Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsanda üreme,büyüme,gelişme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsanda üreme,büyüme,gelişme"— Sunum transkripti:

1 İnsanda üreme,büyüme,gelişme
ALİ DAĞDEVİREN

2 İNSANLARDA ÜREME; BÜYÜME VE GELİŞME

3 Üreme: Canlıların kendilerine benzer yeni bireyler meydana getirmesidir.
Büyüme: Canlıda hücre sayısının ve boyutlarının artmasıdır. Gelişme: Büyüme ile bazı yeteneklerin kazanılmasıdır.

4 Üreme Hücreleri Sperm: Yumurta hücresine göre çok küçüktür. Sitoplazmaları azdır. Kamçıları vardır ve kamçılarıyla hareket ederler. Baş, orta kısım ve kuyruk olmak üzere üç kısımdan oluşur. Kuyruk kısmı sayesinde hareket edebilir. Yumurta: Büyük ve hareketsizdir. Bol miktarda besin maddesi içerir ve sitoplazması çoktur. Kamçısı yoktur. Yumurtalar spermlere göre daha az sayıda üretilir.

5 Sperm ve Yumurta hücrelerinin farkları
Yumurta hücresi Sperm hücresi Büyüktür Küçüktür Bol sitoplazmalı Az sitoplazmalı Kamçısı yok Kamçılı hareketsiz hareketli

6 Erkek Üreme Organları

7 Testisler: ergenlikle birlikte testesteron hormonu salgılar
Testisler: ergenlikle birlikte testesteron hormonu salgılar.bu hormonla spermler üretilir.testisler kese içinde ve vücudu dışında bulunur.spermler yüksek sıcakta yaşayamaz. Bezler: kovpır,seminifer ve prostat bezlerinden oluşur.yaptığı salgılar spermin hareketini kolaylaştırır. Penis: spermlerin dişi bireye bırakılmasını sağlar.

8 Dişi Üreme Organları

9 Yumurta kanalı: dişi üreme hücresi olan yumurtayı döl yatağına taşır
Yumurta kanalı: dişi üreme hücresi olan yumurtayı döl yatağına taşır. Döllenme burada gerçekleşir. Döl yatağı (rahim): embriyonun gelişme ortamıdır. Yumurtalık: yumurta üretir.iki adet yumurtalık vardır. Vajina: spermlerin alınmasını sağlar.

10 İnsanlarda Üreme İnsanların çoğalmasında iç döllenme ve iç gelişme olayları kullanılır. Spermler yumurtanın yumurta kanalında döllenmesini sağlarlar. Yumurta kanalında oluşan zigot hemen bölünmeye başlar. Zigotun bölünmesiyle oluşan hücre topluluğuna embriyo denir.

11 Embriyo döl yatağına (rahim) bağlanarak yavrunun gelişmesini sağlar.
Yavru ile anne rahmi arasındaki bağlantıyı göbek bağı ve plasenta sağlar.

12 Plasenta göbek bağının anne rahmine bağlandığı kısımdır.
Burada yavru kanı ile anne kanı arasında madde alış verişi yapılır. Embriyo 9 aylık gelişim süreci sonunda doğarak anneden bağımsızlığını kazanır.

13 Annenin sağlıklı bir bebeğe sahip olması için;
yeterli ve dengeli beslenmesi sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durması düzenli olarak ve zorlayıcı olmayan egzersizler yapması doktor kontrolünde bulunması gereklidir.

14 İnsanlarda gelişim dönemleri

15 Doğum öncesi dönem Gebelik süresince anne karnındaki dönemdir. Bu dönem doğuma kadar sürer. Bu süre yaklaşık 40 haftadır.

16 Çocukluk dönemi 0-12 yaş arasındaki dönemdir.
0-1 yaş arasındaki bebeklik süresi de bu dönemin içindedir. Çocukluk döneminde çocuğun boyu ve kilosu artar. Çocuk yürümeye başlar, çevreyi ve çevredeki araçları tanır. Oyun oynar ve okula başlar. Çocukluk döneminde 6-12 yaşlar arası okul dönemi olarak kabul edilir.

17 Ergenlik dönemi Ergenlik dönemi gençlik döneminin başlangıcıdır.
Kişiliğin oluşması bakımından oldukça önemlidir. Ergenlik döneminin başlangıcı çocuğun yaşadığı iklim şartlarına göre değişir.

18 Ergenlik dönemine sıcak ülkelerde daha erken yaşlarda girilir.
Bu dönem ortalama olarak yaşları arasındadır. Kız çocukların erginliğe girmeleri erkeklere göre 2 yıl daha önce başlar.

19 Ergenlik dönemindeki değişmeler çok hızlı olur.
Ergen hem ruhsal hem de bedensel değişiklikler içindedir. Kız ve erkekte boy uzar, bütün organlar gelişir. Bu dönemi yaşayan gençlerde sinir gerginliği, iç sıkıntıları ve heyecan gibi sorunlar görülür.

20 Yetişkinlik dönemi Bu dönemde insanlar iş sahibi olurlar.
Eş seçer ve aile kurarlar. Vergi ödeme, oy kullanma gibi sorumlulukları yerine getirirler.

21 Yaşlılık dönemi 60 yaş ve üzeri dönemdir.
İkinci çocukluk dönemi olarak bilinir. Yetişkinlik dönemi görevlerini yerine getirmiş olanlar emeklilik hayatı sürerler. İlgi ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Aranıp sorulmayı ve sevdikleri ile vakit geçirmeyi isterler.


"İnsanda üreme,büyüme,gelişme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları