Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II"— Sunum transkripti:

1 BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II

2 Dİyetİsyen Sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile“Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.

3 Beslenme ve Dİyet UzmanI
Diyetisyen unvanını aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir.

4 Diyetisyenler; beslenme bilimleri diyetetik programı toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına katılırlar.

5 BESLENME ve DİYETETİK ALANLARI

6 Besin ve Beslenme Alanı
Diyetetik Alanı Toplu Beslenme Alanı Toplum Beslenmesi Alanı

7 Besİn ve Beslenme AlanI
Besin ve beslenme alanı; besinlerin üretiminden insan vücudunda kullanılmasına değin tüm aşamalarda; insan-besin, besin ögesi-besin ögesi, besin-ilaç, besin ögesi-ilaç arasındaki etkileşimleri, besinin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması vb sırasında oluşan değişimlerin besin ögelerine etkilerini inceler.

8 Besİn ve Beslenme AlanI (devam)
Bu alanda ana konular; Temel beslenme, Beslenme biyokimyası, Besin kimyası Besin teknolojisidir.

9 Dİyetetİk AlanI Diyetetik;
Hastalık ve sağlık durumlarında bireyler ve gruplar için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda beslenme planlarının yapılması, Hastaya ve hastalığa özel diyetlerin geliştirilmesi-düzenlenmesi, Bu diyetlerin uygun şekilde hazırlanmasının denetimi, Hastanın tedavisinde önemli yeri olan diyetin hasta tarafından kullanılması için, uygun olmayan beslenme alışkanlıklarının uygun olanlarla değiştirilmesini amaçlayan davranış tedavisini uygulayarak bireylerin eğitimi ve izlenmesi gibi hususları kapsar. Bu alanda ana konular; çocuk hastalıklarında beslenme , yetişkin hastalıklarında beslenmedir.

10 Toplu Beslenme AlanI Çeşitli kesimlerden ve yaş grubundan kişilerin ev dışında, bir arada beslenme ilkelerine göre beslenmelerini sağlamakla yükümlü olan alandır. Bu alanda; organizasyonlarda uygulanması gereken yönetim ve toplu beslenme ilkeleri ayrıntılı olarak incelenir. Ana konuları; yönetim, organizasyon ve eğitimdir. Toplu beslenme sistemleri; toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda uygulanan toplu beslenme üretim yönetimi/tekniklerine göre uygulanan toplu beslenme hizmet tiplerini kapsar.

11 Toplum Beslenmesİ AlanI
Toplumun beslenme durumunun belirlenmesi, Beslenme sorunlarının ve nedenlerinin belirlenerek değerlendirilmesi, Önceliklerin saptanması, Ülkenin genel beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması-önerilmesi, Besin plan ve politikalarının oluşturulması, uygulanması Toplumun beslenme yönünden eğitilmesi gibi işlevleri kapsar. Bu alanda ana konular; beslenme epidemiyolojisi, beslenme ekolojisi, antropoloji, antropometri, eğitim ve iletişimdir.

12 DİYETİSYENLERİN ÇALIŞMA ALANLARI

13 Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri,  toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.) Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Toplum Sağlığı Merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.) Besin sanayi Araştırma kurumları Eğitim kurumları

14 Klinik Diyetisyen Poliklinik Diyetisyeni Yönetici Diyetisyen Toplum Sağlığı Diyetisyeni Danışman Diyetisyen Eğitici Diyetisyen Araştırmacı Diyetisyen Şef Diyetisyen Besin Sanayi Diyetisyeni


"BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları