Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI

2 BEP, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin gelişim özellikleri, eğitim performansları ve ihtiyaçları doğrultusunda hedeflenen amaçlara yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren özel eğitim programıdır.

3 BEP, bir öğrencinin şu anda hangi noktada olduğuna, hangi alanlarda gelişmesi gerektiğine bu gelişimi gerçekleştirebilmesi için gerekli olacak desteğe işaret eden bireysel bir eğitim programıdır.

4 HANGİ ÖĞRENCİLER İÇİN BEP HAZIRLANIR?
1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. Maddesinin, “Özel eğitim gerektiren bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır” hükmü ile BEP’in hazırlanması ve uygulanması zorunlu hale getirilmiştir.

5 HANGİ ÖĞRENCİLER İÇİN BEP HAZIRLANIR?
Akranlarına sunulan eğitim-öğretim faaliyetlerinden ve öğretim programlarından tam olarak yararlanamayan, Eğitim-öğretim sürecinde kullanılan eğitim materyallerinde veya öğretim ve değerlendirmeye ilişkin yöntem ve tekniklerde bir takım uyarlamalara ya da düzenlemelere ihtiyaç duyan, Özel gereksinimi ve/veya engeli nedeniyle eğitim performansı olumsuz etkilenen öğrencilerimiz için BEP hazırlamamız gerekir.

6 BEP’İN YARARLARI NELERDİR?
1-Öğrenci Açısından; Öğrencinin özgüvenini geliştirir. Öğrenciyi bağımsız bir yaşama hazırlar. Öğrencinin sorumluluk duygusunu geliştirir. Öğrencinin engelinden kaynaklanan farklı ihtiyaçların neler olduğu belirlenir ve öğrencinin öğrenme ortamının düzenlenmesinde nelere ihtiyaç olduğu belirlenmiş olur.

7 BEP’İN YARARLARI NELERDİR?
2-Öğretmen Açısından; Öğretmen için bir plan ve kılavuz görevi görür. Öğretmenin hedeflenen amaçlar doğrultusunda öğrencinin gösterdiği ilerlemeyi belirlemesinde bir uygulama ve değerlendirme aracı olarak işlev görür.

8 BEP’İN YARARLARI NELERDİR?
3-Veli Açısından; Aile ile okul personeli arasında iletişim aracı görevi görür. Aile ile okul arasındaki görüş farklılıklarının çözümlenmesine katkı sağlar. Ailenin yalnız olmadığını hissetmesine yardımcı olur. Aileye sorumluluk verir.

9 BEP’İN YARARLARI NELERDİR?
4-Toplum Açısından; Topluma uyumlu ve yayarlı hale getirmeyi amaçlanması bakımından yararlıdır. Çocukların toplum içerisinde bağımsız hareket edebilme becerileri kazandırılmış olur.

10 BEP GELİŞTİRME VE UYGULAMA SÜRECİ
BEP GELİŞTİRME EKİBİ Okul/kurum müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında; Bir gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, Bir rehber öğretmen, Bir eğitim programları hazırlamakla görevlendirilen öğretmen, Öğrencinin sınıf öğretmeni, Öğrencinin dersini okutan ilgili alan öğretmenleri, Öğrencinin velisi, Öğrenci,(eğer uygunsa öğrencinin kendisi de dahil edilir) Ayrıca, gerektiğinde görüşlerine başvurulmak üzere özel eğitim değerlendirme kurulundan bir üyeden oluşur.

11 BEP HazIrlama Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
BEP çalışmasının sonunda öğrencinin neyi bilmesini veya neyi yapabiliyor olmasını istiyoruz? İhtiyaç önceliklerini nasıl belirledik? Öğrencinin yetersizliği öğrenmesini nasıl etkiliyor? Öğretime nereden başlayacağız? Öğrenmeyi neyle ve nasıl ölçeceğiz?

12 BEP NASIL HAZIRLANIR? Ekibimizi oluşturulmalıyız,
Çocuğun eğitsel performans düzeyini belirlemeliyiz, Uygun eğitim ortamını ve sunulacak destek hizmetlerini belirlemeliyiz, Uzun ve kısa dönemli amaçlarımızı belirlemeliyiz, Bireyselleştirilmiş öğretim programını hazırlamalıyız, Öğretim materyallerimizi ve yöntemlerimizi belirlemeliyiz BEP’in uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için sorumluların belirlenerek zaman çizelgesinin hazırlanması ve değerlendirme biçimine karar vermeliyiz.

13 BEP NASIL HAZIRLANIR? Öğrenciyi tanıma
Aileyi tanıyın, aile ile görüşme yapın. Yerleştirme kararı ve ilgili dokümanları inceleyin (yönlendirme kararı, gerekçesi, eğitsel tanılama ve değerlendirmeye ilişkin dokümanlar, tıbbi tanılama raporu.. vb) Konulan tanıyı araştırın, öğrenin.

14 BEP NASIL HAZIRLANIR? Sınıfın hazırlanması
Sınıftaki öğrencileri uygun şekilde bilgilendirin. Akran etkileşimini olumlu etkileyecek çalışmalar yapın …vb.

15 BEP NASIL HAZIRLANIR? Öğrencinin gereksinimlerinin ve performans düzeyinin belirlenmesi Hangi becerilere sahip? Neyi biliyor, neyi bilmiyor? Öğretim sürecinde hangi materyallerin kullanılması uygun? Sınıf içinde ne tür uyarlama ve/veya düzenlemelere ihtiyacı var? Vb.

16 BEP NASIL HAZIRLANIR? Sınıf içinde ne tür uyarlama ve/veya düzenlemeler yapılacağının belirlenmesi Fiziksel olarak ne tür düzenlemelere ihtiyaç var? Eğitim-öğretim açısından ne tür uyarlamalara ihtiyaç var?

17 BEP NASIL HAZIRLANIR? Öğrenci için uygun amaçları belirleme
Performans düzeyindeki ifadeleri dikkate alarak uzun dönemli amaçlarını belirleyin. Uzun dönemli amaçlara ulaşabilmesi için izleyeceği basamakları yani kısa dönemli amaçlarını belirleyin.

18 BEP NASIL HAZIRLANIR? BEP hazırlama ve uygulama
BEP başlangıç ve bitiş tarihini belirleyin. UDA ve KDA yazın. Ölçüt belirleyin. Yöntem-teknik ve araç gereçleri belirleyin. Öğretimi planlayın. Öğretimi kimin yapacağını, zamanını, yerini (sınıfta mı, destek eğitim odasında mı ya da ders sırasında mı.. vb) belirleyin.

19 BEP NASIL HAZIRLANIR? BEP izleme ve değerlendirme
Uygun zamanlarda ara değerlendirmeler yapın. Öğrencinin sosyal etkileşimini gözlemleyin. Değerlendirme sonuçlarını raporlaştırın ve arşivleyin. Öğrenciyle ilgili çalışmaları aileye aktarın ve aile desteğini alın. Değerlendirme sonrasında BEP’te değişikliklere gerek var mı tespit edin ve gerekli önlemleri alın.

20 Etkili Bir BEP İçin Öneriler
1- Bireyi ve aileyi sürece katmalıyız, 2- Kullanımı kolay bir format geliştirmeliyiz, 3- BEP hazırlarken açık ve anlaşılır bir dil kullanmalıyız, 4- Yapılabilecekler konusunda gerçekçi olmalıyız, en çok 1 yılı yansıtacak amaçlar esas almalıyız, 5- öğrencinin yaşadığı çevreye,okula ve sınıf koşullarına uygun hedefler belirlemeliyiz.

21 Bu sürecin etkili bir ekip çalışması gerektirdiği unutulmamalıdır.

22 TEŞEKKÜRLER KIYMET İNANIR


"BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları