1-31’i arasında yatan, muayene edilen ve ameliyat edilen hasta sayıları yazılacaktır. Toplam’lar mutlaka ve doğru olarak yazılacak, Hizmet Durumu ekranındaki Aylık Toplam Muayene ve Aylık Yatan Hasta sayıları ile aynı olacaktır. Bu formda Ameliyat Olan Hasta sayıları belirtilecek, ameliyat sayıları ise Hizmet Durumu ekranındaki Ameliyat Sayıları alanlarında gösterilecektir. Örneğin bir hasta, aynı seansda 2 ameliyat olmuş ise, bu formda 1 hasta(olduğu ameliyatların büyüğü grubunda), Hizmet Durumu formunda 2 ameliyat gösterilecek.

77 AYLIK YATAN, MUAYENE EDİLEN, AMELİYAT OLAN HASTA EKRANI
Yandalların muayene, yatan ve ameliyat olan hasta sayıları anadallara ilave edilecektir. Acil Servis’de yapılan ameliyatlar kendi branşları içinde gösterilecektir. Sezeryan ameliyatı olan hasta sayıları, Kadın Hast. ve Doğum branşında B-C Grubu ameliyat olan hasta sayısı alanında gösterilecektir. Veri alanlarına girilecek verisi olmayan kurumlar, bu alanlara 0 (sıfır) gireceklerdir.

78 AYLIK YATAN, MUAYENE EDİLEN, AMELİYAT OLAN HASTA EKRANI
Boş alan kalmaksızın, bütün bilgiler girildikten sonra KAYDET tuşuna basılır; ekranda Verileriniz Sisteme Başarıyla Kaydedilmiştir yazısı çıktığında veriler kaydedilmiş olur. Başka bir uyarı çıktığında, eksik ya da yanlış veri girilmiş demektir. Yanlış girilen verileri düzeltmek için; yanlış veriler silinir, doğru veriler girilir ve GÜNCELLE butonuna tıklanır. Kaydetme veya düzeltme işleminde, birden fazla tekrarlamaya rağmen başarısızlık olursa, bilgisayar tamamen kapatılıp tekrar açılarak veya başka bilgisayardan veriler yeniden girilir

79 YANLIŞ

80 DOĞRU

81 FORMU DÜZENLEYEN EKRANI
Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı alanına, formlardan sorumlu olan müdür yardımcısının bilgileri girilecektir. Sorumlu Hastane Yönetici alanına Başhekim veya başhekim yardımcısı olan kişi bilgileri girilecektir. Formu düzenleyen kişi alanına,form bilgilerini giren sağlık çalışanının bilgileri girilecektir. Bütün veriler girildikten sonra ONAY KUTUSUNA TIKLANACAKTIR. Aksi halde veriler bakanlığımıza ulaşmaz.

82 ONAY KUTUCUĞUNU İŞARETLEYİN

83 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİ BİLGİ FORMLARI

84 ÇALIŞMALAR FORMU Periodontolojiye ait Detartraj Sayıları;Yarım çene olarak girilmeyecektir.Detartraj yapılan seans sayısı girilecektir.

85

86 PERSONEL EKRANI Uzman Diş hekimi Sayısı Alanına;Protez ve ortodonti uzmanların sayısı girilecektir.Bu alana Doktoralı diş hekimleri sayısı girilmeyecektir. Doktoralı Diş Hekimleri, Diş Hekimi Sayısı Alanına girilecektir.

87

88

89 ONAY KUTUSUNU TIKLAMAYI UNUTMAYINIZ


"WEB TABANLI BİLGİ FORMLARI EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları