Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuklukta Fiziksel Gelişim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuklukta Fiziksel Gelişim"— Sunum transkripti:

1 Çocuklukta Fiziksel Gelişim

2 Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Çocukta Büyüme Erken Çocukluk Ortalama bir çocuk yılda 2,5 cm uzar ve 2 – 3 kg kilo alır. Yoksunluk Cüceliği—Duygusal yoksunluktan kaynaklanan bir büyüme geriliğidir. Çocuklar duygusal olarak yoksun bırakılırlarsa, daha fazla stres yaşarlar ve bu da hipofiz bezinin hormon salgılama düzenini bozarak cüceliğe yol açar. Orta ve Geç Çocuklukta Orta ve geç çocuklukta büyüme eğrisi yavaşlar ancak yavaş ama tutarlı bir büyüme devam eder.

3 Türk Çocuklarının Büyüme Eğrileri (Kız Çocuklar)

4 Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Motor Gelişim Kaba Motor Becerileri Okul öncesi çağda ve özellikle orta ve geç çocuklukta çocukların motor gelişimi daha da ustalaşır ve çocukta koordinasyon artar. İnce Motor Becerileri Orta ve geç çocukluk döneminde çocuklar ellerini daha hünerli bir şekilde kullanabilirler.

5 Çocuklukta Fiziksel Gelişim
El Tercihi (Solak – Sağlak Çocuklar) El Tercihinin Kökeni ve Gelişimi Genetik yatkınlık el tercihinde etkilidir ancak tek faktör değildir. El Tercihi, Beyin ve Dil Solakların okuma problemleri yaşama riskleri sağlaklara oranla daha yüksektir (Geschwind & Behan, 1984; Natsopoulos ve diğerleri, 1998). El Tercihi ve Diğer Yetenekler Matematikçiler, müzisyenler, mimarlar ve sanatçılar arasında solaklık daha yaygındır (Schacter ve Ransil, 1996).

6 Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Beyin Beyin Büyüklüğü ve Gelişimi Beyin ve baş tüm diğer organlardan daha hızlı büyürler. 5 yaşına gelindiğinde, beyin yetişkinlikte ulaşacağı ağırlığın yaklaşık %90’ı oranına ulaşmıştır. Nöronlarda Değişimler Myelinlenme Sinir hücrelerinin koruyucu ve aktarım hızını arttırıcı bir yağ tabakası tarafından kaplanma sürecidir. Dikkat yoğunlaştırmayı sağlayacak beyin bölgelerindeki myelinlenme orta ve geç çocukluğun sonuna kadar sürer.

7 Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Beynin Yapısındaki Değişimler 3 yaşından 6 yaşına kadar en hızlı büyüme frontal (ön) lobda gerçekleşir. Bu bölge hareketlerin planlanması ve düzenlenmesi ile yapılan işlere dikkati yoğunlaşmada etkilidir. 6 yaştan ergenliğe kadar ise temporal (yan) ve parietal (orta) loblar en hızlı büyümeyi gösterir. Bu bölgeler dil ve uzaysal mekan algısında etkilidirler. Beyin ve Bilişsel Gelişim Beynin olgunlaşması ve dünyayla gittikçe artan oranda deneyim edinilmesi çocuklarda yeni ve daha üst düzey bilişsel yeteneklerin gelişimine yol açar.

8 Sağlık ve Hastalıklar Gelişimsel Bakış Açısı Beslenme ve Obezite
Çocukların Sağlık İhtiyaçları Erken ve orta çocukluk dönemindeki motor, bilişsel ve sosyal gelişimin hızı göz önüne alındığında bu dönemde çocuklara verilecek sağlık hizmetlerinin önemi daha fazla anlaşılır (Maddux ve diğerleri, 1986). Beslenme ve Obezite Enerji İhtiyacı Okul öncesi dönemdeki bir çocuğun günlük ortalama enerji ihtiyacı 1700 kaloridir. Temel Metabolizma Hızı Dinlenme halinde iken bireyin kullandığı minimum enerji miktarıdır.

9 Sağlık ve Hastalıklar Yeme Davranışı ve Obezite
Tavsiye edilen kalori sınırları içinde kalarak çocuklara dengeli beslenme rejimi uygulanmalıdır ve bunun önemi anlatılmalıdır. Çocukların yemek yedikleri ortamlar onların yeme alışkanlığını ve kilolarını etkiler. Yeme Problemleri ve Bozuklukları Anorexia Nervosa—Zayıf ve ince görünmek için aç kalacak derecede yemekten uzak durmak. Bulimia nervosa—Aşırı yeme ardından kendini kusturma döngüsünü içeren bir bozukluktur.

10 Sağlık ve Hastalıklar Egzersiz ve Spor Egzersiz Spor
Çocukların daha fazla egzersiz yapmalarını sağlayacak yollar bulun: Beden eğitimi ve egzersizleri programa dahil edin Fitness aktivitelerini okul programına dahil edin Çocukların daha aktif olacakları etkinlikleri günlük plana dahil edin. Aileleri çocuklarına egzersiz yaptırmaları konusunda güdüleyin. Spor Spor aktivitelerine katılmak çocukta hem olumlu hem de olumsuz etkiler bırakabilir.

11 Sağlık ve Hastalıklar Erken ve Orta Çocukluk
Erken yaştan başlayarak yapılan aşılar çocuklarda kalıcı hasar ve özür bırakan bakteriyel kökenli menenjit, kızamık, kabakulak, suçiçeği gibi bir çok hastalığın önlenmesinde etkili olmuştur. Kazalar, erken çocukluk döneminde çocukların ölümüne neden olan en tehlikeli risk faktörüdür Dikkat edilmesi gereken önemli bir sağlık noktası ise çocukların sigara dumanına fazla maruz kalmalarıdır. Ülkemizde yüzbinlerce çocuk kötü beslenmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise evlerde kurşun bazlı boyaların kurşun zehirlenmesine yol açmasıdır.


"Çocuklukta Fiziksel Gelişim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları