Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞVEREN İŞLEMLERİ PERSONEL ÖZLÜK İŞLEMLERİ VE BORDRO YÖNETİMİ KAPSAMINDA SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞVEREN İŞLEMLERİ PERSONEL ÖZLÜK İŞLEMLERİ VE BORDRO YÖNETİMİ KAPSAMINDA SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI."— Sunum transkripti:

1 İŞVEREN İŞLEMLERİ PERSONEL ÖZLÜK İŞLEMLERİ VE BORDRO YÖNETİMİ KAPSAMINDA SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI

2 SSK İŞYERİ TESCİLİ - ve GEREKLİ EVRAKLAR
İşyeri bildirgesi ; İşveren işlemlerinin kolaylaştırılması ve işlemlerin elektronik ortama taşınması amacıyla daha önce kağıt ortamında bildirilmekte olan işyeri bildirgesi artık e-sigorta kanalı ile yapılmaktadır. S.g.k .gov.tr adresinden İşyeri tescil uygulaması menüsü aracılığı ile İşverenin hukuki statüsüne bakılarak Gerçek kişi, Kamu tüzel kişisi, Özel hukuk tüzel kişisi, Adi ortaklık, Apartman yöneticiliği seçeneklerinden hangisi uygun ise bildirim ona göre yapılmalıdır. İnternet ortamında bildirim yapıldıktan 7 gün sonra ilgili Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat edilmelidir.

3 DİKKAT ! İşyeri Bildirgesinin müracaat tarihi ile sigortalı çalıştırmaya başlanacak tarih aynı olabilir.

4 GEREKLİ BELGELER Şahıslarda ; *İşyeri bildirgesi
*Şahsın Nüfus cüzdan sureti –Yerleşim yeri belgesi *İmza beyanı *Kayıtlı olunan odadan faaliyet belgesi ve Sicil tasdiknamesi *Vergi levhası

5 Şirketlerde ; *İşyeri bildirgesi
*Şirket ortaklarının Nüfus cüzdan suretleri –Yerleşim yeri belgeleri *İmza beyanı *Kayıtlı olunan odadan faaliyet belgesi ve Sicil tasdiknamesi *Vergi levhası

6 İnşaatlarda ; İlave olarak Yapı ruhsatı ile varsa Kat karşılığı sözleşmesi Apartman Yöneticiliğinde ; *İşyeri bildirgesi *Yöneticinin Nüfus cüzdan sureti –Yerleşim yeri belgesi * İmza beyanı *Karar defteri fotokopisi *Apartman sakinlerinin isim listesi

7 İhaleli İşler ; *İlave olarak İşyeri teslim tutanaği ve sözleşme

8 E-BİLDİRGE ŞİFRE MÜRACAATI
E-Bildirge şifre başvuru formu doldurularak İşyeri bildirgesi ile birlikte İlgili Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat edildikten sonra , İşveren S.g.k.gov.tr adresinden E-Sgk şifre menüsüne girerek E-devlet şifresi ile E-Bildirge şifresini internet ortamında tebliğ almış olur.

9 İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ BİLDİRİMİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
İşe giriş bildirgesi İşçinin işe başlayacağı tarihten bir gün önce internet ortamında bildirilmelidir. İstisna ; İnşaat , Balıkçılık ve Tarım işyerlerinde işe giriş bildirgesi aynı gün içerisinde bildirim yapılabilir. Devamlı dosyalarda sadece Pazartesi günleri aynı gün içerisinde bildirim yapılabilir. İşyeri tescili yeni yapılmış olan İşyeri , İşe giriş bildirgesini dosyanın açıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde bildirebilir fakat Taşeron olarak aracı kodu ile tescil edilmiş İşyerlerinde 1 aylık süre yoktur. İşe giriş bildirgesi dosyanın açıldığı tarihte verilmelidir.

10 İşe giriş bildirgesi sigortalının işe başlama tarihinden bir sonraki işgünü saat 23:59 ‘ a kadar iptal edilebilir. İşe giriş bildirgesi düzenlenirken Sigortalı işe giriş tarihi, sigorta kolu, özürlülük kodu, eski hükümlü, kısmi çalışma, sigortalı meslek adı , adres bilgileri girilmelidir. Emekli çalışanların işe giriş bildirgesi Sosyal Güvenlik destekleme primi seçilerek yapılmalıdır.

11 İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ BİLDİRİMİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
İşten ayrılış bildirgesi işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren 10 gün içerisinde verilmelidir. İşten ayrılış bildirgesi işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren 10 gün içerisinde iptal edilebilir. İşten ayrılış bildirgesi düzenlenirken İşten ayrılış tarihi , meslek adı , çalışılan prim gün sayısı , prime esas kazanç tutarı , işten ayrılış nedeni , varsa eksik gün nedeni ve sayısı bildirilmelidir.

12 İŞ GÖRMEZLİK BİLDİRİMİ – VİZİTE GİRİŞ SİSTEMİ
Sigortalının İşkazası , analık , hastalık , meslek hastalığı olarak Doktor veya Sağlık kurulundan almış olduğu rapora İş Görmezlik belgesi denir. Sigortalının almış olduğu İş görmezlik belgesinin bittiği tarihi takip eden ayın 23’ncü günü 23:59’a kadar E-Sgk vizite giriş sistemi üzerinden raporlu işçinin bildirimi yapılmalıdır. İş kazası ve Meslek hastalığı olarak rapor alan sigortalının iş görmezlik ödeneği alabilmesi için son bir yıl içerisinde 90 gün sigorta primi olup olmadığına bakılmaz. Analık veya hastalık olarak rapor alan sigortalının iş görmezlik ödeneği alabilmesi için son bir yıl içerisinde 90 gün sigorta primi olması şarttır.

13 İş görmezlik ödeneği hesaplaması yapılırken yatarak tedavilerde Brüt ücretin ½ si ,
Ayakta tedavilerde 2/3 ü işçiye ödenir. NOT : Analık ve hastalık İş görmezlik ödeneklerinde raporlu olunan gün sayısından 2 gün düşülerek ödeme yapılmaktadır.

14 İŞ KAZASI BİLDİRİMİ Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için , kazayı geçiren kişinin sigortalı olması, sigortalının işyerinde ve ya işyerinden sayılan yerlerde bulunması, olayın işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle meydana gelmesi, kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması, kaza sonucu bedence veya ruhça özre uğraması ve bu unsurların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Bildirim iş kazasının meydana geldiği tarihi takip eden üç işgünü içinde yapılmalıdır. Kazanın meydana geldiği yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine ise derhal bilgi verilmelidir. Bildirmeme Cezası 2017 yılı için 2702,00 TL dir.

15 PERSONEL ÖZLÜK İŞLEMLERİ
İşçilerin herhangi bir işe girerken İş Kanunu’na uygun bir şekilde hazırlayacakları dosya, istenen evrakları hazırlama, çalışacağı veya çalıştığı süre boyunca hazırladıkları işlemlerin tümüne personel özlük işlemleri denir.

16 Personel Özlük dosyasında bulunması gereken evraklar ;
İşe Başvuru Formu İş Sözleşmesi Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi Aile Durum Bildirimi Formu İşçi kimlik bilgileri İkamete Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Ücret Hesap Pusulası Diploma fotokopisi

17 Demirbaş Malzeme Teslim Belgesi
Sağlık Raporu Kan Grubunu Gösterir Belge Adli sicil kaydı Askerlik Durumunu Gösterir Belge, 18 yaşından küçük çalışan var ise ebeveyninin muvafakatnamesi

18 Ücretsiz İzinler ve Yıllık Ücretli İzin İle İlgili Dilekçe veya Formlar
Yıllık Ücretli İzin Cetveli Hizmet Sözleşmesinin Sona Ermesine İlişkin Düzenlenen Tutanaklar Doğum Yapan Kadının 6 aylık ücretsiz izin talep dilekçesi Doğum Yapan Kadının Emzirme izin talep dilekçesi İş Kazalarında Yapılması Gereken İdari İşlemler ve İş Kazası Bildirimi

19 İş Kazası Tutanağı Çalışma Belgesi Fazla Çalışma Onay Belgesi İşe İzinsiz Gelmeme / İş Geç Gelme Tutanağı ve İhtarı İstifa Dilekçesi İbraname İşe Gelmeyen İşçinin En Son Adresine Gönderilecek Noter Tebligatı İhtarname Daha evvel İşten Çıkarılan İşçinin Tekrar İşe Alınma Daveti

20 YILLIK İZİN 4857 sayılı İş Yasası’nın 53. Maddesine göre, işyerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmektedir.

21 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle,50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş olan diğer ücretli ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden mahsup edilemez. Yıllık izin süresine rastlayan Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmaz. Bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla üçe bölünebilmesi mümkündür. İşçi sayısı 100 den fazla olan işyeri yıllık izin kurulu oluşturmak zorundadır.

22 ÜCRETSİZ İZİN Ücretsiz İzin kavramının tanımı ve nasıl kullanılacağı ile ilgili hususlar kanunda açıkça belirtilmemiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 74’te işçiye hak olarak verilen ücretsiz izinler dışında diğer tüm ücretsiz izinlerin tarafların rızasıyla kullanılması gerekmektedir. Madde 56 : Yıllık iznini başka bir şehirde geçirecek olan işçiye, talep etmesi durumunda verilen 4 günlük ücretsiz yol iznidir. Madde 74 : Doğum nedeniyle raporlu olan kadın işçinin, raporu bitiminde talep etmesi durumunda, 6 aya kadar kullanabildiği ücretsiz doğum iznidir. 

23 MAZERET İZNİ İşçini evlenmesi (3gün) Evlat edinmesi (3gün)
Birinci dereceden yakınının vefat etmesi (3gün) Eşinin doğum yapması-Babalık İzni (5gün)

24 İŞE İZİNSİZ GELMEME VE İŞE GEÇ GELME
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir neden olmaksızın ardı ardına 2 gün, aynı ay içinde tatil günlerini takip eden 2 gün veya aynı ay içinde 3 gün işe devamsızlık yapması iş sözleşmesinin tazminatsız ve bildirimsiz feshine yol açabilecektir. İşveren İşçinin devamsızlık yaptığı günlerde İşe gelmediğine dair tutanak düzenleyip şahitlerinde imzasını alarak Noter kanalı ile devamsızlık yapan işçiye İşe davet çağrısında bulunması gerekmektedir. İşe davet yazısını tebliğ alan işçi belgeyi tebliğ aldıktan 3 gün içerisinde işe geri dönmez yada haklı bir mazereti olduğunu beyan etmez ise İşverenin tazminatsız olarak İş sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır.

25 BORDRO UYGULAMALARI BORDRO : İşveren tarafından her ay ödenen ücretler için tanzim edilen ve ücretlerin dökümünü ayrıntılı olarak gösteren cetvellere ücret bordrosu denir.

26 Bordroda belirtilmesi gerekenler ;
İşletme Unvanı Ssk işyeri sicil numarası Vergi Dairesi – Vergi Numarası Ticaret Sicil Numarası –Mersis No Ait olduğu dönem İşletme adresi

27 İşçinin adı soyadı T.C. Kimlik numarası İşe giriş tarihi İşten çıkış tarihi İşçinin Brüt ücreti Yasal kesintiler A.G.İ İşçinin Net ücreti

28 Bordro hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler ;
Personelin fiili çalıştığı günleri , genel tatil günlerini , hafta tatil günlerini , yıllık izin veya ücretsiz izin kullandığı günlerini yada raporlu olduğu günlerini ayrı ayrı belirtmek gerekir. Personelin haketmiş olduğu ücreti dışında Kıdem tazminatı , İhbar Tazminatı , Prim , İkramiye , Fazla mesai , Tatil mesaisi , Gece mesaisi , ayni yada nakdi yardımlar ayrı ayrı belirtilmelidir. Personelin Ssk ve Vergi kesintileri haricinde İcra kesintsi (Net ücretin ¼ ü) , avans , sendika kesintisi varsa ayrı ayrı belirtilmelidir. Personel Engelli ise Engellilik oranına göre sakatlık indirimi uygulanıyorsa belirtilmelidir.

29 FAZLA MESAİ İş Kanunu'nda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalar fazla çalışma ve haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş  saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır. İş Kanununda haftalık çalışma süresi 45 saat , günlük 7,5 saat olarak belirlenmiştir. İşveren Fazla mesai yaptırmak istediği işçiden kendi rızası ile Fazla mesai yapmak istediğine dair muvafakat alması gerekmektedir.Yazılı onay alınması şarttır. Fazla mesai yılda 270 saati geçmemelidir. İşçi günde en fazla 11 saat çalıştırabilir. İşveren, işçiyi fazla çalıştırdığı her bir saat için saat ücretinin yüzde 50’si kadar zamlı ödeme yapmak zorundadır.

30 FAZLA MESAİ HESAPLAMA Örneğin , Brüt ücreti günlük 75,00 TL olan işçi 1 saat fazla mesai yaparsa; 1 günlük ücret : 75,00 TL 1 saatlik ücret : 75,00 / 7,5 = 10,00 TL 1 saatlik fazla mesai ücreti : 10,00 x 1,50 = 15,00 TL dir.

31 FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA
İş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi 31 saat ila 44 saat arasında belirlenmiş olan işçilerin, 45 saate kadar yaptıkları fazla mesailer, ‘fazla sürelerle çalışma’ olarak ifade edilir. Fazla sürelerle çalıştırılan işçiye her bir saat için yüzde 25 zamlı ücreti ödenir.

32 TATİL MESAİSİ İşveren işçiyi genel tatil günlerinde veya hafta tatili günlerinde çalıştırmak isterse yazılı onay almak koşulu ile günlük brüt ücretinin 2 katını vermek zorundadır.

33 KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI
Kıdem tazminatı : Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için en az bir yıllık hizmeti olması ve kendi isteği işten ayrılmamış olması gerekir.

34 İstisna ;   Erkek işçinin askerlik hizmeti nedeniyle, kadın işçinin evliliği nedeniyle (evlilikten sonraki bir yıl içinde) Yaşlılık, emeklilik veya malûllük aylığı almak amacıyla İşçi tarafından sağlık, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle En az 15 yıl sigortalı olan çalışanların SGK'dan alınacak "Kıdem Tazminatı alabilir" yazısı ile çalışan kendi işten ayrılsa da kıdem tazminatını işvereninden alabiliyor. Kıdem tazminatı hesaplama : İşçinin son aldığı Brüt ücret üzerinden her yıl için bir brüt ücrete hak kazanır. Sadece Damga vergisi kesintisi yapılır.

35 Örnek 3 yıl hizmeti olan brüt ücreti 2000,00 TL olan işçinin kıdem tazminatını hesaplayalım 3 x 2000,00 = 6000,00 Damga vergisi kesintisi 6000,00 x 0,00759 = 45,54 Ödenecek Kıdem tazminatı 6000,00 – 45,54 = 5954,46 TL

36 İhbar tazminatı : İhbar tazminatı, işçinin iş kanunundan doğan hakkıdır. Çeşitli sebeplerle işten çıkartılan işçiye çalışma süreleri göz önünde bulundurularak verilen tazminattır. İşveren ve işçi, akdin feshinde bildirim sürelerine uymak zorundadırlar. Eğer işçi ve işveren çalışma sürelerini göz önünde bulundurarak aşağıda belirtilen süreler içerisinde bildirim yapmazlarsa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırlar.

37 İhbar Süreleri -6 aydan az çalışanlar için 2 hafta - 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışanlar için 4 hafta - 1,5 ile 3 yıl arası çalışanlar için 6 hafta - 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta İşten çıkarmak istediği işçiye ihbar tazminatı ödemek istemeyen İşveren yukarıdaki süreleri göz önünde bulundurarak yazılı belge ile işçinin imzasını ve rızasını alarak İşçiye her gün 1,5 saat iş arama izni verebilir.

38 İhbar tazminatı hesaplama : İşçinin brüt ücreti üzerinden damga vergisi ve gelir vergisi kesintisi yapılarak hesaplanır. Örnek : 5 Ay hizmeti olan ve Brüt ücreti 3000,00 TL olan persolin İhbar tazminatı İhbar süresi iki hafta olduğu için 14 günlük ücret hesaplanır. 3000,00 / 30 = 100,00 TL günlük 100,00 X 14 = 1400,00 TL Damga vergisi kesintisi 1400,00 x 0,00759 = 10,63 Gelir vergisi kesintisi ,00 x % = 210,00 Kesinti toplamı 10, ,00 = 220,63 Brüt ihbar tazminatı – Kesinti toplamı = Net ödenecek ihbar tazminatı 1400,00 – 220,63 = 1179,37

39 BORDRO HESAPLAMA Bordro hesaplaması yaparken 31 gün olan aylar ve Şubat ayı 30 gün olarak kabul edilir. Ancak sözleşmesi günlük ücret üzerinden düzenlenen işçilerin bordroları 31 gün olan aylarda 31 günlük ücret üzerinden düzenlenmelidir.

40 ÖRNEK : Aylık brüt ücreti 2400,00 TL olan personelin 2017 / ocak dönemi ücret bordrosunu hesaplayalım.(Personel Bekar olarak işlem yapılacaktır.) Brüt ücret x %14 Sgk İşçi payı ,00 x 14 / 100 = 336,00 TL Brüt ücret x % 1 işsizlik işçi payı ,00 x 1 / 100 = 24,00 TL Gelir vergisi matrahı = Brüt ücret – (%14 Sgk İşçi payı + % 1 işsizlik işçi payı) Gelir vergisi matrahı = 2400,00 – ( 336, ,00 ) Gelir vergisi matrahı = 2040,00 TL Gelir vergisi = Gelir vergisi matrahı x %15 Gelir vergisi = 2040,00 x % 15 Gelir vergisi = 306,00 TL Damga vergisi = Brüt ücret x 0,00759 Damga vergisi = 2400,00 x 0,00759 Damga vergisi = 18,22 TL Net Ücret = Gelir vergisi matrahı – gelir vergisi – damga vergisi + A.G.İ Net Ücret = 2040,00 – 306,00 – 18, ,31 Net Ücret = 1849,09

41 ÜCRET PUSULASI işverenin işyerinde işçiye yaptığı ödemelerde ya da banka kanalıyla yaptığı ödemelerde işçiye verdiği ve ücret hesabını gösteren imzalanmış veya işyerinin özel işaretini içeren bir evraktır. İşyerinde beş ve üzeri personel çalıştıran işverenler personel maaşlarını banka kanalı ile yapmak zorundadır. Ancak bu durum ücret pusulası düzenlenmemesi anlamına gelmez. İş Kanunda ücret pusulası işçinin maaşının detaylarını bilmesi açısından düzenlenmiştir. İşçiye imzalatılması gerekir ancak imzalatılmazsa cezası yoktur. Düzenlenmezse cezası vardır.

42 EK-10 EKSİK GÜN BİLDİRİMİ
İşçinin 30 günden az çalışması halinde kaç gün işe gelmediğinin , işe gelmeme sebebinin , prime esas günlük kazanç tutarının bildirildiği evraktır. Eksik gün bildirim formunu 1-9 işçi çalıştıran işyerleri vermek zorundadır. Eksik gün sebebi belirlendikten sonra belgelendirilerek takip eden ayın 23. Günü mesai bitimine kadar dilekçe ekinde İlgili Sgk Müdürlüğüne bildirilmelidir. Puantaj usulü çalışılan işyerlerinde (inşaat-tarım vb…) puantaj çizelgesinde işçilerin imzasının olması şarttır. Eksik gün bildirim formu verilmezse Sgk Müdürlüğü işçilerin günlerini resen 30 güne tamamlar ve prim tahakkuk ettirir.

43 AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ
Aylık Prim ve Hizmet belgesi, sigortalı çalıştıran özel nitelikteki işyeri tarafından en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’ünde, Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda verilmesi gereken, çalışan sigortalılara ait hizmet ve prim bilgilerini gösteren , işveren açısından da o ay için ödeyeceği primin tahakkukunu gösteren belgedir.

44 Aylık Prim ve Hizmet belgesi düzenleme
Prim bildirgesi düzenlerken öncelikle belge türü bölümünü çalışan işçimizin statüsüne göre seçim yapmalıyız. 4/a kapsamında sigortalı olan işçiler için 1 numaralı belge türü yani tüm sigorta kollarını seçmeliyiz. Eğer sigortalı işçi emekli ise 2 numaralı belge türünü yani sosyal güvenlik destekleme primini seçmeliyiz. (İşsizlik primi kesintisi yok) Kanun maddesi 0000 olarak seçilir. %32,00 si prim olarak ödenir. İşyerinin sigorta kurumuna borcu bulunmaması halinde 5510 sayılı kanundan doğan % 5 lik teşvikten yararlanması mümkündür. Kanun maddesi 5510 seçilebilir. İşyerinin sigorta prim borcu varsa 0000 kanun maddesi seçilir.(% 37,5 prim ödenir.) 6111 sayılı kanun maddesinin seçilebilmesi için teşvik şartlarının işyerine uygun olması gereklidir. (Detaylı bilgi teşviklerle ilgili bölümde verilecektir.)

45 İşyerinde engelli çalışan var ise kontenjan dahilinde olması durumunda sayılı kanun maddesi kontenjan haricinde olması durumunda sayılı kanun maddesi seçilir.(işveren hissesi hazine tarafından karşılanır) İşveren brüt ücretin %2 lik kısmını Kısa vad.sig.kol.primi %20lik kısmını Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortası Primi %12 , 5 lik kısmını Genel Sağlık Sigortası % 3 lük kısmını İşsizlik Sigortası Primi olmak üzere toplamda %37,50 olmak üzere % 5 teşvik düşüldükten sonra %32,5 lik kısmını prim olarak öder. Emekli çalışanlarda ise İşveren Brüt ücretin %2 lik kısmını Kısa vad.sig.kol.primİ % 30 lik kısmını Sosyal güvenlik destekleme primi olarak toplamda % 32,00 sini prim olarak öder. Personelin brüt ücreti işe giriş – çıkış tarihleri ,eksik gün nedeni ve sebebi ile işten çıkış nedeni bildirim yapılmalıdır.

46 ENGELLİ İŞÇİNİN BİLDİRİMİ ve ENGELLİ TEŞVİĞİ
4857 Sayılı İş Kanununun 30.maddesine göre Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin toplam işçi sayısı elli ve üzerinde ise çalıştırmakla yükümlü olduğu engelli işçi sayısı, toplam işçi sayısının % 3 ü dür. İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar. Engelli işçinin sağlık kurulu raporunun oranı en az % 40 olmalıdır. İşveren engelli teşvikinden yararlanmak için öncelikle engelli işçinin İşe giriş bildirgesini özürlü butonunu tıklayarak internet ortamında düzenlemelidir. İşveren E-Bildirge kullanıcı kodu ve şifresi ile Engelli teşvik bölümüne girerek Engelli işçinin T.C. kimlik numarası ile sorgulama yaptıktan sonra kayıt işlemi yapmalıdır.

47 Engelli teşvik kaydı yapılan işçinin Aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken önemli nokta işçinin kontenjan dahilinde olup olmadığına bakılır. Kontenjan dahilinde ise Kanun maddesi Kontenjan haricinde ise Kanun maddesine göre Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlenir. İşveren Engelli çalışanın SSK priminde % 15,5 Prim İşveren hissesi + % sayılı Kanundan doğan indirim olmak üzere toplam % 20,50 teşvikten yararlanır. Engelli işçinin eğer Vergi dairesinden almış olduğu Sakatlık indirimi raporu varsa Engellilik oranına göre sakatlık derecesi tespit edilir. En az % 40 engelli ise 3.derece sakatlık indirimi (210,00TL) En az % 60 engelli ise 2.derece sakatlık indirimi (470,00TL) En az % 80 engelli ise 1.derece sakatlık indirimi (900,00TL) gelir vergisinden muaftır.

48 İŞSİZLİK TEŞVİĞİ İşsizlik ödeneği almakta iken işe giren sigortalılardan 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde öngörülen teşvikten yararlanılabilmesi için;  Sigortalılar yönünden;  1) 1/10/2009 veya sonraki bir tarihte işe alınmış olması, 2) İşe giriş tarihi itibariyle işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olması, İşyerleri yönünden; 1) Sigortalının işe alındığı tarihten önceki aydan başlanarak son altı aylık dönemde aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması, 3) Sigortalının ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması, (Bu kontrol aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi aşamasında yapılamadığından hatalı bildirge verilmemesi amacıyla işverenlerce sayılı kanun numarası ile bildirilen sigortalıların ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığının kontrol edilmesi icap etmektedir)

49 4) İşsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olan sigortalının, işsizlik ödeneği almaya hak kazanmadan önce son çalıştığı işyeri haricindeki bir işyerinde işe başlamış olması, 5) Aylık prim ve hizmet belgelerinin sayılı kanun numarası seçilere yasal süresi içinde Kuruma gönderilmesi, 6) İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin yasal süresi içinde ödenmesi, gerekmektedir.

50 İşveren açısından Teşvikten Faydalanma Şartları
4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 10.MADDE KAPSAMINDA İŞVEREN HİSSESİ PRİM TEŞVİKİ Bu teşvik Kanuna göre, ile tarihleri arasında 18 yaş ve üstü tüm kadınlar ve yaş aralığındaki gençlerin istihdamında, mesleki eğitime göre değişen sürelerde sigorta primi işveren payının tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaktadır. İşveren açısından Teşvikten Faydalanma Şartları İşverenin Aylık prim ve hizmet belgelerini Sgk kurumuna süresi içerisinde bildirmiş olması. SSK prim borcu olmaması İşyerinin son altı aylık işçi sayısı ortalamasının uygun olması İşçinin daha önce teşvikten faydalanmamış olması. İşe başladığı tarih itibari ile son altı aylık dönemde Ssk prim gününün olmaması İşyerinin son altı aylık işçi sayısına ilave olarak çalıştırması halinde

51 İşveren , E-Bildirge 4447 Geçici 10
İşveren , E-Bildirge 4447 Geçici 10.madde uygulamasına girerek İnternet ortamında işçiyi teşvik sistemine kayıt yapar. Aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken 6111 sayılı kanun maddesi seçilir. İşveren 6111 sayılı kanun maddesi ile 20,50 prim teşvik oranından faydalanır.

52 Bu maddede belirtilen destek unsuru;
İşçi İşe yeni başlamış ise ; Bu maddede belirtilen destek unsuru; a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan; 1) Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için kırksekiz ay süreyle, 2) Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için otuzaltı ay süreyle, 3) (1) ve (2) numaralı alt bentlerde sayılan belge ve niteliklere sahip olmayanlar için yirmidört ay süreyle, b) 29 yaşından büyük erkeklerden (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde sayılan belge ve niteliklere sahip olanlar için yirmidört ay süreyle,

53 c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak altı ay süreyle, d) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmakta iken, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenler için oniki ay süreyle, e) 18 yaşından büyüklerden bu fıkranın (a), (b) ve (ç) bentlerine girmeyenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde altı ay süreyle uygulanır.

54 TEŞEKKÜRLER


"İŞVEREN İŞLEMLERİ PERSONEL ÖZLÜK İŞLEMLERİ VE BORDRO YÖNETİMİ KAPSAMINDA SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları