Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARDİSKLER Hazırlayanlar: Burak Kartal Levent Solakoğlu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARDİSKLER Hazırlayanlar: Burak Kartal Levent Solakoğlu."— Sunum transkripti:

1 HARDİSKLER Hazırlayanlar: Burak Kartal Levent Solakoğlu

2 İçerik Φ Harddisk nedir? Φ Nasıl çalışır? Φ Yapısı?
Φ Teknolojileri nelerdir? Φ Format , Fdisk , Defrag ne demek? Φ Fat ne demek, Fat 32 ,Fat 64 nedir?

3 Hardisk nedir? Budur Yüksek kapasitede bilgi saklayan kayıt ortamlarıdır. Günümüzde oyun, program ve özellikle mp3 kullanımının artmasıyla yüksek kapasiteli harddiskler kullanılmaya başlamıştır.

4 Yapısı Yapısı: Sert metalden yapılmış diskler, okuyucu kafalar ve bu kafaları hareket ettiren elektronik devrelerden oluşurlar.

5 Diskler * Bu sert metal diskin üzerine KROM ve PERRIT gibi manyetik iz saklama kabiliyeti olan kimyasal maddeler püskürtülür. Bu kimyasal maddelerin yoğunluğuna göre disklerin kapasiteleri belirlenir.

6 Diskler Diskler bir motor tarafından çalıştırılırlar ve bilgisayarın açık olduğu süre boyunca sürekli çalışırlar. Bazı bilgisayarlar uzun süre diske erişim olmadığında bu dönüş hızını azaltırlar veya durdururlar.

7 Okuma yazma Diskler üzerinde mıknatıs parçacıkları mevcuttur.İşte bu mıknatıs parçaları sayesinde veriler tutulur. Plakaların üzerinde bulunan mıkanatıs parçaları pul şeklinde, gözle görülemeyecek kadar küçük ve sıralı bir şekilde plaka üzerinde yer alırlar. Olayı biraz daha açalım.

8 Okuma yazma Mıknatıs parçalarının üzerindeki verilerin depolanması bilgisayarın anlayabileceği bir şekilde sıralanırlar. Bu sıralama işlemi, bilgisayarın lisanı olan binary koduna göre -o yada 1- gerçekleşir. İşlemin yapılabilmesi için mıknatısın itme ve çekme özelliği baz alınmıştır. Plaka üzerinde bulunan mıknatısların bir kısmının bir yana diğer kısmının bir ters yana dizilmesi ile itme ve çekme gerçekleşir. Bu sayede mıknatısın 0 yada 1 gibi davranması sağlanır.

9 Okuma ve yazma

10 Okuma yazma Verilerimiz yukarıdaki gibi kutuplaştırma işlemi ile kaydediliyor yada istediğimiz zaman veriyi işleyebiliyoruz. Burada devreye veriyi yazdırmamızı ve okumamızı sağlayan kafalar devreye giriyor. Bu kafalar sabit diskin açılması ile ve motor yardımıyla bir başlangıç pozisyonuna getirilir ve bu kafalar üzerinde elektirkle çalışan kuvvetli mıknatıslar yardımıyla yazma ve okuma işlemi yapılır.Plakalar dakikada bir kaç bin devirle dönerler ve bu sırada kafalar plakalar üzerinde hareket ederler

11 Okuma yazma Plakaların dönüş hızının birimi RPM 'dir. Round Per Minute, dakikada dönüş hızı. Şuan piyasada bulunan vasat bir harddisk 5400 rpm performansına sahipken, 7200 rpm,10000 rpm,15000 rpm performansa sahip olanları da mevcuttur. Tabiki bu rakamsal ifadeler ne kadar büyük olursa sistemimizin performansı o kadar iyi olur.

12 Kafalar Kafanın yapısı tam bir elektromanyetik yapıdır

13 Kafalar * Harddiskin okuma kafasının ucunda bir bobin vardır.
Ve bu bobinin harddisk içindeki disk yüzeyine uzaklığı bir saç telinin kırk’ta bir’i (1/40) kadardır. * Harddisk içinde her bir disk için 2 tane okuma kafası vardır.

14 Kafalar Tüm manyetik plakların alt ve üst taraflarında okuma yazma kafalarının eriştiği manyetik alanlar vardır. Bu kafalar bir motor tarafından konumlandırılır. Bir izden diğerine erişmek için geçen zamana ortalama erişim hızı denir.

15 Kafalar Her kafa yüzeyin yaklaşık üç bin milimetre üzerinde durur, çünkü rotasyon belli bir ivme oluşturur. Manyetik plak ve okuma-yazma kafası arasındaki bu mesafe sabitdisklerin birbirlerine çarpıp Headcrash olarak adlandırılan veri kayıplarını önler.

16 Kafalar Kafalardan biri diske değdiğinde diskin tamamı kullanım dışı olur. Yazma kafası, yazma sırasında yüzeyi manyetikleştiren (PC’nin sağladığı dijital verilere uygun olarak) minik bir elektro manyetik alır. Okuma kafası, manyetik alanı elektronik şekle dönüştürerek verileri sabitdiskten okur ve veri olarak işler.

17 Kafalar Kafanın yüzeye değmemesi diskin dönme rotasyonundan
faydalanılarak sağlanır.

18 Diskin yapısı Disk’in yapısı Sektör(dilim) Track(iz)
Denilen kısımlardan oluşur

19 Disk yapısı Her katman, çemberler halinde dönen binlerce ize bölünmüştür. Bu düzenleme bütün katmanlarda aynıdır. İz yoğunluğu kayıt edilebilir veri miktarını belirler ve diskin yapı şekline bağlıdır. Bir sabitdiskin yapısını geometrik olarak düşündüğünüzde katmanlar üzerinde üst üste duran izler bir silindir oluşturur. İzler yine sektörlere bölünür. Bunu pasta dilimleri gibi düşünün. Bir sektör en küçük veri birimidir. Çoğunlukla 512 byte’tır, ancak sabitdiske göre değişiklik gösterebilir. Kaydedilen veriler belli bir adres alırlar. Örneğin Üst yüzey, katman 2, iz 12, sektör 10 gibi.

20 Teknolojiler Sabit disklerimizin kullanım alanlarına göre belirli standarları verdır. Bunları kısaca; 1- IDE (Integrated Device Electronics) Disk Standartı 2- SCSI (Small Computer Systems Interface) Disk Standartı

21 Teknolojiler Bunlardan en yaygın olan IDE standartıdır. SCSI standat harddiskler IDE standartına göre çok daha gelişmiş olmasına rağmen maliyeti yüksektir. SCSI standartı harddiskleri daha çok iş istasyonları ve sunucular kullanır. Fakat ev ve ofis kullanımlarında IDE daha yaygındır. IDE sınıfında 4 alt grup bulunur: UltraDMA/33; UltraDMA/66; UltraDMA/100 ve UltraDMA/133. Sonda bulunan rakamlar ne kadar yüksekse o kadar iyidir

22 Format Defrag Fdisk Kaydedilen veriler belli bir adres alırlar.
Örneğin Üst yüzey, katman 2, iz 12, sektör 10 gibi Bu kaydın tutulduğu yerin silinmesi olayına format denir Hardiskin kaç plakadan olştuğunu kaça bölündüğünü vs tutan yer ise partition tablosudur, fdisk ise bu tabloyu siler .

23 Defrag Defrag:(birleştirme) Veriler harddisk içerisine rastgele yazılırlar dolayısı ile bir veriye erişirken kafa birçok track arasında dolaşması gerekir , fakat bir verinin devamı aynı trak içinde olursa veriye daha hızlı erişim sağlanacaktır defrag ın mantığıda budur. Bu olay animasyondada görülmektedir..

24 SORULAR ?

25 TEŞEKKÜRLER


"HARDİSKLER Hazırlayanlar: Burak Kartal Levent Solakoğlu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları