Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR"— Sunum transkripti:

1 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR

2 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Saf maddeler Karışımlar Çözeltiler Çözünme

3 1.SAF MADDELER Tek bir maddeden meydana gelen maddelere saf madde denir. Elementler(demir,bakır.hidrojen) Bileşikler ( su,yemek tuzu,alkol) Saf maddeler Elma bir saf maddedir

4 Elementler ve Bileşikler
Bir madde aynı cins atomlardan oluşmuşsa element denir.Periyotlar cetvelinde elementler bulunur. Elementin en küçük yapısına atom denir. Madde değişik atomlardan oluşmuşsa bileşik adını alır.Su,yemek,tuzu,bakır sülfat v.b bileşik isimleridir. Bileşiğin en küçük yapısına ise molekül denir.

5 2. KARIŞIMLAR Karışımları oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmezler. Sütlaç,süt,pirinç,şeker gibi maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir karışımdır. Karışımlar 4 çeşittir: Katı ile katının karışımı Katı ile sıvının karışımı 3.sıvı ile sıvının karışımı 4.Gaz ile gazın karışımı

6 3.ÇÖZELTİLER Bir bardak su içerisine bir miktar şeker atıp karıştırdığımızda şeker, görünmez hale gelir. Bu olaya çözünme denir. İçtiğimiz şekerli su, bir çözeltidir. Su, şekeri çözmüş, şeker ise çözünmüştür. Suda çözünen maddelerin görünmez olması, onların kayboldukları anlamına gelmez.

7 Çözeltilerin çoğu sıvıdır, fakat katı ve gaz halinde bulunan çözeltiler de vardır.Su ve sirke, su ve meyve şekeri, su ve süt, gazoz ve vişne suyu karıştırıldıkları zaman birer çözelti oluşturur. Basit bir çözelti, karışımlar gibi en az iki maddenin bir araya gelmesiyle oluşur; çünkü çözeltiler, aslında birer karışımdır.

8 Çözeltileri hazırlamak için genellikle su kullanılır
Çözeltileri hazırlamak için genellikle su kullanılır. Su, iyi bir çözücüdür. Bazı katı maddeler, suyun içinde iyi çözünür. Bazıları ise suda çok az çözünür ya da hiç çözünmez.

9 4.ÇÖZÜNME Çorbaya kattığımız tuz, çorbanın içinde dağılır ve görünmez olur. Çorbada kullandığımız su, tuzu çözmüştür.Çorbaya kattığımız karabiberin ise çözünmediğini, yüzdüğünü görürüz. Çünkü karabiber, suda çözünmeyen bir maddedir. ****Bulaşık yıkarken kullanılan deterjanlar, su içinde çözünerek temizliğe yardımcı olur. ****Tebeşir tozu, suda çözünmeyen bir maddedir ve su ile bulanık bir karışım oluşturur.

10 Erime ve Çözünme Aynı Şeyler midir
Erime ve Çözünme Aynı Şeyler midir? Genellikle erime ve çözünme olayları birbirine karıştırılır. Oysa çözünme, bir erime veya yok olma olayı değildir. Erime, katı maddelerin ısı alarak sıvı hale gelmesi olayıdır. Çözünme ise, bir katının, bir sıvı içinde dağılıp görünmez hale gelmesi olayıdır. Örneğin; şeker, çay içerisinde erimez, çözünür.


"MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları