Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖRNEK PROBLEMLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖRNEK PROBLEMLER."— Sunum transkripti:

1 ÖRNEK PROBLEMLER

2 ÖRNEK-1

3 ÖRNEK-1 Start butonuna basıldığında oil pump motor (yağ pompası motoru) hemen çalışmaya başlayacaktır. Yağ pompası çalışmaya başladıktan 10 sn sonra ana motor çalışmaya başlayacaktır. Main motor (Ana motor) çalışmaya başladıktan 5 sn sonra da auxilary motor (yardımcı motor) çalışmaya başlayacaktır. Stop butonuna basılırsa tüm motorlar duracaktır.

4 ÖRNEK-2 Start butonuna basıdığında; A sıvı girişi başlayacak. X1 sensörü görene kadar A sıvı girişi açık kalacaktır.X1 sensoru gördüğünde B sıvı girişi başlayacak.X2 sensörü görene kadar devam edecektir. X2 sensörü aktifse karıştırıcı çalışmaya başlayacaktır(Y3).60 saniye sonra karıştırıcı duracaktır. Karıştırma işlemi tamamlandığında Y2 sıvıyı 120 saniye boyunca konteyner’a dolduracaktır. Sistemde istenmeyen bir durumla karşılaşırsa, acil stop butonuna basılacak ve sistem duracaktır.

5 ÖRNEK-3 KAHVE MAKİNASI X0 Para sensörü X1 Basınç dedektörü Y0 Kağıt bardak çıkışı Y1 Kahve çıkışı Y2 Sıcak su çıkışı Y3 Karıştırıcı Y4 Hazır kahve çıkışı Kağıt bardağı bir bozuk para takıldığı zaman çıkıntının dışına çıkar. Kahve, karıştırma kabına dökülür. 2 saniye sonra sıcak su dökülür.60 saniye sonra hazır kahve kahve çıkışından dökülecektir.

6 Para atıldığında kağıt bardak (Y0) ve kahve(Y1) çıkışları açılacak.
2 sn sonra, sıcak su hazneye dökülecek (Y2 açılır) kağıt bardak ve kahve çıkışları kapanacak. Kabın içindeki sıvı belirli bir miktarda basınca ulaştığında,(X1 aktif olduğunda) Y2 kapanacak. Karıştırıcı (Y3) 60 sn boyunca çalışacak. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra hazır kahve çıkışı başlayacak. Kahve tamamen boşaltıldığında X1(basınç dedektörü) kapanır. Y4 kapanır.

7 ÖRNEK-3 OTOMATİK KAPI KONTROL
Kızılötesi algılama alanına birisi girdiğinde açma motoru, kapıyı açma limit anahtarına dokunana kadar açılacaktır. Kapı açma limit anahtarına 7 saniye boyunca dokunursa ve kimse algılama alanına girmezse, kapanma motoru, kapanma limit anahtarına dokunuluncaya kadar kapıyı kapatır. Kapıyı kapatma işlemi sırasında algılama alanına biri girerse kapama işlemi durur.

8 ÖRNEK-4

9 ÖRNEK-4 Şekilde bulunan vinc sisteminde 3 adet motor calıstırılacaktır. M1 motoru,yuku asağı ve yukarı hareket ettirecek olan motordur. M2 motoru,M1 motoruna bağlı olan yuku hareket ettirecek olan duzeneği ileri ve geri hareket ettirecektir. Guvenlik icin hareket sonlarında sınır anahtarı kullanılacaktır. M3 motoru, vinci raylar uzerinde sağa ve sola hareket ettirmekte olup guvenlik acısından hareket sonlarında sınır anahtarı ile durdurulabilecektir. Tum motorların hareketleri butona basıldığı surece (yani kesik olarak) gerceklestirilecektir. Uc motordan herhangi birisinin asırı akım rolesi attığında sistemi calıstırmak mumkun olmayacaktır

10 ÖRNEK-4 İSİM ADRES STOP I0.0 M3 SAĞA I0.1 M3 SOLA I0.2 M2 GERİ I0.3
M2 İLERİ I0.4 M1 YUKARI I0.5 M1 AŞAĞIYA I0.6 AŞIRI AKIM1 I0.7 AŞIRI AKIM2 I1.0 AŞIRI AKIM3 I1.1 LS1 I1.2 LS2 I1.3 LS3 I1.4 LS4 I1.5 AĞIRLIK SENSÖRÜ (B1) I1.6 İSİM ADRES M3 SAĞA Q0.0 M3 SOLA Q0.1 M2 GERİ Q0.2 M2 İLERİ Q0.3 M1 YUKARI Q0.4 M1 AŞAĞI Q0.5

11 ÖRNEK-5

12 ÖRNEK-5 Start butonuna basıldığında K1 ve K2 valfleri açılarak hazneyi üst seviye sensörüne kadar dolduracaktır. Dolduğunda bir karıştırıcı çalışarak sıvıyı 5 saniye karıştıracaktır. Süre sonunda bant çalışmaya başlayacak. Tam vananın altına geldiğinde bant duracak ve K3 vanası açılacak. 10 saniye boyunca karışımı şişeye boşaltacaktır. 10 saniye sonunda bant tekrar çalışacak diğer şişe geldiğinde tekrar duracaktır ve dolduracaktır. Karışımın bittiğinde sistem duracak ve tekrar start butonuna basılmayı bekleyecektir.

13 ÖRNEK-5 İSİM ADRES START I0.0 ÜST SEVİYE SENSÖRÜ I0.1
ALT SEVİYE SENSÖRÜ I0.2 ŞİŞE ALGILAMA SENSÖRÜ I0.3 K1 VANASI Q0.0 K2 VANASI Q0.1 K3 VANASI Q0.2 BANT MOTORU Q0.3


"ÖRNEK PROBLEMLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları