Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİYALİZDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESİNLERİN DEMİNERALİZASYONU Dr. Fatma Karakullukçu RTS Transmed Diyaliz merkezi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİYALİZDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESİNLERİN DEMİNERALİZASYONU Dr. Fatma Karakullukçu RTS Transmed Diyaliz merkezi."— Sunum transkripti:

1 DİYALİZDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESİNLERİN DEMİNERALİZASYONU Dr. Fatma Karakullukçu RTS Transmed Diyaliz merkezi

2  DÜNYA’DA:  USA’da :  Türkiye’de :  Ayrıca Dünyada Kronik Böbrek Hastası vardır Kronik Böbrek Hastası vardır Her yıl bu miktar %7-8 oranında artmaktadır DİYALİZ HASTASI

3 Bu Hastaların Yaşamlarını devam ettirebilmesi için Böbreğin iki fonksiyonunu sağlamalıdır: 1. Metabolik Atıkların Atılması 2. Elektrolit Regülasyonu D İYALİZ D İYET D ROG 3 D

4 Kronik Böbrek Hastalığı İlerledikçe Kanda:  Sodyum  Fosfor  Potasyum DÜZEYLERİ HIZLA YÜKSELİR SONUÇ HİPERTANSİYON KEMİKLERDE ZAYIFLAMA HİPERVOLEMİ KALB HASTALIKLARI

5 KBY HASTASININ YEME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞİR SAĞLIKLI BİR DİYETTE BULUNMASI GEREKLİ   ET   SEBZE   SÜT ÜRÜNLERİ KRONİK BÖBREK HASTASININ DİYETİ  ET KISITLI  SEBZE KISITLI  SÜT ÜRÜNLERİ KISITLI PROTEİNMİNERAL PROTEİN KISITLI MİNERAL KISITLI

6 BÖBREK HASTALARINA ÖNERİLEN GÜNLÜK BESLENME AKUT PRE- DİYALİZ NEFROTİK H D P D T x PROTEİN Gr / Kg 0,6 – 0,8 Börek fonksiyonu arttıkça artırılır 0,55 – 0,6 > % 60 YBA 0,8 – 1 idrar kaybı eklenir 1,2 – 1,4 > 50 %YBA 1,2 – 1,5 > 50 %YBA 0,8 – 1 ENERJİ Kcal / Kg 35 – 50 stres ve beslenme ≥ 35 kilo durumuna göre 35, hasta şişman değilse KH fazla Kolesterol düşük <30%yağ ≥ 35 diyalizat kalorisi dahil ; kilo kaybı için – 35 ideal vücut ağıırlığı için yağ azaltkolester ol < 300 mg / gün Na Gr / Gün 1 – 2 TA, Ödem, diüreze göre 1 – 3 gr dan hiç tuzsuza kadar değişebilir 1 gr /gün – 4 Serum düzeyine göre K Gr / gün 2, serum düzeyine göre Serum seviyesine göre Genellikle serbest 2 – 3 serum düzeyine göre 3 – 4 serum düzeyine göre serbest DEVAM

7 AKUT PRE- DİYALİZ NEFROTİK H D P D T x P Mg / Kg Serum düzeyini normalde tutacak kadar 10 – 12 mg / Kg /gün ≥ 12 mg / Kg 7 gün ≥ 17 mg / Kg / gün Serum düzeyini normalde tutacak kadar Ca Gr / gün Serum düzeyini normalde tutacak kadar 1,0 – 1,5 1,4 – 1,6 ( fosfor bağlayıcı yükü ile baraber ) 0,8 – 1,5 VİTAMİN / MİNERAL Kataboliz ma durumuna göre TPN ilave vitamin ve mineral gerektire bilir B ve C bireysel D, Fe, Zn C :: 60 – 100 mg B6 : 2 mg Folat : 1 mg E : 15 IU Zn : 15 mg Bireysel Fe, D HD ile ayni İlave D Vit gerekebilir

8 KBY HASTASINDAKİ DİYET DEĞİŞİKLİKLERİNE CEVAP KISITLAMALARI YAPMAMA Na, K, P birikimi ÇOK FAZLA KISITLAMA Malnütrisyon Malnütrisyon İYİ UYGULAMA ÇOK NADİR İYİ YAŞAM

9  Hastayı korkutma taktikleri ile eğitmenin faydasızlığını hepimiz biliyoruz  Yasağa karşı cekim artar  Eğer zararlı besinleri yasaklama yerine onları daha uygun miktar ve pişirme metodları ile yemelerini sağlamak daha çok işe yarar  Onları mutsuz hasta değil mutlu hasta yaparak hayat kalitelerini artırabiliriz

10 Örnek Hasta patates seviyor Kanda potasyum yüksek Biz ne yapıyoruz? Potasyumun zararlarını anlatıp patates yeme yoksa kalbin durur gibi korku salarsak ne olur Belki birkaç gün yemez mutsuz olur ve sonra yasağa ve isteğine karşı koyamaz yer ve yine hem riske girer hem de kendini suçlu hisseder ve yine mutsuz olur Peki ne yapalım ?

11 KONUMUZ  Bu İkilemi Hastada Yaratmamak  Tüketimi yasaklanmış veya kısıtlanmış besin değeri yüksek besinlerin alınmasına izin veren değeri yüksek besinlerin alınmasına izin veren  Yeme Alışkanlığını Çok Fazla Bozmayan  Besinlerin lezzet ve dokusunu bozmayan  Kolay Uygulanabilir MİNERAL AZALTMA İŞLEMİ

12 Nedir? Porları olan sebze Porları olan sebze ve meyvelerin Bazı peynir türleri ve etin ve etin Sodyum Potasyum Fosfor ARITILMASI BİR NEVİ BESİNLERİN DİYALİZİ

13 AMAÇ DAHA FAZLA YAKIT DAHA AZ ATIK

14 HANGİ BESİNLERE DEMİNERALİZASYON UYGULANMALI? 4 FAKTÖR TEMEL ALINDI: 1. Seçilen besin K, P, Na gibi zararlı minerallerden bir veya birkaçından zengin olmalı 2. Kişinin özellikle kendi tercihi besinler olmalı 3. Besinin yapılacak işleme uygun olmayan nitelikte olmaması 1.Aşırı yapışkan 2.Suya batmayan 3.Yağlı 4.İşlem ile doku ve lezzeti bozulabilen

15 AŞAĞIDAKİ GIDALAR DEMİNERALİZASYON İŞLEMİNE UYGUN DEĞİLDİR BESİNSEBEP Küçük Meyveler (çilek,kiraz,mersin üzüm gibi) Dilinlenmesi olanaksız olduğunda Kurutulmuş Meyveler Tekrar islatılması gerekli ki tadı bozulur Çiğ mantarlar Süngersi olduğunda suya batmaz Fındık Ezmesi Muamele ile tad ve dokusu bozulur Taze Bamya Yapışkan sıvı yaterli demineralizasyonuna manidir Ay çekirdeği Yağlı yapısı manidir. Muamele ile tadı ve görüntüsü bozulur İsviçre Peyniri Çok fosforlu olduğundan demineralizasyonu için 2 saat gerekir ki bu da tadı ve dokusunu bozar Karpuz Aşırı sulu olup nihai ürün tadsızdır Göbek marul Muamele ile tadı ve görüntüsü bozulur

16 Besinlerin yapılacak işlem tipine göre guruplanması  Grup A  Sebzeler •Kuşkonmaz, taze fasulye, brokoli, lahana, havuç, mısır, sarımsak mantar, bezelye, patates, kabak, domates  Etler •Sığır ciğeri, sığır eti, somon  Baklagiller •Yer fıstığı  Meyveler •Elma, kivi, ananas, mandalin, greyfut, kavun  Tahıllar •Buğday, soya unu

17  Grup D  Etler •Jambon, sosis, salam  Grup E  Sebzeler •Lahana konserve  Grup F  Meyveler •Avakado, muz  Grup B  Tahıllar •Pirinç  Baklagiller •Kuru fasulye,Barbunya,Soya fasulyesi  Grup C  Peynir •Çedar (dilimlenmiş  Etler •Kıyma, ton konserve

18 BAŞLANGIÇ ( 0 ZAMANI )  Tüm taze sebzeler ve meyveler temizlendi, durulanıp  kurumaya bırakıldı  Besinler soyulup veya yaprakları koparılıp bıçakla 0.6 cm kalınlığında dilimlere ayrıldı  Portakalgiller dilimlere ayrılıp, zarları soyuldu  Kıyma ve etin kanı, soluk renk alana kadar kağıt havlulara emdirildi.  Konserveler süzgeçten geçirildi ve sonra hamburger ve ton balığı hariç 0.6 cm. kalınlığında dilimlendi.  Peynirler doğranmış şekilde satın alındı  Kurutulmuş besinler (tahıllar, pirinç, cips, baklagiller olduğu gibi bırakıldı

19 1. Adım olarak uygulama  Tüm besin maddeleri 30 saniye akan su altında durulandı  Besinlerin her bir türü daha önce belirlenen değişik sürelerde ve ısıdaki su banyolarına (en az 2 litre ) konur.

20 A, C, ve E grupları besinler : dakika boyunca derecelik suda karıştırılıp belirlenmiş süreler bırakıldı  Grup C  Peynir •Çedar (dilimlenmiş  Etler •Kıyma, ton konserve  Grup A  Sebzeler •Kuşkonmaz, taze fasulye, brokoli, lahana, havuç, mısır, sarımsak mantar, bezelye, patates, kabak, domates  Etler •Sığır ciğeri, sığır eti, somon  Baklagiller •Yer fıstığı  Meyveler •Elma, kivi, ananas, mandalin, greyfut, kavun  Tahıllar •Buğday, soya unu Grup E Sebzeler Lahana konserve

21 B Gurubu besinler kaynamakta olan suya konulup dakika karıştırıldı ve kap ocaktan alınıp 1 saat dinlenmeye bırakıldı  Grup B  Tahıllar •Pirinç  Baklagiller •Kuru fasulye,Barbunya, Soya fasulyesi

22 D gurubu besinler : Kaynar su banyolarında sürekli karıştırılarak 3 dakika kaynatıldı Grup D Etler Jambon, sosis, salam

23 F gurubu besinler : Soğuk suda 5 – 10 saniye nazikçe karıştırılıp kendi haline bırakıldı  Grup F Meyveler Avakado, muz

24 Demineralize Edilmiş Peynir Meyvelerin Mineral İçeriği Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (Mg.) Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (Mg.) 0 ZAMAN 30 DAKİKA 1 SAAT TOPLAM AZALMA % KPNaKPNaKPNaKPNa Peynir İnce dlim çedar Çok az 32514>9919>97 Meyveler Elma Avakado Muz Greyfurt Kivi Ananas Mandalin

25 Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (mg.) Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (mg.) 0 ZAMAN 30 DAKİKA 1 SAAT TOPLAM AZALMA % KPNaKPNaKPNaKPNa Tahıllar Buğday Soya Pankek mıks Demineralize Edilmiş Tahıllaın Mineral İçeriği

26 Demineralize Edilmiş Baklagillerin Mineral İçeriği Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (mg.) Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (mg.) 0 Zaman 1 SAAT 4 SAAT 8 SAAT TOPLAM AZALMA % KPNaKPNaKP NaNaNaNaKP NaNaNaNaKPNa Fasulye Bakla Nohut Fıstık

27 Demineralize Edilmiş Çiğ ve İşlenmemiş Etlerin Mineral İçeriği Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (mg.) Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (mg.) 0 Zaman 1 SAAT 4 SAAT 8 SAAT TOPLAM AZALMA % KPNaKPNaKP NaNaNaNaKP NaNaNaNaKP NaNaNaNa Ciğer Sığır eti Köfte Somo n (kon.)

28 Demineralize Edilmiş İşlenmiş Etlerin Mineral İçeriği Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (Mg.) Besin Örneğinin Her 100 gr. da Bulunan Potasyum, Fosfor, Sodyum (Mg.) 0 ZAMAN 30 DAKİKA KAYNADIKTAN SONRA TOPLAM AZALMA % KPNaKPNaKPNaKPNa Salam ayniayniayni Sosis ayniayniayni Ton (kons.) ayniayniayni964596

29 Demineralize Sebzelerin 100 gr.da Mineral İçeriği 0 ZAMAN 1 SAAT 2 SAAT 8 SAAT TOPLAM % KPNaKPNaKPNaKPNaKPNa T.Fasulye Konserve Brokoli Lahana Havuç Mısır kons Sarımsak Mantar kons Bezelye kon Patates Kabak Domates T Domates K Pirinç Yer Elması

30 SONUÇPOTASYUM%FOSFOR% SODYUM % SEBZELER 51 ± ± ± 14.5 BAKLAGİLLER 48 ± ± ETLER 38.5 ± ± ± 27.5 UNLAR 70.6 ± ± ÇEDAR PEYNİRİ 19 ± ± 16 97

31 SONUÇ 1- Besinlerin demineralizasyon işlemine değişik cevap verme nedenleri : 1.Hücre yoğunluğu her besinde farklıdır 2.Hayvan ve bitki hücreleri yapısal farkılıdır 3.Konserveleme işleminde hücrelerin geçirgenliğinde değişiklikler meydana gelir ( örnek taze domateste işlemin ilk saatinde ( örnek taze domateste işlemin ilk saatinde K düşmesi %7 iken kutu domateste % 80 ) K düşmesi %7 iken kutu domateste % 80 )

32 SONUÇ 2- Demineralize besinlerden oluşan bir diyet uygulamanın böbrek yetmezlikli hastaların problem yaratan kandaki yüksek, P, K, Na düzeyleri ve beslenme profili üzerinde olumlu bir etkisi vardır. 3- Demineralizasyon işlemi, Besinlerdeki yüksek K,P,Na nedeni ile tüketimi kısıtlanmış besinlerin alınmasına tekrar izin verebilir

33 4- Yapılan deneysel incelemelerde bu şekilde bazı besinlerin tatsızlaştığı Tatlandırmak için soğan veya sarımsak tozu (sodyumsuz) ilavesi önerildi 5- Baharatlarda aşırıya kaçılmaması, susuzluk hissini artırabileceğinden

34 7- Tamamen demineralize edilmiş besinlerle 4 ay süre ile beslenen hastaların diğerlerine göre hedeflenen minerallerin kan düzeylerinin aşikar düştüğü görülmüştür 7- Tamamen demineralize edilmiş besinlerle 4 ay süre ile beslenen hastaların diğerlerine göre hedeflenen minerallerin kan düzeylerinin aşikar düştüğü görülmüştür ( Wendy Lou Jones) 8- Uzun süre demineralize edilmiş besinlerle beslenenlerde suda çözünen vitamin eksikliği yapacağı varsayılabilir ve desteklenmelidir

35 9- Daha önce yasaklanmış veya kısıtlanmış yüksek K, P, Na içerikli yiyeceklerin yeniden izin verilebilir hale gelmesi ile uyumsuzluk sorunları ortadan kalkacaktır. 10- Hasta daha geniş besin çeşitliliğinin bulunduğu diyetle kendini daha mutlu ve istekli hissedecektir

36 HAMBURGERİN DEMİNERALİZASYONU Bu işlem toplam sizin 30 dakikanızı alır.  Önce taze kıymanın fazla nemini alınız.  Daha sonra küçük yumaklar yaparak bu yumakları kağıt havluların içine koyup sıkarak kan ve yağını almaya çalışın.  Bu işlemi et soluk bir renk alana kadar devam edin.  Bu şekilde hazırladığınız köfteyi hemen pişirin veya dondurarak saklayın 100 GR ETTE POTASYUM mg. FOSFOR mg SODYUM mg DEMİNERALİZASYONDAN ÖNCE DEMİNERALİZASYONDAN SONRA 36709

37 PARÇA ETİN DEMİNERALİZASYONU: PARÇA ETİN DEMİNERALİZASYONU: Bu işlem toplam sizin 30 dakikanızı alır.  Eti kuşbaşı küçük parçalara ayırınız  Ilık akan su ile 5-10 dakika yıkayınız.  Sıcak su (100 derece) içinde 30 dakika bekletin  Etleri süzgeçten geçirerek kağıt havlular ile sıkarak kurulayın  Hemen pişirmeyecekseniz dondurarak saklayınız 100GR ETTE POTASYUM mg. FOSFOR mg SODYUM mg DEMİNERALİZASYONDAN ÖNCE DEMİNERALİZASYONDAN SONRA 36709

38 BU KONUDAKİ KİTAPLAR


"DİYALİZDE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESİNLERİN DEMİNERALİZASYONU Dr. Fatma Karakullukçu RTS Transmed Diyaliz merkezi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları