Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Yrd. Doç. Dr. Veysel ÖZBULUR

2 YÜKLERİN ELLE TAŞINMASI
İNGİTERE (2000/2001) 3 günden fazla istirahat gerektiren iş kazalarının % 36’ sı, Ölümlü olmayan iş kazalarının %33 ‘ü İRLANDA (2000) % 35 AVRUPA BİRLİĞİ % 30

3 AZAMİ AĞIRLIK HİNDİSTAN (Rıhtım işçileri) 110 kg Almanya 32 kg
Amerika kg Türkiye ? kg

4 EL İLE TAŞIMA El ile taşıma konusunda;
“Elle taşıma işleri yönetmeliği”11/2/2004 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.  Ancak bunların hiç birisinde tek kişinin kaldırması ve taşıması gereken azami ağırlık miktarı belirtilmemiştir.

5 AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ (16-06-2004)
MEVZUAT AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ ( ) Ağır ve Tehlikeli İşlere Ait Ek-1 Cetvelinde “Nakliye ve Benzeri İşler” başlığı altında; 105 - Araçsız olarak 25kg dan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve yükleme işleri 106 - El arabası gibi araçlarla 50kg dan yukarı ağırlık taşıma, boşaltma ve  yükleme işleri.

6 AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ (16-06-2004)
MEVZUAT AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ ( ) Ağır ve Tehlikeli İşlere Ait Cetvelde “Nakliye ve Benzeri İşler” başlığı altında; 107 - Üç ve dört tekerlekli ve pedallı arabalarla 60kg dan yukarı ağırlık  taşıma, boşaltma ve yükleme işleri 108 - En çok %10 rampalı yerlerde vagonetlerle 300kg dan yukarı ağırlık  taşıma, boşaltma ve yükleme işleri

7 MEVZUAT ULUSLAR ARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) 128 SAYILI TAVSİYE KARARI:
Erkek işçiler için azami yük ağırlığı: 55 kg

8 EL İLE YÜK KALDIRMA Kurallarına uygun olarak yapmadığımızda,
İşlemlerimizi, Kurallarına uygun olarak yapmadığımızda, Sürekli tekrarlayan bir şekilde yapmaya çalıştığımızda, istenmeyen ve beklenmedik olumsuzluklarla karşılaşmamız kaçınılmaz olmaktadır.

9 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
Kaldırılacak yük ile ilgili yönetmelik ekinde aşağıdaki özelliklerin, bilinmesi gerekmektedir; Yükün özellikleri Fiziksel güç gereksinimi Çalışma ortamının özellikleri İşin gerekleri

10 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
 1. Yükün özellikleri Yük; Çok ağır veya çok büyükse, Kaba veya kavranılması zor ise, Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa, Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumda ise, Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekilde ise.

11 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ 2. Fiziksel Güç Gereksinimi
Çok yorucu ise, Mutlaka vücudun bükülmesi ile yapılabiliyorsa, Vücut dengesiz bir pozisyonda iken yapılıyorsa. Yükün ani hareketi ile sonuçlanıyorsa,

12 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ 3. Çalışma Ortamının Özellikleri
Çalışılan yer; İşi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise, Zemin düz değilse, engeller bulunuyorsa , düşme veya kayma tehlikesi varsa, İşçilerin yükleri güvenli bir yükseklikte veya uygun bir vücut pozisyonunda taşımasına uygun değilse, İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farklılıkları varsa, Zemin veya üzerinde durulan yer dengesizse, Sıcaklık, nem veya havalandırma, vb… uygun değilse.

13 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
4. İşin Gerekleri Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar, Yetersiz ara ve dinlenme süresi, Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri, İşlemin gerektirdiği, işçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu.   

14 BİREYSEL RİSK FAKTÖRLERİ
İşçinin; Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapısının uygun olmaması, Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanması, Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmaması, durumunda işçiler risk altında olabilirler.

15 EL İLE TAŞIMA Kaldırmada meydana gelen rahatsızlıkların çoğu, kaldırılan yükün ağırlığından değil, Kaldırma kurallarının doğru olarak uygulanmadığından VE/VEYA Bu davranış şekillerinin bilinmemesinden meydana gelmektedir.

16 EL İLE TAŞIMA Vücudumuz,onu dik tutan ve ona istediğimiz hareketleri yaptırmamızı sağlayan, sinir, kas ve iskelet sistemine sahiptir. Beynimizde tasarladığımız hareket sinir sistemimiz ile kaslarımıza iletilir, kaslarımızda gelen emir doğrultusunda iskelet sistemimizi harekete geçirerek tasarlanan hareketi gerçekleştirir.

17

18 EL İLE YÜK KALDIRMA ŞEKİLLERİ
Yerden Kaldırma, Yükü Başın Üstüne Kaldırma/İndirme, Vücudu Döndürerek Yük Kaldırma, Çekme, İtme,

19 EL İLE TAŞIMA Malzemelerin kaldırılması, taşınması, istiflenmesi ve depolanmasında genellikle mekanik araçların kullanılması esastır. İnsan gücü ile yapılan kaldırma ve taşıma işlerinde emniyetli kaldırma ve taşıma metotlarına uygun olarak çalışılmalıdır, Kişiler yaşına ve cinsiyetine uygun ağırlıkları kaldırmalı ve taşımalıdır.

20 UZUN MALZEMEYİ EL İLE TAŞIMA
Uzun ve eğilebilen yüklerin kaldırılması ve taşınmasın için yeterince kişi gereklidir. Boru, döşemelik tahta gibi uzun malzemenin taşınmasında, köşelerden dönüşlerde çok dikkat edilmeli ve taşınan cismin ön ucu yukarıya doğru kaldırılmış olmalıdır.

21

22 TEŞEKKÜRLER


"ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları