Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi."— Sunum transkripti:

1 Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi

2

3

4 NE İSTİYORUZ? Daha çok yayın? Daha kaliteli yayın? Hedefe uygun yayın?

5 UBTYS 2011-16 Vizyonu Temel Öğeleri Bilgi üreten Teknoloji geliştiren Yenilik yapan bir Türkiye

6

7

8 Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanı : 41 Yaşam Bilimleri Veri Tabanı: 52 Tıp Veri Tabanı: 156 Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı: 253 Hukuk Veri Tabanı: 35 Ayrıca WoS Dizinlerinde yer alan Türkiye adresli dergi sayısı: 68 Bu dergilerden TR Dizin'e KABUL olanlar: 57 KABUL OLMAYAN: 11

9

10

11

12

13

14

15

16 UAK-Sağlık Bilimleri Temel Alanı

17

18

19 Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği

20

21

22 YÖK YORUMU Ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında “Dünyanın 10 Büyük Ekonomisinden Birisi” olabilmesi için en önemli stratejilerin başında bilgi üretimi, bu bilginin her düzeyde aktarımı ve üretilen bu bilginin kullanımı gelmektedir. Ülkemizde özellikle yakın zamanda bilgi üretimi konusunda önemli gelişmeler bulunmaktadır. Ülkemiz, SCI kapsamındaki yayın üretimi kapsamında dünyada 18. Sırada yer almaktadır. Bu önemli bir başarıdır. Bu süreçte, Doçentlik sınavında uygulanan kriterlerin önemli katkısı olmuştur.

23 Ancak bu bilginin üretimi kadar, yukarıda belirtildiği gibi bilginin aktarımı ve kullanımı da önemlidir. Bunun içinde anadilde yapılan ulusal yayınlar önem kazanmaktadır. Yakın zamanda, dünya sıralandırma endekslerinden THE WUR (Times Higher Education – World Universities Rankings) ana dilde yapılan kaliteli ulusal yayınları da sıralandırma sürecinde dikkate almaktadır. Çin ve Rusya’dan bu sıralandırma sisteminde daha fazla üniversitenin yer almasının sebeplerinin arasında bu yer almaktadır. Ülkemizdeki durum değerlendirildiğinde uluslararası yayın sıralandırmasındaki başarısı, Türkçe dilinde yapılan yayınlarımız için geçerli değildir. Ne yazık ki, Türkçe dilindeki yayın sayımız çok sınırlıdır. Bu yayınları nitelik açısından değerlendirildiğinde durum çok daha dikkat çekicidir.

24 Yükseköğretim Kurulu olarak bu sürece stratejik bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz. Bu kapsamda tarafımızca gerçekleştirilen çalışmaların başlıkları aşağıda verilmiştir: Doçentlik asgari kriterlerinde tüm alanlar için ULAKBİM sisteminde yer alan ulusal dergilerde yayın yapılması koşulu getirilmiştir. Akademik teşvik sisteminde ULAKBİM sisteminde yer alan ulusal dergilerde yayın yapılmasına önem verilmiştir. Yakın zamanda hizmete açılan “YÖK Akademik” arama motoru ile tüm tezler ve yayınlara ulaşılabilmektedir.

25 Bu başlatılan girişimlerin, Türkçe dilinde yayın sayısını nicel olarak arttıracağı görüşündeyiz. Ancak sürecin bundan sonraki aşamasındaki en önemli aşama, bu yayınların nitel açıdan da önem kazanması ve bu kapsamda ki yayın sayılarının artmasıdır. Bu şekilde, hem Türk üniversitelerinin, uluslararası sıralandırma sistemlerinde sayısı artabilecek, hem de bilgiye her düzeyde (eğitim-öğretim süreçleri, üniversite – iş dünyası) daha etkili bir şekilde aktarılabilecek ve kullanıma açılabilecektir.

26 Teşekkür ederim

27

28

29

30

31

32

33

34

35


"Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları