Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOMİMETİK Enes Can ALTUN Sadettin NAMLISARAÇ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOMİMETİK Enes Can ALTUN Sadettin NAMLISARAÇ"— Sunum transkripti:

1 BİYOMİMETİK Enes Can ALTUN 1311140025 Sadettin NAMLISARAÇ 1311140049
Gülşah BUÇAN

2 Biyomimetik Nedir? Biyomimetik (biyomimikri), yunanca «bios»(hayat) ve «mimesis»(taklit) kelimelerinden türemiştir. İnsanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek yaptıkları maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade eden bir terimdir. Doğadaki tasarımlar örnek alınarak yapılan aletlere, özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka, tıbbi endüstri ve askeri donanım gibi alanlarda kullanılmak için gerek duyulmaktadır.

3 Biyomimetiğin Tarihi Biyomimetiğin ilk örneği, insanların kuşlar gibi uçabilme isteğiyle başladı. M.Ö. 400’lü yıllarda Yunanlıların geliştirdiği 200 metre kadar uçmuş olduğu düşünülen aletten tutun da Abbas İbn Firnas, Leonardo da Vinci, Sir George Cayley, Wright Kardeşler’e kadar niceleri uçuş girişiminde bulundu. Fakat Da Vinci ile uçma girişimlerinin bir adım daha ileri taşındığı düşünülüyor. Çünkü bulgulara göre Da Vinci tasarladığı makineyi kuşların anatomik yapısını göz önüne alarak oluşturdu.  Da Vinci’nin girişimini biyomimetik alanının temeli olarak alabiliriz. Ayrıca ilk başarılı insanlı uçuşu gerçekleştiren Wright Kardeşler de, bir güvercinin anatomisini inceleyerek kendi aletlerini tasarladılar. Bunlar tarihteki ilk taklit girişimleri, günümüzde ise bu alan çok gelişti ve gelişmeye de devam ediyor.  

4 Ornithopter Da Vinci kuşlara hayrandı, onları gün boyu izler inceler ve çizerdi. İşte Ornithopter yani kanat çırparak havalanma fikri Da Vinci’ye buradan geldi. İnsanların da kuşlar gibi uçmasını sağlayan bir alet tasarladı.

5 Uygulama Alanları Doğal seramik (Deniz canlıları kabukları 4oC) – Seramikler (1800oC) Tendom tasarımı – Asma köprüler (birbirlerine sarılmış kablo) Kar Ayakkabısı - Tavşan Ayağı Uyluk kemiği yapısı – Eiffel Kulesi Bal peteği yapısı – Uçak gövdeleri Velcro Bandı - Dulavrat Otu Robot Teknolojisi - Böcekler Sonar - Yunus Aerospace Uçağı - Kedi Balığı Denizaltılar - Nautilus Yüzme Paletleri - Balinalar

6 Tendom tasarımı – Asma köprüler (birbirlerine sarılmış kablo)
Günümüz asma köprülerinde kullanılan çelik halat teknolojisi, insan vücudundaki tendonların yapısı örnek alınarak geliştirilmiştir

7 Uyluk kemiği yapısı – Eiffel Kulesi ve Köprü
Kemiklerdeki kafes yapı bugün inşaat alanında kullanılan temel tekniklerden biri haline gelmiştir. Bu tekniğin kullanıldığı yapılarda hem malzeme tasarrufu sağlanmakta hem de yapının iskeleti kemikteki gibi sağlamlık ve esneklik kazanmaktadır. Eiffel Kulesi, uyluk kemiğinin başındaki yapıya benzer şekilde inşa edilmiştir. Bu tasarım sayesinde kule hem sarsılmaz bir özellik kazanmış hem de havalandırma problemini ortadan kaldırmıştır.

8 Bal peteği yapısı – Uçak gövdeleri
Bal peteği yapılı malzemeler çarpışma anında açığa çıkan enerjiyi absorbe edebilme, esneklik, korozyona maksimum dayanımı basma, kırılmaya karşı gösterdiği direnç bakımından bir çok sektörde kullanılıyor. ilk olarak 1940’larda havacılık sektöründe uçak gövdelerinde kullanılmaya başlanmıştır.

9 Velcro Bandı - Dulavrat Otu
Dulavrat otu kıyafetlere takıldığında ayrılması zor bir yapısı vardır. Bu özelliği tekstil de velcro bandı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde velcro bandları astronotlar tarafından da kullanılmaktadır.

10 Robot Teknolojisi - Böcekler
Günümüz teknolojisinde karınca ve sinek büyüklüğünde robotlar yapılabilmektedir. Sinekler gibi uçabilen, karıncalar gibi istenilen her yere girebilen, örümcekler gibi tavanda yürüyebilen robotlar şu an yapılabiliyor ve gelişmiş ülkelerin önemli endüstri kuruluşları da bu çalışmalara büyük önem veriyor.

11 İnsansı Robotlar Yapay zeka ve algoritmaya sahip olan insansı robotlar, gelecekteki tehlikeli ve uzak uzay araştırmalarında görev bitiminde dünyaya dönme ihtiyaçları olmadıkları için faydalı olabilirler.

12 Sonar - Yunus Saniyede 200 bin titreşimli ses dalgaları yayabilen yunuslar bu özellikleri sayesinde rotalarındaki cisimlerin hızlarını, büyüklüklerini, şeklini bilebilirler. Sonar sistemi de aynı prensibe dayanarak icat edilmiştir.

13 Aerospace Uçağı - Kedi Balığı
Sesten hızlı uçabilen aerospace uçağı, kedi balığının hidrodinamiğe elverişli şeklini esas alarak uçarken karşılaştığı hava direncini en az seviyeye çekmeyi başarmıştır.

14 Denizaltılar - Nautilus
Nautilus isimli deniz canlısı suya dalmak istediğinde vücudunda bulunan içi boş odacıkları su ile doldurur. Yüzeye çıkmak istediğinde ise, ürettiği özel bir gazı bu dalış hücrelerine pompalar ve suyun boşalmasını sağlar. Denizaltılarda da Nautilus’taki gibi dalış odaları yapılmakta, içeri alınan suyun boşaltılmasında ise su motorlarından faydalanılmaktadır.

15 Yüzme Paletleri - Balinalar
Balinalar çifte bölmeli ve geniş bir kuyruğa sahiptir. İki ayağı birleştiren paletler ise yüzücünün suyun içinde bir balina gibi aşağıdan yukarı kıvrılarak yüzmesini sağlar. Bu, hızlı dalış için ideal stildir.

16 Kar Ayakkabısı - Tavşan Ayağı
Karda daha rahat yürüyebilmemizi sağlayan kar ayakkabılarının tasarımında tavşan ayaklarından esinlenilmiştir. Tavşanların arka ayaklarının geniş, uzun ve yayvan olması kardaki hareket kabiliyetlerini arttırıyor, aynı sistemin kullanıldığı kar ayakkabılarıyla da insanlar karda daha rahat hareket edebiliyor.

17 Uçaklar - Kuşlar Kuşların V şeklinde uçma nedenleri enerji tasarrufunu sağladığı içindir ve bu uçak tasarımlarına da ilham olmuştur.

18 Helikopter - Yusufçuk Uçuş stili ve denge sistemiyle helikopter firmaları yusufçuğu tasarımlarına adapte etmişlerdir.

19 Kaynakça http://www.evrimagaci.org/makale/105
biyomimetik-biliminden-24-ornek Taklit-Ediyor/chapter/7514/Bolum-1-Akilli-Malzemeler-

20 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"BİYOMİMETİK Enes Can ALTUN Sadettin NAMLISARAÇ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları