Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN."— Sunum transkripti:

1 Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN

2 CHAPTER 7 Manyetik Sürücülerde Bilgi Organizasyonu

3 Manyetik sürüclerde yüzey manyetizma özelliği olan bir madde ile kaplıdır. Okuyucu/yazıcı kafa bu yüzeyde istenilen noktalarda manyetizma özelliği kullanarak 1’ler ve 0’lar şeklinde bilgiyi kaydeder. Bu noktalar belli halkalar üstünde (tracks) kaydedilir Ve disk yüzeyi belli kısımlara da ayrılmıştır (sectors). Bu şekilde okunacak ya da yazılacak bilgi belli bir organizasyona göre kaydedilmiş olur.

4 Şekil 1 Bilginin bir disket yüzeyinde organizasyonu

5 Şekil 2 Bir disk yüzeyini mikroskop altında görümtüsü. Şekilde disk yüzeyinin 8 halkasının bir kısımı görünmektedir. 5 cm2lik bir disk yüzeyinde 22 milyon bit bilgi kaydetmek mümkündür.

6 Herhangi bir disk üzerindeki sektör sayısı üretici firma tarafından belirlenir. Bir diskte ne kadar fazla sektör varsa o kadar fazla bilgi kaydedilebilir demektir. Bir sektörde standard olarak 52 bye (ya da ½ kB) bilgi kaydedilebilir. Sektörler de gruplar halinde (clusters) toplanırlar Cluster: 8 ile 64 sektörlük gruplara cluster denir.

7 Örnek:Bir döküman dosya olarak kaydedildiği zaman en az 1 cluster’lik bir alanda kaydedilir. Dosyalar için en küçük birim cluster’dir. Bilginin kolayca erişilmesi için her halka ve sektörün bir numarası vardır. Örneğin yüksek kapasiteli bir disk yüzeyinde 1774 halka ve çok sayıda sektör olabilir.

8 Bilgiler disk yüzeyinde kaydedilirken okuyucu/yazıcı kafa o esnada kendisine en yakın boş cluster’i seçer ve dosyanın bir kısmını o noktaya yazar. Genelde bu işlem çok hızlı bir şekilde yapılır ancak bir dosyayı oluşturan byte’lar disk yüzeyinde çeşitli notalara kaydedilmiş olabilir. Bu da dosyanın okunması sırsında bir indeks görevi yapacak bir çeşit tabloya ihtiyaç duyulmasına neden olur. BU tablolara Virtual File Allocation Tables (Sanal Dosya düzenleme Tabloları) denir.

9 Şekil 3 Disk yüzeyinde dosyalar kaydedilrken en uygun noktalara kaydedilirler.Bu da bir dosyanın parçalarını farklı noktalarda oluşmasına sebeb olur (A ve B). Özel bir yazılım (defragm entation) ile disk yüzeyi tekrar düzenleni r (D). Zamanla bu disk yüzeyinin düzensiz olmasına neden olur (C) (Fragmen tation).

10 Zamanla dosyalar kaydedildikce disk yüzeyi bilgiler ile dolmaya başalar. Bu da bir dosya açılırken değişik noktalardaki parçalarının daha uzun zamanda okunmasına neden olur. Bir diğer deyişle bilgisayarın performansında bir azalma olmasıdır. Buna File Fragmentatşon (Dosya bilgilerinin parçalanması) denmektedir

11 Özel yazılımlar kullanarak bu değişik noktalardaki çok sayıdaki dosyanın parçaları en optimal olacak şekilde yeniden yapılanırlar. Bu da performansın düzeltilmesini sağlar. Bu yazılımların yaptığı işleme Disk Defragmentation (Dosyaların parçalarını en optimal şekilde düzenlenmesi) denmektedir ve bu işlem belirli aralıklarla yapılmalıdır.

12 Şekil 4 NORTON Speed Disk Yazılım ile diskte kaydedilen dosya parçalarının DEFRAG edilmesi


"Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları