Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi"— Sunum transkripti:

1 9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
4.Ünite Etik Kavramlar ve Etik İlkeler ETİK SORUNLAR ve ETİK KARAR VERME 22.Hafta ( / 02 / 2014 )

2 Tıp Etiği : Her geçen gün, daha kaps amlı bir boyut kazanmaktadır
Tıp Etiği : Her geçen gün, daha kaps amlı bir boyut kazanmaktadır. Konu sadece tıp camiasının sorunu olmaktan çıkmış, tüm toplum kesimleri tarafından da tartışılır hale gelmiştir.

3 1970 ‘lerde, dünya kamu oyunda, Biyoetik sözcüğü işitilmeye başlanır.
Biyoetik : Canlı bilimleri alanında ve sağlık bakımında, insan tutum ve davranışlarının etik yönden değerlendirilmesidir.

4 Biyoetik Kapsamında İncelenen Konular ;
..organ nakli, ..ötenazi, ..kürtaj, ..genetik çalışmalar, ..yaşama destekleme sistemlerinin kullanılması ..yapay döllenme

5 Biyoetik sözcüğü, daha geç kullanılmasına karşın,biyoetik sorunları 1960 ‘ların başında kronik böbrek yetmezliği için diyaliz programlarının uygulamaya geçmesiyle gündeme gelmiştir. Diyaliz tedavisi için hasta kabulüne başlanınca, yapılan başvuruların,programa alınabilecek hasta sayısının çok üstünde olduğu görülmüştür.

6 Bu durumda hastalar arasında seçim yapılması gerekmektedir.
ANCAK; Bu seçim …neye göre, …hangi ölçütlerle, …nasıl yapılacaktır?

7 ..Böylece, büyük bir etik sorun yaşanmış olur.
..Bu soruna da ancak, bir kurul kararıyla çözüm bulunmaya çalışılır.

8 Günümüzde , Tıbbi etik ile biyoetik kavramları arasındaki fark nedir ?? Net bir ayrım yapılamamıştır Ancak Tıbbi Etiğin, biyoetiğin bir alt dalı olduğu görüşü yaygındır.

9

10

11

12 Bu yaklaşıma göre ; TIBBİ ETİK :. ))sağlık çalışanı – sağlık çalışanı
Bu yaklaşıma göre ; TIBBİ ETİK : ..))sağlık çalışanı – sağlık çalışanı ..))sağlık çalışanı – hasta ..))sağlık çalışanı – toplum İlişkilerinde ödev,sorumluluk ve haklarının belirlendiği bir alan olarak kabul edilmiştir.

13

14

15

16

17 BİYOETİK : ..))daha önce sayılan tıbbi girişimler çerçevesinde ve genel düzeydeki sonuçları açısından, tüm toplumu ve insanları ilgilendiren etik ilkelerdir.

18 ETİK SORUNLAR ..)doğruyu söylememe, ..)hastane kurallarına uymama, ..)işbirliğini reddetme, ..)yetersizlik, ..)yetkili olmama, ..)hastanın onayını almama,

19 ..)hasta yararına uygun karar vermeme,
..)ilacın kötüye kullanımıdır.

20 Etik Karar Vermede İzlenecek Adımlar :
..) karar verme sürecinde yer alan herkes belirlenir. ..) konuyla ilgili veriler toplanır ..)etik ilkeler belirlenir,sıralanır,olası sonuçlar gözden geçirilir, öncelikli ilkeler belirlenir ..)belirlenen etik ilke doğrultusunda karar uygulanır ..)sonuçlar değerlendirilir.

21

22 Hazırlayan HARİKA ATA


"9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları