Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar."— Sunum transkripti:

1 PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar arttırıldığı görülmüştür. Kuşkusuz ki bunun nedeni, betonarme eleman içindeki donatının korozyonunu önlemeye çalışmaktır. Pas payı tabakası donatı korozyonunu fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki şekilde engelleyebilmektedir.

2 Betonarmede demir ile betonun birlikte çalışması çok önemlidir
Betonarmede demir ile betonun birlikte çalışması çok önemlidir. Demirin korozyona (paslanmaya) karşı direnci düşüktür. Paspayı elemanları yeterli olarak kullanılmadığı zaman dış etkenlere maruz kalan betonarme yapılarda, demir donatılar korozyona (paslanmalara) maruz kalır. Bu olumsuzluk, sıva ile kapatılsa dahi giderilemez. Korozyondan dolayı demir çapındaki genişlemeler, betonda çatlamaları meydana getirir ve böylece demir donatının beton içinde hızlı bir şekilde özelliğini kaybetmesine neden olur.

3 Bu durum, betonarmenin taşıma kapasitesinin azalmasına, yapının depreme dayanma direncinin düşmesine sebep olacaktır. Paspayının ne kadar önemli olduğu son yaşadığımız acı depremler neticesinde hiçbir şüpheye ve itiraza meydan vermeyecek şekilde anlaşılmıştır.

4 Piyasada Kullanılan Bazı Paspayı Elemanları

5 PERDE KOLON TİP PASPAYI
Perde ve kolon kalıplarında kullanılan bu tip paspayları etriyelere montaj edilip kalıpla donatı arasında istenilen mesafeyi sağlayarak en yüksek verimin elde edilmesine olanak tanır Çeşitli demir çaplarına uygun olarak değişik yüksekliklerde imal edilmiştir. Kavrama ayakları değişik demir çaplarını rahatça kavrayabilir.

6 AYAKLI TİP PERDE DÖŞEME PASPAYI
Döşemelerde ve perdelerde kullanılan ayaklı bir paspayı çeşididir. Ağır demir donatılarında da kullanılabilir. Paspayın alt kısmında bulunan ayak çıkıntıları sayesinde taşıma yüküne karşı direnci benzerlerine göre daha fazladır.

7 MANDAL TİP DÖŞEME PASPAYI
Kiriş ve döşemelerde yatay düzlemde demir donanımına yerden yükseklik kazandırmak amacıyla döşeme ve prekast uygulamalarında kullanılan bir paspayı çeşididir.

8 AĞIR TİP DÖŞEME PASPAYI
Kullanım alanı olan temellerde yatay demir donanımlara verilmesi gereken paspayı mesafesini sağlayan bu plastik ekipmanlar ağır demir donanımlarında rahatlıkla kullanılabilir. Kullanılmasıyla demirin mukavemetini artırır.

9 PREKAST TİPİ DÖŞEME PASPAYI
Yatay demir donanımlarında (kiriş, döşeme) kullanılan paspayı çeşididir. Prefabrik ve prekast tipi elemanların imalatında kullanım alanı geniştir.

10 SEHPA TİPİ DÖŞEME PASPAYI (Genel Amaçlı)
Döşemede en fazla kullanılan paspayı tipi olan sehpa tipi, kiriş üzerine asma kat uygulamaları vs. gibi alanlarda kullanılır. Demir çapında değişimine karşın esnek kullanım alanı vardır (tek ölçüye farklı demir çapı uygulamaları yapılabilir).

11 ÇEMBER TİP DÖŞEME PASPAYI
Geniş alanlı döşemelerde ve hasır çelik uygulamalarda büyük kolaylık sağlayan bir paspayı çeşitidir. Paspayı üst kısmında bulunan iki adet demir kavrama çıkıntısı sayesinde hasır demiri kolayca kavrar. Uygun aralıklarla yüzeye döşenir.

12 RAY TİPİ DÖŞEME PASPAYI
Geniş alanlı döşemelerde ve tablalı hasır çelik kullanırken büyük kolaylık sağlayan bu tip paspayı üst kısmında bulunan çengeli ile demiri kolayca kavrar. Uygun aralıklarla demire döşenir. Yatay ve dikey olarakta kullanılabilir.

13 FORE KAZIK TİP PASPAYI ELEMANLARI
Gelişen teknolojilerde temel hafriyat çalışmaları sırasında güçlendirme amaçlı fore kazık çalışmalarında kullanılmak için geliştirilmiş bir paspayı çeşididir. Sisteme uygulanacak olan demir donatının toprağa temasını engeller. Demir ile beton arası paspayı mesafesini sağlar.

14 ANKRAJ AYIRICI & BİRLEŞTİRİCİ TİP PASPAYI ELEMANLARI
Zeminde uygulanan Ankraj elemanlarını malzemelerin akışına engel olmayan yapısı ile bir arada tutarak ve ayırarak Ankraj elemanlarının düzenli olarak güçlenmesini sağlar, değişik tip ve ölçülerde imalatı yapılmaktadır.


"PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları