Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 6 Öğrenme Alanı : İNANÇ Ünite : PEYGAMBERLERE VE İLÂHİ KİTAPLARA İNANÇ Süre : = 80 dakika Konular : 1-Dersin işlenişi hakkında bilgi verilmesi 2- Peygamber ve Peygamberlere iman Kazanımlar : 1-Peygamber, resul ve nebi, mucize kavramlarını açıklar.

2 Deliler hastanesinde bir deli, peygamber olduğunu ilan etmeye karar vermiş. En yakın dostuna: “Ben peygamberim” demiş. Dostu da ona: “Sana böyle bir görev verdiğimi hatırlamıyorum.” cevabını vermiş.

3 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI Peygamberlere iman etmenin (inanmanın) İslâm’ın inanç esaslarından (imanın şartlarından) biri olduğunu biliyor muydunuz? İman ne demektir? İmanın şartları nelerdir?

4 İSLÂM’IN İNANÇ ESASLARI
DERS’İN İŞLENİŞİ İSLÂM’IN İNANÇ ESASLARI (İMANIN ŞARTLARI) 1-Allah’ın varlığına ve bir olduğuna inanmak. 2-Meleklere inanmak 3-Kitaplara inanmak 4-Peygamberlere inanmak 5-Ahirete (öbür dünyaya) inanmak 6-Kaza ve kadere inanmak

5 “Peygamber” sözcüğü sizlere hangi anlamları
çağrıştırmaktadır? Allah’ın sözlerini (emir ve yasaklarını, öğütlerini) insanlara ileten kişilere ne ad verilir?

6 "Peygamber" haber getiren elçi anlamındadır.
Dilimizdeki anlamı, Yüce Allah’ın, emir ve yasaklarını insanlara bildirip açıklamak üzere, insanlar arasından seçilip görevlendirilmiş elçi demektir.

7 Kur’an-ı Kerîmde peygamber kelimesinin yerine Resûl ve Nebî
kelimeleri geçmektedir ki, elçi ve haber getiren anlamındadır. Dînî anlamları bakımından Resûl ile Nebî arasında fark vardır.

8 Resûl, Allah tarafından kendisine kitap gönderilmiş peygamber demektir.
Nebî, Allah tarafından kendisine kitap gönderilmemiş peygamber demektir. Nebiler, kendilerinden önce gelen peygamberlerin öğüt ve uyarılarını insanlara iletirler. Nebîler de Cebrail aracılığı ile Allah’tan vahiy almışlardır.

9 Peygamberler Hep Erkek Midir?
Din bilginlerinin çoğu, kadınlar peygamber olamaz der. Şu ayeti delil gösterirler: “Senden önce Rasul olarak gönderdiklerimiz, ancak şehirlilerden kendilerine vahyettiğimiz bir takım erkeklerdi.” (Yusuf 109). Fakat bazı din bilginleri olabilir der: Mesela İbn Hazm: “Erkeklere verilip kadınlara verilmeyen, risalettir, nübüvvet değildir…” (İbn Hazm, el-Usul ve’l-furu, ). Yine Kurtubi’ye göre Hz. Meryem nebidir. İmam Eş’ari’ye göre bunlar peygamber: Hz. Havva, Hz. Sare, Hz. Musa’nın annesi, Hz. Hacer, Hz. Asiye ve Hz. Meryem (Kurtubi, IV, 83).

10 Peygamberlerin Meslekleri
Hz. Adem çiftçi, Hz. Şit hallaç (pamuk işleyicisi), Hz. İdris yazıcı ve terzi, Hz. Nuh marangoz, Hz. Hud tüccar, Hz. Salih deveci, Hz. İbrahim sütçü, Hz. İsmail avcı, Hz. İshak çoban, Hz. Yusuf zindanda saatçi sonra melik, Hz. Harun vezir, Hz. Zülküf ekmekçi, Hz. Lut dokumacı, Hz. Davud zırh yapımcısı, Hz. Süleyman sepetçi, Hz. Ermiya cerrah, Hz. Yahya vaftizci, Hz. Lokman hekim, Hz. Yunus balıkçı, Hz. Musa çoban, Hz. İsa doğramacı, Hz. Muhammed küçük kervan ticaretçisidir (Evliya Çelebi, Evliya Çelebi Seyahatnamesi, sadeleştirenler: Tevfik Temelkuran – Necati Aktaş, I-II, Üçdal Neşr., İstanbul byy., s. 338).

11 Peygamberin İspatı ve Mucize
Mucize her önüne gelenin peygamberlik iddiasında bulunmasını önlemek, inananların imanlarını kuvvetlendirmek ve inkar edenleri susturmak, hatta imana getirmek amacıyla peygamberlere Allah tarafından verilmiş bir araçtır. Peygamber, mucize ile âdeta şunu der: “Ben şu kainatın Yaratıcısının elçisiyim. Buna delilim, O’nun süregelen kanunlarını benim dua ve ricamla değiştirmesidir.”

12 MUCİZE: Peygamberlik iddiasında bulunan kişinin, peygamber olduğunu doğrulamak için, Allah’ın yardımıyla göstermiş olduğu olağanüstü olaylara denir. KERAMET: PEYGAMBERİNE GÖNÜLDEN BAĞLI OLAN VE ONA TİTİZLİKLE UYAN, FAKAT PEYGAMBER OLMAYAN SALİH (VELÎ) İNSANLARIN -ALLAH'IN İZNİ İLE- GÖSTERMİŞ OLDUKLARI OLAĞANÜSTÜ OLAYLARDIR.

13 Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde
peygamberlere imandan söz edilmektedir. Bunlardan birinde peygamberler hakkında şöyle buyrulmaktadır: “Peygamber, Rabb’i tarafından kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerlerinden) ayırt etmeyiz…” Bakara suresi, 285. ayet

14 Peygamberlerin Sayısı
Sayılarını Allah’ın bileceği kadar çok peygamber gönderilmiştir (Zuhruf 6). Bir hadise göre 124 bin peygamber gönderilmiş (Ahmed bin Hanbel, Müsned, V, 266). Hepsi de doğruyu ve Allah’ın istek ve emirlerini bildirdikleri için, Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar olan bütün peygamberlere inanmak zorundayız. Kur'an'da adı geçen  Peygamberler: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, Lut, İbrahim, İsmail, İshak, Ya'kub, Yusuf, Şuayb, Harun, Musa, Davud, Süleyman, Eyyüb, Zülkifl, Yunus, İlyas, Elyesa', Zekeriyya, Yahya, İsa, Muhammed. Bunlardan başka Kur'an'da üç isim daha geçer. Fakat onların peygamber mi, velî mi oldukları konusunda fikir ayrılığı vardır: Üzeyir, Lokman ve Zülkarneyn.

15 ‘’Deyin ki: Biz Allah’a, bize indirilene (Kur’an’a) , İbrahim, İsmail, İshak, Yakup ve Yakup oğullarına indirilenlere, Musa ve İsa’ya (Tevrat ve İncil’e) ile bütün (diğer) peygamberlere Rableri tarafından verilenlere iman ettik.Onları birbirinden diğerinden ayırt etmeyiz ve biz ancak ona teslim olmuş kimseleriz.’’ Bakara suresi, 136.ayet 15

16 Sizce insanların bir peygambere ihtiyacı var mıdır? Niçin?

17 İnsan, Allah’ın verdiği akıl sayesinde bazı
bilgiler edinebilir, Allah’ın varlığını kavrayabilir. Ancak, Allah’a nasıl ibadet edeceğini, Allah’ın öğütlerinin neler olduğunu, ölümden sonraki yaşam, cennet, cehennem konularında bilgi edinemez. İşte bunları öğretmek için bir peygambere, bir kılavuza ihtiyacımız vardır. Aksi takdirde, kılavuz almayan bir kaptan gibi, dünya boğazında yolumuzu şaşırırız. 17

18 İşte bunları öğretmek için bir peygambere,
bir kılavuza ihtiyacımız vardır. Aksi takdirde, kılavuz almayan bir kaptan gibi, dünya boğazında yolumuzu şaşırırız. 18

19 PEYGAMBERLER YOL GÖSTERİCİ BİLGİLER SUNAR.

20 Allah tarafından insanlar arasından seçilirler.
Allah’tan vahiy getirirler. PEYGAMBERLERE İNANIRIZ. ÇÜNKÜ ONLAR: Vahyi, olduğu gibi insanlara bildirirler. Vahyedileni uygular, insanlara örnek olurlar. 20

21 DEĞERLENDİRME 1-Resul ne demektir? 2-Nebi ne demektir?
3-İnsanların bir peygambere ihtiyacı var mıdır? Niçin?

22 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Kur’an-ı Kerim’den İsrâ suresinin ayetlerinin meâllerini defterinize yazarak geliniz. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları